Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Minister edukacji/premier. : Likwidacja religii w szkołach publicznych

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Piotr G.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Piotr G.
kieruje swoją petycję do:
Prezes rady ministrów , Minister Edukacji Narodowej
Szanowny Panie Premierze
Szanowni Państwo

Sprawa dotyczy bezpośrednio mnie i dużej ilości obywateli, religia powinna zostać w kościołach, nie powinno być jej w szkole publicznej. Lekcji religii potrafi być w planie lekcyjnym więcej niż istotnych przedmiotów, fizyki, matematyki czy geografii, jeśli ktoś się utożsamia z jakąś religią to powinien brać udział w jej kultach po szkole. Konkordat powinien zostać wypowiedziany jak najszybciej to możliwe, kościół powinien utrzymywać się sam, nie powinien być finansowany z publicznych pieniędzy. Zachęcamy do podjęcia debaty publicznej nt. finansowania kościoła, religii w szkołach publicznych. Katechezy w szkołach kosztują nas rocznie 1.15 MLD złotych , dodatkowo dotacje dla kościelnych uczelni wyższych, wydziałów teologicznych, szkół, przedszkoli i ochronek kosztuje podatnika 521 mln złotych . Podpisz i udostępnij petycję, przyczyń się do świeckości państwa!

Kontakt w razie pytań: samikosar@wp.pl

Opublikowane (Aktualizacja )