Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Prezydent Miasta Zabrze Małgorzata Mańka-Szulik: Wniosek o zakaz występów cyrku z udziałem zwierząt w mieście Zabrze

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Anna H.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Anna H.
kieruje swoją petycję do:
Prezydent Miasta Zabrze Małgorzata Mańka-Szulik
Zwracamy się z petycją do pani prezydent Małgorzaty Mańki-Szulik.

UWAGA! PROSIMY O WPISYWANIE PEŁNYCH DANYCH. PODPIS Z SAMYM IMIENIEM JEST NEWAŻNY

Treść pisma:
"Pani Prezydent!

Zwracamy się z prośbą o rozpatrzenie kwestii zawartej w niniejszym piśmie. Prosimy, aby władze Miasta Zabrze oraz podmioty im podległe, w tym spółki miejskie, zaniechały wynajmowania terenów gminnych cyrkom wykorzystującym w ramach organizowanych przez siebie pokazów zwierząt w tym tych, uznawanych za egzotyczne, nieudomowione.

Sprzeciwiamy się przedmiotowemu traktowaniu zwierząt w cyrkach i innych miejscach, gdzie są wykorzystywane dla potrzeb ludzkiej rozrywki. Zmuszanie zwierząt do tego typu pracy, często niezgodnej z ich naturą, uważamy za etycznie naganne i pozbawione walorów edukacyjnych.

Domagamy się wprowadzenia zakazu dystrybucji darmowych biletów przez cyrki w szkołach i przedszkolach, oraz wszelkich innych form ich dystrybucji i reklamy, które noszą znamiona przymusu. Wyrażamy ubolewanie, że rozrywka kosztem zwierząt promowana jest przez media. Prosimy o wprowadzenie zakazu organizowania na terenie Zabrza przedstawień w cyrkach ze zwierzętami oraz organizowania w mieście wszelkich innych imprez, podczas których rozrywka człowieka wiąże się z niehumanitarnym traktowaniem zwierząt. Domagamy się należytego egzekwowania zapisów polskiego prawa dotyczących zwierząt wykorzystywanych dla rozrywki, a zwłaszcza należytego egzekwowania zapisów Ustawy z dnia 21 sierpnia 1997r. o ochronie zwierząt, a w szczególności tych zawartych w Rozdz. 4, Art. 17, Ust. 4 .
Zwierzęta w cyrkach przebywają w obcym dla nich środowisku, oderwane są od stada i pozbawione możliwości nawiązywania właściwych dla nich relacji z innymi przedstawicielami swojego gatunku. Przez całe życie przetrzymywane są w stalowych klatkach lub na niewielkich wybiegach, które opuszczają tylko na czas występów. Co więcej, są nieustannie przewożone z miejsca na miejsce, co staje się dla nich źródłem dodatkowego stresu.
Standardową techniką szkolenia zwierząt jest stosowanie bodźców bólowych – nikt bowiem nie zmusiłby żadnego z nich, aby wykonywało sztuczki, które nie mają nic wspólnego z ich naturalnymi zachowaniami. Ponieważ tresura odbywa się poza zasięgiem wzroku publiczności, prawda o jej przebiegu pozostaje w większości nieznana widzom.

Kwestię warunków utrzymywania w niewoli zwierząt dzikich i nieudomowionych reguluje w Polsce prawo szczegółowe w postaci Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 20 grudnia 2004 r. w sprawie warunków hodowli i utrzymywania poszczególnych grup gatunków zwierząt w ogrodzie zoologicznym (Dz.U. 2005 nr 5 poz. 32).
Artykuł 70 ustawy z dnia 16.04.2004 roku o ochronie przyrody (Dz.U. Nr 92, poz. 880) określa warunki utrzymywania poszczególnych gatunków zwierząt egzotycznych takich jak na przykład lwy, pantery, słonie, wielbłądy, zebry, foki, kotiki, niedźwiedzie, czyli zwierzęta których pokazy cyrkowe stanowią do tej pory jedną z podstawowych atrakcji tych przedsiębiorstw.

Żaden cyrk , w którego posiadaniu znajdują się wymienione gatunki zwierząt nie spełnia nawet MINIMALNYCH WARUNKÓW ich utrzymania w niewoli.

Uważamy, że cyrk z udziałem zwierząt pozbawiony jest walorów edukacyjnych; wręcz przeciwnie, uczy on dzieci przedmiotowego stosunku do zwierząt. Pod pozorem edukacji pokazuje się widzom zwierzęta zniewolone, zachowujące się wbrew własnej naturze.

Ideą naszą jest, by, aby Zabrze stało się kolejnym w Polsce po Wrocławiu, Bielsku Białej, Kołobrzegu, Czersku, Gorzowie Wielkopolskim, Śremie, Łodzi, Szprotawie, Legnicy, Dębicy i Słupsku, miastem wolnym od cyrków wykorzystujących zwierzęta i promującym humanitarne formy rozrywki.

W Finlandii, Wielkiej Brytanii, Austrii, Szwecji, Chorwacji, Izraelu,
Peru, Singapurze, Holandii oraz na Węgrzech i Kostaryce obowiązuje zakaz wykorzystywania dzikich zwierząt w cyrkach. W Grecji, Boliwii, Chinach i Brazylii natomiast zakaz obejmuje wszystkie zwierzęta. W Danii, Australii, USA, Szwajcarii, Kanadzie, Nowej Zelandii i Indiach wprowadzono częściowe ograniczenia. Wiele miast na świecie wprowadziło takie zakazy, mimo iż prawo krajowe zezwala na użycie zwierząt w cyrku.

W trosce o dobro zwierząt, a także o odpowiednie wychowanie dzieci, które będą w przyszłości decydować o rozwoju naszego społeczeństwa, prosimy o pozytywne rozpatrzenie możliwości wprowadzenia zakazu udostępniania terenów miejskich Zabrza na organizację przedstawień cyrków z udziałem zwierząt dzikich. "

Więcej informacji:
-https://www.facebook.com/koalicjacyrkbezzwierzat/
-http://natemat.pl/145879,slupsk-bez-cyrku-wypromuje-cyrk-bez-zwierzat-to-biznes-ktory-cieszy-sie-wie....

Opublikowane (Aktualizacja )