Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Do Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, Pana Andrzeja Dudy. Wzywamy Pana do zrzeczenia się urzędu Prezydenta.

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Marcin S.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Marcin S.
kieruje swoją petycję do:
Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej, Pan Andrzej Duda

Pamiętajmy o udostępnianiu!

---------------------------------------------------------------------------------------------

Szanowny Panie Prezydencie,

W związku z niegodnym sposobem, sprawowania urzędu Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, wielokrotnym i świadomym łamaniem Konstytucji oraz podstawowych praw demokracji, wzywamy Pana do zrzeczenia się urzędu Prezydenta zgodnie z Art. 131. Konstytucji, rozwiązania Parlamentu oraz ogłoszenia przedterminowych wyborów parlamentarnych.

Już na początku swojej prezydentury, postąpił Pan niegodnie Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, szkalując swój kraj za granicą. Zrobił Pan to w imię doraźnych interesów politycznym swojej macierzystej partii Prawa i Sprawiedliwości. Było to niedopuszczalne i niezrozumiałe zachowanie dla każdego ciężko pracującego Polaka i patrioty, przez co po raz pierwszy pokazał Pan, że wbrew temu co Pan mówi nie jest Pan Prezydentem, wszystkich Polaków, ale Prezydentem politycznym jednej partii.

Kolejnym Pana krokiem było ułaskawienie Pana partyjnego kolegi Mariusza Kamińskiego, którego to nieprawomocne skazanie określił Pan jako decyzję polityczną. Ocenianie wyroku niezależnego sędziego mianem decyzji politycznej to podważanie istoty ustroju sądowego obowiązującego w Polsce a Prezydent kraju, który tak traktuje niezależny wymiar sprawiedliwości, w innych częściach świata nazywany jest dyktatorem.

Gdyby tego było mało, odbywa Pan również tajne nocne spotkania z prezesem jednej z partii politycznych, przez co pokazuje, że nie jest Pan Prezydentem samodzielnym i zdolnym do podejmowania własnych, apolitycznych decyzji ale jest Pan sterowany i kieruje Panem wyłącznie interes partii Prawo i Sprawiedliwość, zamiast dobro Polski i wszystkich Polaków.

Jest Pan zdolny w imię tych interesów, posunąć się nawet do łamania Konstytucji, której powinien być Pan pierwszym strażnikiem i ignorowania wyroków Trybunału Konstytucyjnego oraz świadomego i rażącego łamania prawa i podstawowych wartości obywatelskich, przez co jest Pan niegodny sprawowania urzędu Prezydenta. Powinien być Pan za to i mamy nadzieję, że będzie pociągnięty do odpowiedzialności i postawiony przed Trybunałem Stanu.

Pana działania, szkodzą Polsce i Polakom oraz podważają wiarygodność naszego kraju na arenie międzynarodowej i jesteśmy o krok od sytuacji, w której można będzie powiedzieć, że demokracji w Polsce już nie ma i naszym krajem rządzi dyktatura.

Polska w 1989 roku stała się krajem demokratycznym i odzyskała wolność, nie po to, aby teraz przez takie Pana działania, znowu ją stracić...

Z poważaniem,
Obywatele