Największa na świecie społeczność organizująca kampanie

Prezydent Ukrainy Petro Poroshenko : Życzenia dla Ukrainy z okazji 25 rocznicy Niepodległości

Ta petycja czeka na zatwierdzenie przez stronę Petycji Obywatelskich

Dlaczego ta sprawa jest istotna

Drodzy Przyjaciele, Droga Ukraino!
Jesteśmy z Wami świętując wspólnie 25 lat niepodległości waszego kraju i zarazem naszego najbliższego sąsiada! Życzymy Wam: Mnohaja lita!
Polska w 1991 r. jako pierwsza uznała niepodległość Ukrainy, gdyż przekonanie o tym, że „Nie ma niepodległej Polski bez niepodległej Ukrainy i niepodległej Ukrainy bez niepodległej Polski”, wpajali nam w ciągu dekad istnienia PRL-u i ZSRR, Jerzy Giedroyc i Jacek Kuroń, główni architekci współpracy polsko-ukraińskiej.
Jesteśmy świadomi tego, jak dużą cenę musiało zapłacić w przeszłości i płaci dzisiaj społeczeństwo ukraińskie za utrzymanie integralności terytorialnej i niepodległości swego kraju, za swoje demokratyczne aspiracje. Tysiące zabitych, setki tysięcy uchodźców z Krymu i wschodu Ukrainy, zniszczone miasta i wsie, ból i łzy, to bardzo wysoka cena.
W tych trudnych dla Ukrainy chwilach w gestach solidarności byliśmy razem: Polacy, społeczność ukraińska w Polsce, obywatele Ukrainy pracujący, mieszkający i studiujący w Polsce. Solidarność ta przyjęła różne formy: demonstracje w wielu miastach Polski, listy otwarte i apele, pomoc humanitarną dla rannych i ich rodzin, dla uchodźców, transport rannych z Majdanu do szpitali w różnych regionach Polski, wsparcie dla procesów zmian demokratycznych i reform na Ukrainie, spotkania z ukraińskimi intelektualistami, ekspertami, artystami podczas debat, pokazów filmów, wydarzeń kulturalnych, organizację polskich wyborczych misji obserwacyjnych. Kierowało nami przekonanie o tym, że nie możemy zostawić Ukraińców samych.
Jednak Ukraina dla nas, autorów życzeń dla Was, jest także, a może przede wszystkim, krajem wspaniałych ludzi, niespożytej energii, wspaniałej kultury, urzekającej przyrody i różnorodnej architektury! Krajem, który chcemy odwiedzać, z którym chcemy współpracować i wspólnie cieszyć się z Waszych sukcesów, takich jak choćby podpisanie Umowy Stowarzyszeniowej z UE czy zwycięstwa krymsko-tatarskiej śpiewaczki, Jamala | Джамала, podczas tegorocznego festiwalu Eurowizji!Życzymy Ukrainie i Wam, nasi Drodzy Przyjaciele pokoju, wielu dekad stabilnego rozwoju, spełnienia Waszych europejskich aspiracji, a nam wszystkim przyjaźni i współpracy.Jest taka nasza ulubiona ludowa piosenka ukraińska, którą chcemy wraz z Wami zaśpiewać w roku 25-lecia Waszej niepodległości:

Jak długo byśmy nie śpiewali

I tak zakończyć czas
Najlepsze życzenia przyjmijcie od nas
Niech wam i nam wiedzie się
Abyście wy i my szczęśliwi byli
Niechaj wam i w miastach i wsiach
Radośnie na sercu będzie
A na stołach przybędzie

Niech bieda i nieszczęście

omijają wasz dom
Zdrowia życzymy wam
Żegnajcie przyjaciele
Kłaniamy się nisko wam
Szczęścia wszyscy życzymy wam!

Przyjaciele z Polski

Opublikowane lipca 14, 2016
Zgłoś tę petycję jako niewłaściwą
Kliknij, aby skopiować: