Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Największa na świecie społeczność organizująca kampanie

Prezydent Wrocławia - Jacek Sutryk: Stworzenie Programu Ochrony Środowiska przed PEM dla Wrocławia

Ta petycja czeka na zatwierdzenie przez stronę Petycji Obywatelskich

Dlaczego ta sprawa jest istotna

31 grudnia 2015 roku Najwyższa Izba Kontroli opublikowała raport: „O stacjach bazowych telefonii komórkowej”.
Z dokumentu NIK jasno wynika, że oddziaływania stacji bazowych telefonii komórkowej na sąsiednie nieruchomości w badanych miastach przekraczały nawet o ponad 800 procent normy dopuszczanej przez prawo.
Ze względu na znaczenie problemu i jego wpływ na jakość życia mieszkańców NIK zwraca uwagę na potrzebę zmiany prawa mającego na celu ochronę zdrowia mieszkańców przed niekontrolowanym promieniowaniem elektromagnetycznym.

Tu wypowiedź prezesa NIK Krzysztofa Kwiatkowskiego:

Na podstawie kontroli NIK oraz trzech Międzynarodowych Forów Ochrony Środowiska Przed Zanieczyszczeniem Polami Elektromagnetycznymi zorganizowanych w 2016, 2017 i 2018 roku przez UM Krakowa powstał „Program ochrony środowiska przed polami elektromagnetycznymi (PEM) dla miasta Krakowa na lata 2018-2022”, którego autorami są: dr hab. inż. Janusz Mikuła prof. PK, dr hab. inż. Witold Machowski, dr inż. Jacek Stępień, dr hab. Jolanta Kaszuba-Zwoińska.

Tu wystąpienie Prof Jacka Majchrowskiego i Marty Pateny z 2017 roku: https://www.youtube.com/watch?v=kjjPyamOGe4

Tu wystąpienie prof. Mikuły uzasadniający potrzebę powstania Programu dla Krakowa:

Wierzymy, że bazując na awangardowych rozwiązaniach Krakowa w zakresie ochrony mieszkańców przed polami elektromagnetycznymi my, mieszkańcy Europejskiej Stolicy Kultury, też zasługujemy na ochronę ze strony samorządu. W związku z tym prosimy Prezydenta Wrocławia – Jacka Sutryka o zainicjowanie prac w celu stworzenia „Programu ochrony środowiska przed polami elektromagnetycznymi (PEM) dla miasta Wrocławia” wzorując się na wyjątkowych i docenianych w Europie działaniach UM Krakowa.

Zwiastun akcji animacyjnej SMOK ELEKTROSMOG na Nadodrzu zrealizowany został w ramach prac tandemowych zorganizowanych ramach VI Zlotu Młodych Badaczy Kultury we Wrocławiu:

Więcej materiałów edukacyjnych znajduje się na kanale YouTube Smok Elektrosmog:

Opublikowane października 29, 2018
Zgłoś tę petycję jako niewłaściwą
Kliknij, aby skopiować: