Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Największa na świecie społeczność organizująca kampanie

do Pani Małgorzaty Kidawy-Błońskiej, Marszałek Sejmu RP: Zatrzymajmy likwidacje Narodowego Programu Zdrowia Psychicznego

Dlaczego ta sprawa jest istotna

Szanowna Pani Marszałek,

za Pani pośrednictwem zwracamy się do Posłów Rzeczypospolitej Polskiej z apelem, by w najbliższym
głosowaniu w Sejmie skreślili pkt. 1 i 2 z art.20 projektu Ustawy o zdrowiu publicznym,które to zapisy likwidują Narodowy Program Ochrony Zdrowia Psychicznego.

W zgodnej opinii psychiatrów i ekspertów zapis ten prowadzi w praktyce do likwidacji Narodowego Programu Ochrony Zdrowia Psychicznego. Głównymi celami NPOZP są promocja zdrowia psychicznego, przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu i zawodowemu osób cierpiących na zaburzenia psychiczne oraz zapewnienie wszechstronnej i powszechnie dostępnej opieki psychiatrycznej. Próba likwidacji NPOZP świadczy o kompletnym niezrozumieniu specyfiki przebiegu chorób psychicznych i potrzeb osób chorujących. Opieka psychiatryczna od wielu lat jest niedofinansowana, stan wielu szpitali budzi grozę.

Utrzymanie planowanych w ustawie zapisów prowadzi do zrezygnowania ze strategii reformatorskiej, a przewidywane w uzp środki na realizacje celu operacyjnego C (Narodowy Program Ochrony Zdrowia Psychicznego) pozostają w całkowitej dysproporcji do niezbędnych nakładów inwestycyjnych i bieżącego funkcjonowania, nie przewidują też żadnych nowych mechanizmów finansowania

Zmiany cywilizacyjne powodują, że obecnie blisko 25% Europejczyków doświadcza przynajmniej jednego z problemów związanych ze zdrowiem psychicznym. W Polsce liczba samobójstw dwukrotnie przekracza liczbę ofiar śmiertelnych wypadków drogowych. Jednym z najważniejszych założeń NPOZP jest przeniesienie ciężaru leczenia pacjentów ze
szpitali na działania integrujące, poradnie i świetlice środowiskowe. Skrócenie lub zastąpienie leczenia szpitalnego i farmakologicznego działaniami socjalizującymi pacjentów w wielu przypadkach przyniesie lepsze efekty leczenia oraz oszczędności budżetowe.

W odróżnieniu od innych gałęzi medycyny pacjentom z uwagi na piętno stygmatyzacji może być trudno walczyć o swoje prawa.
My niżej podpisani, zwracamy się do Parlamentarzystów RP z apelem o utrzymanie i rozwój Narodowego Programu Ochrony Zdrowia Psychicznego.

Opublikowane sierpnia 29, 2015
Zgłoś tę petycję jako niewłaściwą
Kliknij, aby skopiować: