Continuând, îți dai acceptul pentru Politica de confidențialitate Avaaz, care explică modurile în care informațiile tale pot fi folosite și cum sunt protejate.
Am înțeles
Salvați albinele României!

21,866 au semnat. Hai să strângem  30,000
21,866 Susținători

Închide

Completează-ți semnătura

Continuând, îți exprimi acordul pentru primirea e-mailurilor de la Avaaz. Politica noastră de confidențialitate îți va proteja informațiile și explică felul în care acestea pot fi folosite. Te poți dezabona oricând.
Această petiție a fost creată de Constantin D. și nu reprezintă în mod necesar părerile comunității Avaaz.
Constantin D.
a inițiat această petiție pentru
Petre Daea, Ministrul Agriculturii
Actualizarea situatiei la 05.07.2019:

-aprilie 2018 - cele 3 neonicotinoide suspendate anterior sunt interzise definitiv in UE, pentru toate culturile agricole.
-mai 2019 - MADR autorizeaza folosirea temporara a imidacloprid si clotianidin pentru tratarea semnitelor de rapita care urmau sa infloreasca in 2019
-septembrie 2018 MADR autorizeaza temporar tiametoxam pentru sfecla de zahar
-decembrie 2018 - MADR autorizeaza temporar imidacloprid, tiametoxam si clotianidin pentru tratarea semintelor de floarea soarelui si porumb in 2019
-mai 2019 ministrul agriculturii, Petre Daea declara oficial ca Romania va sustine adoptarea Ghidului Albinei la nivel UE-document care defineste cu argumente stiintifice metodele corecte de evaluare a toxicitatii pesticidelor asupra polenizatorilor, pentru a se evita introducereea pe piata a noi produse de protectia plantelor periculoase pentru polenizatori
-iulie 2019 - pe agenda comitetului SCoPAFF (care se va intruni la Bruxelles pe 17 iulie) se afla si votul pentru stoparea posibilitati României de a emite noi derogari pentru folosirea unor neonicotinoide la rapita din 2020.

Progresul din punctul de vedere al celor afectati de folosirea neonicotinoidelor in Romania (apicultori, oameni si organizatii preocupate de sanatatea mediului, consumatorii constienti si responsabili ai Romaniei) poate parea inca nesatisfacator. Din perspectiva celor care militeaza activ pentru folosirea rationala a pesticidelor putem vorbi de un real progres, cu greu obtinut.

6 ani la rand, fara nicio exceptie, guvernele care s-au succedat au favorizat folosirea neonicotinoidelor in Romania prin acte unilaterale de anulare continua a interdictiei europene, profitand de brese regretabile din legislatia UE. Este timpul ca aceasta situatie sa inceteze! Imprejurarile par favorabile demersurilor noastre. Neonicele afecteaza grav albinele dar si ceilalti polenizatori din natura. Nu uitati ca in Germania este stiintific dovedit ca masa tuturor insectelor zburatoare s-a micsorat cu 75% in mai putin de 30 de ani. Dezastrul ecologic produs de chimizarea aberanta a agriculturii este evident. Insectele se afla la baza lanturilor trofice, disparitia lor echivaleaza cu extinctia vietii pe Pamant. Este timpul sa oprim goana iresponsabila dupa profitul de astazi ignorand riscul disparitiei generatiei nepotilor sau poate chiar a copiilor nostri!

Semneaza acum petitia!

ACTUALIZARE IMPORTANTA 2018: MADR A EMIS DEJA NOI DEROGARI PENTRU FLOAREA SOARELUI SI PORUMBUL DIN 2018! PIERDEM O BATALIE DAR NU CEDAM! RAMANETI ALATURI DE FEDERATIA ROMAPIS SI DE TOTI CEI CARE SUNT DE PARTEA NOASTRA IN DEMERSURILE CE VOR URMA IN SPRIJINUL PROTEJARII ALBINELOR, APICULTURII, MEDIULUI SI A HRANEI SANATOASE! DEROGARILE AU FOST EMISE IN DATA DE 29.12.2017 DAR AU DEVENIT ACCESIBILE PUBLICULUI ASTAZI, 04.01.2018.

Albinele noastre suferă iar alte insecte polenizatoare dispar! Chiar în această vară, un nou studiu arată că în ultimii 25 de ani, în Germania au dispărut 75% dintre insecte. Uniunea Europeană a interzis unele întrebuințări ale neonicotinoidelor care reprezintă o amenințare majoră pentru albine‐dar de 4 ani Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a folosit posibilitatea emiterii cu caracter excepțional a unei serii de autorizări temporare care au anulat în totalitate aceste interdicții permițându‐se continuarea otrăvirii ogoarelor României.

Deoarece UE studiază oportunitatea extinderii interdicțiilor actuale avem șansa să facem din anul 2018 unul de toleranță zero față de asemenea derogări, cerând guvernului României să nu dea noi autorizări temporare pentru folosirea neonicotinoidelor.

Alăturați‐vă acestui apel acum și transmiteți‐l mai departe‐să dăm albinelor și apicultorilor un răgaz anul acesta, ca să își revină!
Raportează un abuz
A apărut o eroare și nu am putut trimite fișierele și/sau raportul tău