Continuând, îți dai acceptul pentru Politica de confidențialitate Avaaz, care explică modurile în care informațiile tale pot fi folosite și cum sunt protejate.
Am înțeles
Salvați albinele României!

1 au semnat. Hai să strângem
50 Susținători

Închide

Completează-ți semnătura

Avaaz.org îţi va proteja datele confidenţiale și te va ține la curent în legătură cu această campanie și alte campanii similare.
Această petiție a fost creată de Constantin D. și nu reprezintă în mod necesar părerile comunității Avaaz.
Constantin D.
a inițiat această petiție pentru
Adrian-Ionuț Chesnoiu, Ministrul Agriculturii
Actualizarea situației la 26.12.2021

Această petiție a fost adresată inițial ministrului Daea dar, cu regret, reactualizăm numele ministrului deoarece, peste ani, situația se repetă aproape identic.

Noul ministru al agriculturii, Adrian-Ionuț Chesnoiu și-a anunțat intenția de a relua derogările la neonicotinoide pentru floarea-soarelui în anul 2022. Deci, în loc de renunțarea la derogarea pentru porumb se dorește întoarcerea în timp cu 2 ani, prin ignorarea solicitării apicultorilor și un comportament iresponsabil față de mediu.
Derogările sunt explicate de MADR ca fiind răspunsul la solicitările unor organizații ale fermierilor. În realitate marea majoritate a fermelor, cele mici și mijlocii, nu folosesc sămânță tratată cu neonicotinoide și nu își doresc aceste derogări. Este situația dezvăluită de asociația ECORURALIS , cu 17.000 de membri, reprezentativă pentru 90% dintre fermele agricole din România, care susține această petiție.

Solicităm domnului ministru Adrian-Ionuț Chesnoiu să înceteze practica MADR de a emite autorizații temporare pentru tratarea cu neonicotinoide a semințelor de floarea-soarelui și porumb, prin derogare de la interdicția europeană, deoarece acestea afectează masiv albinele și polenizatorii sălbatici, punând în pericol biodiversitatea și sunt nemotivate întrucât nu sunt dorite de majoritatea fermierilor.

În ultimii 8 ani următorii miniștri ai agriculturii au decis anularea interdicției europene a neonicotinoidelor în România prin emiterea de derogări:
2014 - Daniel Constantin: floarea-soarelui, porumb, rapiță
2015 - Daniel Constantin: floarea-soarelui, porumb, rapiță
2016 - Achim Irimescu: floarea-soarelui, porumb, rapiță
2017 - Petre Daea: floarea-soarelui, porumb, rapiță
2018 - Petre Daea: floarea-soarelui, porumb, rapiță
2019 - Petre Daea: floarea-soarelui, porumb
2020 - Nechita Adrian Oros: porumb
2021 - Nechita Adrian Oros: porumb
2022 - Adrian-Ionuț Chesnoiu: ?
Renunțarea la unele derogări din ultimii ani pentru culturile care au impact direct asupra polenizatorilor s-a făcut la presiunea UE, nu prin conștientizarea gravității situației de către autoritățile române.
Este trist și pare ireal că, la 4 ani de la lansarea acestei petiții, derogările în cauză sunt încă de actualitate. Faptul că an de an MADR anulează interdicții ale UE menite să conducă la o viață mai bună pentru cetățenii Europei, că duce România pe o cale divergentă cu a restului UE în ce privește ocrotirea mediului dar și grija pentru sănătatea populației este un motiv serios de îngrijorare pentru toți aceia dintre noi care doresc convergența României la UE și continuarea apartenenței la aceasta.

Semnează petiția dacă nu ai făcut-o deja!

Actualizarea situatiei la 05.07.2019:

-aprilie 2018 - cele 3 neonicotinoide suspendate anterior sunt interzise definitiv in UE, pentru toate culturile agricole.
-mai 2019 - MADR autorizeaza folosirea temporara a imidacloprid si clotianidin pentru tratarea semnitelor de rapita care urmau sa infloreasca in 2019
-septembrie 2018 MADR autorizeaza temporar tiametoxam pentru sfecla de zahar
-decembrie 2018 - MADR autorizeaza temporar imidacloprid, tiametoxam si clotianidin pentru tratarea semintelor de floarea soarelui si porumb in 2019
-mai 2019 ministrul agriculturii, Petre Daea declara oficial ca Romania va sustine adoptarea Ghidului Albinei la nivel UE-document care defineste cu argumente stiintifice metodele corecte de evaluare a toxicitatii pesticidelor asupra polenizatorilor, pentru a se evita introducereea pe piata a noi produse de protectia plantelor periculoase pentru polenizatori
-iulie 2019 - pe agenda comitetului SCoPAFF (care se va intruni la Bruxelles pe 17 iulie) se afla si votul pentru stoparea posibilitati României de a emite noi derogari pentru folosirea unor neonicotinoide la rapita din 2020.

Progresul din punctul de vedere al celor afectati de folosirea neonicotinoidelor in Romania (apicultori, oameni si organizatii preocupate de sanatatea mediului, consumatorii constienti si responsabili ai Romaniei) poate parea inca nesatisfacator. Din perspectiva celor care militeaza activ pentru folosirea rationala a pesticidelor putem vorbi de un real progres, cu greu obtinut.

6 ani la rand, fara nicio exceptie, guvernele care s-au succedat au favorizat folosirea neonicotinoidelor in Romania prin acte unilaterale de anulare continua a interdictiei europene, profitand de brese regretabile din legislatia UE. Este timpul ca aceasta situatie sa inceteze! Imprejurarile par favorabile demersurilor noastre. Neonicele afecteaza grav albinele dar si ceilalti polenizatori din natura. Nu uitati ca in Germania este stiintific dovedit ca masa tuturor insectelor zburatoare s-a micsorat cu 75% in mai putin de 30 de ani. Dezastrul ecologic produs de chimizarea aberanta a agriculturii este evident. Insectele se afla la baza lanturilor trofice, disparitia lor echivaleaza cu extinctia vietii pe Pamant. Este timpul sa oprim goana iresponsabila dupa profitul de astazi ignorand riscul disparitiei generatiei nepotilor sau poate chiar a copiilor nostri!

Semneaza acum petitia!

ACTUALIZARE IMPORTANTA 2018: MADR A EMIS DEJA NOI DEROGARI PENTRU FLOAREA SOARELUI SI PORUMBUL DIN 2018! PIERDEM O BATALIE DAR NU CEDAM! RAMANETI ALATURI DE FEDERATIA ROMAPIS SI DE TOTI CEI CARE SUNT DE PARTEA NOASTRA IN DEMERSURILE CE VOR URMA IN SPRIJINUL PROTEJARII ALBINELOR, APICULTURII, MEDIULUI SI A HRANEI SANATOASE! DEROGARILE AU FOST EMISE IN DATA DE 29.12.2017 DAR AU DEVENIT ACCESIBILE PUBLICULUI ASTAZI, 04.01.2018.

Albinele noastre suferă iar alte insecte polenizatoare dispar! Chiar în această vară, un nou studiu arată că în ultimii 25 de ani, în Germania au dispărut 75% dintre insecte. Uniunea Europeană a interzis unele întrebuințări ale neonicotinoidelor care reprezintă o amenințare majoră pentru albine‐dar de 4 ani Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a folosit posibilitatea emiterii cu caracter excepțional a unei serii de autorizări temporare care au anulat în totalitate aceste interdicții permițându‐se continuarea otrăvirii ogoarelor României.

Deoarece UE studiază oportunitatea extinderii interdicțiilor actuale avem șansa să facem din anul 2018 unul de toleranță zero față de asemenea derogări, cerând guvernului României să nu dea noi autorizări temporare pentru folosirea neonicotinoidelor.

Alăturați‐vă acestui apel acum și transmiteți‐l mai departe‐să dăm albinelor și apicultorilor un răgaz anul acesta, ca să își revină!
Publicat (Actualizare )
Raportează un abuz
A apărut o eroare și nu am putut trimite fișierele și/sau raportul tău