Cea mai mare și mai eficientă platformă de campanii online și activism civic

Promovarea petiției

Dă sfoară-n țară!

Un mare avantaj al petiției online este că poate fi împărtășită imediat cu foarte mulți oameni. Regula e simplă: mai mulți cititori înseamnă mai multe semnături. Am adunat aici pentru tine cele mai eficiente metode de promovare. E mult mai probabil ca prietenii tăi să reacționeze la un mesaj pe care îl văd în mod repetat, deci încearcă să folosești cât mai multe dintre metodele de mai jos, în loc să te rezumi la una singură.

SEDIUL DE CAMPANIE? ÎN INBOX!

E-mailul este cea mai eficientă cale de a convinge oamenii să îți semneze petiția. A fost piatra de temelie a succesului nostru. De-a lungul anilor, mesajele referitoare la campaniile Avaaz primite de la prieteni și cunoscuți au motivat mai mulți oameni să semneze decât orice altceva. Prin intermediul unui e-mail le poți spune destinatarilor întreaga poveste, fără a trebui să te rezumi la 140 de caractere. Dacă ai deja o petiție online, dă click aici pentru a afla cum poți scrie un e-mail de promovare convingător și trimite-l apoi tuturor prietenilor și familiei.

E TIMPUL SĂ ȚI SE DUCĂ VESTEA... ÎN REȚELELE SOCIALE!

Facebook și Twitter sunt deseori cele mai simple căi pentru a împărtăși petiția cu prietenii și familia. Pentru Twitter: nu uita să adaugi numele utilizatorilor pentru a te asigura că aceștia îți vor citi mesajul și folosește hashtag-uri care au legătură cu tema petiției tale pentru a atrage atenția celor interesați de subiect. Nu uita să le ceri celor mai populari prieteni să trimită și ei un Tweet cu mesajul tău ;)

PARTICIPĂ LA DIALOG ONLINE

Există multe căi prin care poți distribui informații online. Scrie un articol despre petiție pe blogul tău sau pe blogul unui prieten. În acest articol poți adăuga oricât de multe informații - chiar mai multe decât în e-mail, pentru că cei care ajung să îl citească l-au căutat în prealabil, deci vor să afle cât mai multe. Poți personaliza articolul după placul inimii, adăugând link-uri, grafice și orice altceva dorești! Dacă faci parte dintr-o organizație sau grup, convinge-i pe administratori să îți publice petiția pe pagina lor. Iar dacă vezi o știre legată de problema pe care încerci să o soluționezi, postează un link către petiție în secțiunea de comentarii. Sunt șanse mari ca mulți dintre cititori și poate chiar și autorul articolului să ți se alăture!

LENEVEȘTE... PRODUCTIV

Toți facem asta din când în când: citim lista de contacte doar pentru a vedea cu ce se mai ocupă prietenii noștri. Indiferent dacă folosești Skype, Yahoo Messenger, Gtalk sau orice altceva, postează o notă personală și un link către petiție în status-ul tău. Mulți dintre prietenii tăi care lenevesc un pic vor găsi astfel ceva util de făcut.

GĂSEȘTE NOI ALIAȚI PE FORUMURI ȘI LISTE DE DISCUȚII

Un pas important în promovarea petiției tale este să găsești grupuri și persoane interesate de același subiect. Înainte de a încerca să ”reinventezi roata”, explorează căile deja folosite de cei care caută persoane cu interese comune. Gândește-te dacă poți folosi listele de adrese ale unor organizații din care faci parte și unde s-ar putea afla și alte persoane interesate (un club sportiv, o organizație, asociația de locatari etc.) sau încearcă să găsești liste de discuții pe aceeași temă. Forumurile și paginile specializate sunt un prim reper. Cel mai probabil nu vei cunoaște pe nimeni din aceste grupuri de discuții - dar acesta e un avantaj: scopul tău e să aduci petiția în atenția a cât mai multor persoane pe care nu le cunoști deja.

...și bineînțeles...

CONCENTREAZĂ-TE ASUPRA PETIȚIEI

Ideile bune sunt contagioase. Poate părea evident, dar primul lucru de care ai nevoie pentru a aduna multe semnături este o petiție puternică! Promovarea în cercul tău de prieteni și cunoscuți e un pas important pentru că pune în circulație petiția, dar aceasta va începe să adune mai multe semnături doar atunci când oameni pe care nu îi cunoști o vor promova la rândul lor. Mici ajustări cum ar fi un titlu mai incisiv, un Tweet memorabil sau o imagine de impact te pot ajuta mult mai mult decât crezi. Asta nu înseamnă că trebuie să te blochezi în stadiul în care încerci să atingi perfecțiunea și amâni lansarea petiției la infinit, ci doar că trebuie să încerci să o îmbunătățești continuu.