Continuând, îți dai acceptul pentru Politica de confidențialitate Avaaz, care explică modurile în care informațiile tale pot fi folosite și cum sunt protejate.
Am înțeles
ÎN ACEASTĂ SECŢIUNE:

Ajutor

Destinatarul petiției

Adresează-te persoanei potrivite

Destinatarul petiției este persoana căreia îi ceri - în mod oficial și direct - să acționeze. Soarta petiției tale e în mâinile acestei persoane: alegerea ei poate face diferența dintre o petiție de succes și o petiție care trece neobservată. Deseori, această alegere e greu de făcut. Iată câteva lucruri de care e bine să ții cont:

Cui mă adresez?

• Destinatarul petiției tale trebuie să aibă puterea de lua decizia. Dacă mai are nevoie de o aprobare din partea altcuiva, ar fi poate mai bine să te adresezi direct celei de-a doua instanțe. De exemplu: persoana care alege materia primă pentru o fabrică de mobilă are cu siguranță nevoie de acordul șefului pentru a schimba furnizorii și a cumpăra lemn care nu provine din pădurile tropicale. Dacă eziți între doi destinatari, de cele mai multe ori e bine să alegi persoana care are mai multă putere.
  • Destinatarul ar trebui să fie o persoană, și nu un grup sau o instituție. E mai bine să te adresezi președintelui unei comisii parlamentare și nu ”Parlamentului”, primarului și nu ”orașului”, directorului și nu ”companiei”. Evident că te poți adresa și mai multor persoane, de exemplu celor doi membri din consiliul local care sunt încă indeciși în legătură cu o problemă.
  • Nu uita că destinatarul tău este o persoană, cu emoții, planuri de carieră, prieteni, familie etc. Gândește-te cum ar putea aceste aspecte să le influențeze decizia și ce contează cel mai mult pentru ei în acest moment. Dacă știi că destinatarul petiției tale va ieși la pensie anul viitor, acest lucru înseamnă că nu va fi reales în funcție, dar ar putea însemna și că va fi dispus să răspundă pozitiv pentru că vrea să lase în urmă o imagine cât mai bună.

Întrebări de care trebuie să ții cont:

Cine poate lua decizia de care depinde succesul petiției?
  • Destinatarul trebuie să aibă puterea de a îndeplini cerința petiției.
  • Destinatarul trebuie să fie compatibil cu tipul de soluție cerută.

Cum va reacționa destinatarul?
Persoanele cele mai puternice sunt deseori și cel mai greu de contactat.
  • Pentru o companie: directorul este probabil cea mai potrivit destinatar, dar ar putea să fie prea ocupat pentru a răspunde. Cel mai bine e să te adresezi unui factor de decizie, dar să rămâi tot timpul în contact și cu alți angajați ai companiei, cum ar fi departamentul de relații cu publicul. Aceștia ar putea juca un rol cheie, atrăgând atenția conducerii asupra petiției tale.
  • Pentru Guvern/autorități: șeful statului are foarte multă putere, dar de cele mai multe ori nu participă la luarea deciziilor din țară. Dacă problema ridicată de tine nu e suficient de importantă pentru a se afla pe lista sa de priorități, e cu siguranță mai potrivit să te adresezi unei alte persoane - de exemplu unui ministru sau unui deputat.