Dünyanın değişim yaratmaya odaklı en büyük ve en etkili online topluluğu

Kampanya Hedefini Belirleme

Doğru talepte bulunmak başarıya giden yolu yarılamaktır

“Ne dilediğine dikkat et” lafı kampanyalar için de geçerlidir. Başarılı sonuç elde etme olasılığının anahtarı, dilekçede ne “talep” edildiğidir -- doğru talep başarı demekse, yanlış talep de başarıyı imkansız kılmak demektir. Kampanya dilekçende doğru taleplerde bulunmana yardımcı olmak için aşağıda bir kaç ipucu bulabilirsin.

Bir çözüm yolu seç

Aynı sorunu çözmenin genellikle birçok yolu bulunur. Örneğin bir şirketin bir politikacıyı etkilemesini önlemek için adaylara yapılacak bağışları kısıtlayan bir yasa geçirebilirsin, adayların kendiliğinden bağışları reddetmesini sağlayabilirsin veya şirketlerden bağış yapmamalarını isteyebilirsin. Ele almak istediğin meseleyle ilgili farklı çözüm yollarını değerlendir ve en iyisini seç- bu da genelde en az çabayla sonuca ulaşabileceğin yoldur.

Spesifik ol

İyi bir hedef net, ölçülebilir ve somut olmalıdır. Eğer ne istediğini tam olarak ifade etmezsen, talepte bulunacağın kişinin sana istediğin şeyi aslında vermeden vermiş gibi yapması kolaylaşır. Ayrıca senin de kampanyanın başarıya ulaşıp ulaşmadığını anlaman zor olacaktır. Eğer asgari ücretin artmasını talep ederken bu artışın ne kadar olması gerektiğini belirtmezsen %10 artış yaptıklarında kampanyanın hedefine ulaşıp ulaşmadığına karar veremeyebilirsin.

Gerçekçi ol

Gerçekten yapılabilir bir şey talep etmelisin ve dilekçende seslendiğin kişinin de bunu yapma yetkisi ve gücü olmalı. Bir müdürün yasalarda değişiklik yapma gücü yoktur ama o yasanın uygulanması aşamasında takdir yetkisi olabilir.

Bilgi sahibi ol

Her detayı açıklaman gerekmiyor ama talep ettiğin konu hakkında biraz bilgi sahibi olman iyi olur. Örneğin zaten yürürlükte olan ama uygulanmayan bir şeyi talep etmek için boşa zaman ve emek harcayabilirsin. Başka yerlerde de durum aynı mı? Talepte bulunduğun kişi bunu neden senin istemene gerek olmadan yapmıyor? Muhatap aldığın kişinin dilekçene nasıl bir tepki vermesini bekliyorsun?