Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Szczepienie dla chorych na cukrzycę (drastycznie zwiększone zagrożenie skutkami COVID19)

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Marek P.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Marek P.
kieruje swoją petycję do:
Minister Zdrowia, dr Adam Niedzielski
"Chorzy na cukrzycę należą do grupy zwiększonego ryzyka cięższego przebiegu COVID-19 oraz zgonu z powodu infekcji (...)  z racji zwiększonego ryzyka cięższego przebiegu choroby i zgonu z powodu infekcji, powinni być wśród zaszczepianych w pierwszej kolejności. "/Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego oraz Konsultanta krajowego w dziedzinie diabetologii/(1)

Cukrzycy nie zarażają się częściej, ale statystycznie dużo (niektóre źródła mówią, że nawet że trzykrotnie) częściej doświadczają ciężkiego przebiegu choroby.
Jeszcze w styczniu diabetycy byli na liście do szczepień w grupie osób chorych przewlekle. Potem usunięto cukrzycę z tej listy, pozostawiając chorych, którzy otrzymują dializy, leczenie tlenem itd.
Nie ma wątpliwości co do tego, że ciężko chorzy, dializowani, stosujący chemioterapię i leczeni tlenem powinni zostać zaszczepieni w pierwszej kolejności. Jednak zaraz potem szczepieniu powinni zostać poddani diabetycy, ze względu na drastyczne zagrożenie śmiercią lub ciężkimi powikłaniami w tej grupie w przypadku zarażenia wirusem Covid.
Wnosimy o przywrócenie terminów dla szczepienia diabetyków.
--------------------------------------------------
(2) zdjęcie domena publiczna, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Insulin_pen.JPG, edycja, dostęp 06.03.2020

Opublikowane (Aktualizacja )