Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
PETYCJA W SPRAWIE WYKUPU DZIAŁEK PRZY UL. PSZCZELNEJ W CELU OCHRONY TERENÓW ZIELONYCH

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Paweł S.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Paweł S.
kieruje swoją petycję do:
Prezydent Miasta Krakowa prof. dr hab. Jacek Majchrowski
Szanowny Panie Prezydencie,

jako mieszkańcy Krakowa piszemy do Pana z prośbą o wykup przez Miasto Kraków działek 185/5, 185/6, 185/7 oraz 185/8, obręb 33 Podgórze. Jesteśmy bardzo zaniepokojeni informacją, że na wymienionych działkach w najbliższym czasie może powstać kolejny budynek mieszkalno-usługowy.

Zgodnie z projektem Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego „Kobierzyńska” pomiędzy budowaną Trasą Łagiewnicką a blokami mieszkalnymi przy ul. Pszczelnej i ul. Krokusowej znajduje się teren zieleni urządzonej ZPz.6. Dla obszaru objętego MPZP o całkowitej powierzchni 78.05 ha, tereny zieleni urządzonej stanowią zaledwie 6.2% jego całkowitej powierzchni (tj. 4.85 ha). Obszar ZPz.6, w kontekście całego obszaru planowania, jest jedynym takim ciągłym, atrakcyjnym terenem zielonym o bardzo dużym potencjale społecznym i środowiskowym. W przypadku jego zabudowy, mieszkańcy stracą możliwość swobodnego przejścia i korzystania z tego terenu.

Decyzją nr 573/6740.1/2021 z dnia 10 maja 2021 r. zatwierdzony został w ekspresowym tempie (10 dni roboczych!) projekt zagospodarowania terenu oraz projekt architektoniczno-budowlany i udzielono pozwolenia na budowę na wyżej wymienionych działkach. Zgodnie z planowanym MPZP „Kobierzyńska” działki nr 185/5 oraz 185/6 położone są w terenie zabudowy mieszkaniowej wielorodzinnej lub usługowej MW/U.6, natomiast działki 185/7 i 185/8 na terenie zieleni urządzonej ZPz.6.

Aktualnie, z omawianego terenu zieleni (ZPz.6) korzysta wiele osób. Jest to codzienna droga do szkoły, do pracy, do przystanków komunikacji miejskiej. To ostatnia enklawa zieleni w najbliższym otoczeniu mieszkańców. Miejsce, w którym można uchronić się od coraz częstszych i uciążliwych fal upałów, wyprowadzić psa, czy odbyć spokojny spacer z rodziną lub przyjaciółmi. Miejsce, które może uchronić mieszkańców sąsiednich bloków przed coraz częstszymi powodziami. Teren zieleni urządzonej umożliwiłby również dojście mieszkańcom bloków przy ul. Krokusowej i ul. Bułgarskiej do nowo powstałej kładki nad Trasę Łagiewnicką, łączącej ul. Pszczelną z ul. Ruczaj.

Niedługo, po ukończeniu budowy Trasy Łagiewnickiej, teren ten zyska nową, najważniejszą funkcję tj. bufora ochronnego. W otoczeniu ruchliwych tras powietrze jest przesycone pyłem, kurzem i spalinami. Drzewa mają korzystny wpływ na jakość miejskiej atmosfery - pobudzają one ruchy powietrza i zmniejszają stężenia zanieczyszczeń pochodzących z ruchu drogowego. Drzewa i krzewy zapewniają nam również mechaniczną osłonę przed pyłami zawieszonymi. Cząstki zanieczyszczeń osadzają się na liściach, igliwiu oraz gałęziach, z których spłukuje je deszcz.

Na dotychczas spokojnym osiedlu powstało już sporo nowych inwestycji mieszkaniowych i niezrozumiała jest dla nas decyzja przeznaczenia kolejnego zielonego terenu o ogromnym potencjale społecznym i środowiskowym na cele inwestycyjne.

Prosimy o zapoznanie się z całkowitą treścią naszej petycji, gdzie przedstawiona jest szczegółowa argumentacja: https://drive.google.com/file/d/17MG4eZfS5U18fo-EQaMP-UV_jYJP0ToS/view?usp=sharing

Bardzo liczymy na pozytywne rozpatrzenie naszej sprawy!

Opublikowane (Aktualizacja )