Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Przywrócenie pensji WSZYSTKIM kobietom w ciąży pokrzywdzonych przez tarczę antykryzysową

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Karolina B.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Karolina B.
kieruje swoją petycję do:
Rząd RP
Przez wprowadzenie ustawy antykryzysowej spowodowanej Covid-19 tysiące kobiet w ciąży oraz przebywających na macierzyńskim zostało pozbawionych ochrony.
Kobiety w ciąży i młode matki nadal walczą o swoje wypracowane pieniądze, które zabrała im tarcza antykryzysowa!

Najlepszym rozwiązaniem jest jak najszybsze umieszczenie ustawy senackiej o numerze druku 648 pod obrady Komisji Finansów Publicznych. Chodzi o poprawki, dotyczące zniwelowania negatywnych skutków stosowania przepisów ustawy covidowej związanych z obniżeniem wysokości świadczeń pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, w tym zasiłków macierzyńskich w związku z wprowadzeniem mniej korzystnych warunków zatrudnienia niż wynikające z podstawy nawiązania stosunku pracy.

Wprowadzone zmiany uchwalone 07.10.2020r. przez Sejm, którymi chwali się Rząd niestety podzieliły środowisko kobiet w ciąży i matek pokrzywdzonych przez tarczę antykryzysową. Poprawki uwzględniają tylko sytuację, gdzie kobiety już przed tarczą przebywały na zasiłku i nie był on przerwany. Niestety spora grupa kobiet to przypadki, gdzie po wprowadzeniu tarczy antykryzysowej i obniżeniu etatów w firmach kobiety były zmuszone iść na l4 ciążowych z powodu różnych powikłań. Tym samym otrzymują zasiłek chorobowy w wysokości 80% od samej podstawy (zamiast średniej z 12 miesięcy). Jest to tym bardziej niesprawiedliwe, gdyż pozostali pracownicy już po 3 miesiącach wrócili do pełnego wynagrodzenia. Kobiety na swoje premie pracowały sumiennie i odprowadzały od nich składki, które teraz poszły w niepamięć.
Niedługo na świat przyjdą ich dzieci lub już się pojawiły, a zasiłek macierzyński zostanie policzony właśnie z owych 80% , co skutkuje tym, że tak naprawdę otrzymają połowę swojej pensji.
Chcemy zapewnić godne życie nowo narodzonym dzieciom co nie jest możliwe za tak niską kwotę. Dlatego walczymy o wniesienie poprawek zgodnych z projektem ustawy senackiej, aby poprawki objęły wszystkie pokrzywdzone kobiety!

Opublikowane (Aktualizacja )