Συνεχίζοντας, αποδέχεσαι την Πολιτική Απορρήτου του Avaaz, η οποία εξηγεί πώς χρησιμοποιούμε και πώς προστατεύουμε τα δεδομένα σου.
Κατάλαβα
Εντάξει
Ολοκλήρωσε την υπογραφή σου

Ευχαριστούμε που υπέγραψες! Κοντεύεις! Επόμενο βήμα: Διάδωσέ το.

Υπέγραψες! Τώρα διάδωσε το ψήφισμα, για να το δουν οι πάντες.

Περισσότερες επιλογές
Υπόγραψε 7 προτεινόμενα ψηφίσματα για να τα βοηθήσεις να νικήσουν
53,437 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις   75,000
53,437 Υποστηρικτές

Να μείνουν τα αρχαία στο Σταθμό Βενιζέλου Θεσ/νίκης / The Antiquities must remain in situ

Να διατηρηθούν in situ τα μοναδικά ευρήματα στον Σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης – και το Μετρό να προχωρήσει ολοταχώς!

Τhe unique antiquities at Thessaloniki's Venizelos Station should remain in situ - and the Metro project should proceed! (For the full text in English, scroll down.)

Μακρές υπήρξαν οι διαβουλεύσεις, εμπεριστατωμένες οι τεχνικές μελέτες και απόλυτα νόμιμες οι διαδικασίες από το 2014 μέχρι την Υπουργική Απόφαση του Φεβρουαρίου 2017. Αυτή διατηρούσε in situ την Μέση Οδό της ρωμαϊκής και χριστιανικής Θεσσαλονίκης, πάνω από τις γραμμές του μετρό.

Η απόφαση αυτή επέτρεπε και να διασωθούν τα απαράμιλλα αυτά αρχαία ως πραγματικά έργα αντί για ψεύτικες ανακατασκευές και να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του Μετρό. Τώρα κινδυνεύει από μία εσπευσμένη κίνηση του ΥΠΠΟΑ που καλεί την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου τα μέλη του ΚΑΣ – διορισμένα από το ίδιο το Υπουργείο – να την αναθεωρήσει εν μία νυκτί, αποφασίζοντας την άμεση απόσπασή τους με την υπόσχεση πως, θα επανατοποθετηθούν με την αποπεράτωση του Σταθμού.

Όμως η ίδια διαβεβαίωση είχε δοθεί για να αποσπαστεί το Νυμφαίο που είχε ανακαλυφθεί στον παρακείμενο Σταθμό Αγίας Σοφίας, διαβεβαίωση η οποία δεν μπορούσε να τηρηθεί στην πράξη. Ακόμα λιγότερο πιστευτές είναι οι έωλες εκτιμήσεις περί μειώσεως κόστους και διάρκειας του έργου. Αντίθετα, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό Νόμο, την τεχνικά προβληματική απόσπαση των ευρημάτων θα ακολουθήσουν αναγκαστικά:
  • μακροχρόνιες ανασκαφές αδιευκρίνιστου αριθμού αρχαιολογικών στρωμάτων,
  • επακόλουθη καθυστέρηση και
  • κλονισμός της χρηματοδοτικής στήριξης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υψώνουμε ενωμένοι τις φωνές μας ενάντια σε αυτήν την εσπευσμένη κίνηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, ιδιαίτερα απροσδόκητη τη απουσία οποιασδήποτε τέτοιας προεκλογικής δέσμευσης από οποιαδήποτε πολιτικό σχήμα στις εθνικές εκλογές. Ζητούμε επίμονα να μη χαθεί για πάντα μία μοναδική εμπειρία της ιστορικής Θεσσαλονίκης και να γίνει σεβαστή η προηγούμενη, σοβαρή και ενδελεχής, απόφαση του ΚΑΣ.

There were lengthy consultations, in-depth technical studies and perfectly legal procedures from 2014 until the Ministry’s decision of February 2017, which provided for the in situ preservation of the Mesi Odos (Midway) of the Roman and Christian periods of Thessaloniki, above the subway lines.

This decision allowed both the preservation of these exceptional antiquities in their true context instead of as a fake scenic re-construction as well as the immediate advance of the metro’s construction. Now the Ministry of Culture is putting these unique antiquities in grave danger by calling for a meeting of the Central Archeological Council’s (KAΣ) -whose members are appointed by the Ministry itself - on Wednesday December 18th, to revise overnight the previous decision and to decide the immediate removal of the ancient urban fabric, promising that it will be reinstated on the completion of the Metro Station.

But the same assurance had been given before when detaching the Nymphaeum that had been discovered at the adjacent Station of Agia Sophia, an assurance which could not be and was not realised in practice. Even less convincing are the uncertain estimates of cost savings and project duration. On the contrary, according to the Greek Archaeological Law, the technically problematic dispatch of the ancient findings will necessarily be followed by:
●long excavations of an unknown number of archaeological layers,
●subsequent delay and
●disturbance of the European Commission’s financial support.

We are raising our voices against this abrupt move by the Ministry’s political leadership, particularly unexpected in view of the absence of any such pre-election commitment from any political party in the recent national elections. We urge that a unique experience of the historic Thessaloniki will not be lost forever and that the previous, serious and thorough, decision of the Central Archeological Council (KAΣ) be respected.

43,042 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις   50,000
43,042 Υποστηρικτές

Πρόσβαση ΑμΕΑ στα ferry boat

9 Αυγούστου 2018 ήταν η μέρα που προσπάθησα να μετακινηθώ με πλοίο (προς Θάσο) για πρώτη φορά στη ζωή μου με το αναπηρικό αμαξίδιο μου. Αυτό που αντιμετώπισα εκείνη την ημέρα έκανε τον γύρο της Ελλάδας, γιατί ήρθαμε ξαφνικά αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ίση αντιμετώπιση στη χώρα μας ούτε διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γιατί ακριβώς αυτό συνέβη όταν έμεινα κάτω στο γκαράζ των αυτοκινήτων αντί να είμαι επάνω στο κατάστρωμα όπως οι περισσότεροι. Γιατί μαζί με εμένα αναγκάζουν και ηλικιωμένους που δεν μπορούν να ανέβουν σκάλες να μείνουν κάτω. Άνθρωποι τραυματισμένοι, γονείς με καρότσια παιδικά, όλοι αυτοί είμαστε εμποδιζόμενοι ΆΝΘΡΩΠΟΙ που δεν μας δίνουν την δυνατότητα να βρεθούμε στο κατάστρωμα με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Μου πρότειναν να με κουβαλήσουν στα χέρια. Αυτό μου είπαν λέει ο νόμος (ΑΔΑ: 73ΣΒ4653ΠΩ-7ΜΛ). Και αν σας ‘’φυγω’’ ρε παιδιά πάνω στις σκάλες, ποιος θα μου δώσει τη ζωή μου πίσω; Εσείς ή ο ‘’νόμος’’. Και γιατί να με πονέσετε κουβαλώντας με; Γιατί να με εξευτελίσετε κουβαλώντας με; Α, ξέχασα.. το λέει ο νόμος.

Όλα τα παραπάνω ΠΡΕΠΕΙ και ΜΠΟΡΟΥΝ να αλλάξουν με μελέτη και αποφασιστικότητα ώστε ΟΛΑ τα Φέρυ Μποτ στο μέλλον να συμπεριλαμβάνουν ασανσέρ ή πλατφόρμα-αναβατόρι για να μεταφερόμαστε τα εμποδιζόμενα άτομα στο κατάστρωμα του πλοίου ΜΑΖΙ με το αμαξίδιο-βοήθημα μας με τρόπο ΑΣΦΑΛΗ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ. Γι’ αυτό διεκδικούμε την ισότιμη αντιμετώπιση και τα ανθρώπινα δικαιώματά μας με κάθε δυνατό τρόπο, ένας απ’ τους οποίους είναι αυτό εδώ το ψήφισμα !
30,651 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις   50,000
30,651 Υποστηρικτές

Όχι στην Καύση Σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ Βόλου

Ζητούμε την άρση της άδειας καύσης στερεών αποβλήτων (RDF) από το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου καθόσον: η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη, το εργοστάσιο βρίσκεται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος του Δήμου Βόλου και επιπλέον ο κίνδυνος ενός ατυχήματος ή υπερβάσεων των ορίων των αερίων ρύπων είναι ορατός.
97,830 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις   100,000
97,830 Υποστηρικτές

Γαϊδούρακια της Σαντορίνης - stop στα βασανιστήρια

Μέχρι το 1979 τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη ήταν το μοναδικό μέσο μεταφορας στο νησί.
Έκτοτε χρησιμοποιούνται ως τουριστική ατραξιόν την οποία προωθούν ακόμη και τα τουριστικά γραφεία του νησιου!
Μεταφέρουν σε καθημερινή βάση κατά τη θερινή περίοδο, κόσμο και ενίοτε και διάφορα φορτία, από το λιμάνι στα Φηρά.
Καθημερινά κάνουν έως και πέντε φορές την ίδια διαδρομή.
Η ιδιότυπη "βάρδια" τους, μπορεί να διαρκέσει έως και δέκα ώρες καθημερινά, και αυτό κάτω από υψηλές θερμοκρασίες.
Δεν βρίσκονται στη σκιά και σκυμμένα περιμένουν τους επόμενους επιβάτες.
Πολλές φορές κατά την άνοδο τους στα Φηρά αναγκάζονται να γλύψουν κάποια πέτρα που δεν την έχει δει ο ήλιος για να δροσιστούν.
Ο Tim Wass, διευθυντής της οργάνωσης Safe Haven for Donkeys αναφέρει σε άρθρο για το CNN Greece, πως " τα γαϊδουράκια υποφέρουν μυϊκά, σκελετικά ενώ οι σύνδεσμοι τους παθαίνουν μεγάλη ζημιά, εξαιτίας του βάρους που σηκώνουν και των σκαλοπατιών που ανεβαίνουν".
Πολλά από αυτά πεθαίνουν μη μπορώντας να αντέξουν τα ατελείωτα δρομολόγια που τους επιβάλλονται από τους ιδιοκτήτες τους.
Ζητούμε από τα αρμόδια όργανα, την εξασφάλιση και επιβολή κανόνων ευζωιας για τα γαϊδουράκια του νησιού, καθώς και τον περιορισμο ( μέσω της σημαντικης μειωσης των καθημερινών διαδρομών καθώς και τον περιορισμό του φορτίου) ή και την οριστικη παύση της εκμετάλλευσης τους για σκοπούς κέρδους.
Πολλοι τουρίστες όταν διαπιστώνουν απο κοντά το βασανιστήριο που υπόκεινται αυτά τα ζωα, προκειμένου να διατηρηθεί αυτό το περιττό και εξοργιστικο ιδιότυπο "έθιμο", διαμαρτύρονται έντονα. Πολλοί από αυτούς ήδη κινητοποιουνται αφήνοντας τα σχόλια τους σε διάφορα τουριστικά site.
Ήδη τα δυσμενή σχόλια έχουν γίνει θέμα σε πολλα αρθρα.
Ας συμβάλλουμε όλοι, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης σταματώντας τημ ακραία εκμετάλλευση τους.

59,552 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις   75,000
59,552 Υποστηρικτές

Υπογράφουμε για να καθαιρεθεί ο Αμβρόσιος

Διαρκής και επαναλαμβανόμενη δημόσια υποκίνηση βίας / μίσους και προτροπή σε βία σε βάρος κοινωνικών ομάδων.
111,045 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις   200,000
111,045 Υποστηρικτές

Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού

Βοηθήστε μας να δώσουμε φωνή στους Έλληνες που ζούνε στο εξωτερικό με την υιοθέτηση της ψήφου του απόδημου Ελληνισμού ακολουθώντας το παράδειγμα 25 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Η Βουλή των Ελλήνων θα συζητήσει τις επόμενες ημέρες νομοσχέδιο αλλαγής του εκλογικού νόμου στο και για άλλη μια φορά το ζήτημα του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων στοεξωτερικό είναι στο περιθώριο.

Το ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 51 § 4) προβλέπει, ότι οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εκτός Επικράτειας μπορούν να ασκήσουν τα εκλογικό τους δικαίωμα, αρκεί το Κοινοβούλιο να υιοθετήσει σχετικό εκτελεστικό του Συντάγματος νόμο με αυξημένη πλειοψηφία. Κατά τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι και νέες εγκατέλειψαν τη χώρα για να εργαστούν στο εξωτερικό, κυρίως λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.

Όμως η παράλειψη του Έλληνα νομοθέτη να ορίσει τα αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία πρέπει να πληρούνται ώστε να επιτρέπεται η ψήφος και στους διαμένοντας εκτός Ελλάδος Έλληνες πολίτες και να προσδιορίσει τη σχετική διαδικασία ψηφοφορίας μας φιμώνει και μας στερεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι τα όποια πρακτικά εμπόδια μπορούν εύκολα να ξεπερασθούν αν υπάρχει πολιτική βούληση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μεγαλώνει το έλλειμμα δημοκρατίας χρόνο με το χρόνο και Έλληνες πολίτες, οι οποίοι διατηρούν άμεσους και αντικειμενικούς δεσμούς με την πατρίδα να στερούνται βασικών τους δικαιωμάτων.

Η άμεση και καθολική συμμετοχή των Ελλήνων στις δημοκρατικές διαδικασίες για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της χώρας μας είναι ζήτημα δημοκρατίας αλλά και ζωτικής σημασίας για την επανασύνδεση της γενιάς του brain drain με την Ελλάδα.

Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της δημοκρατίας στη χώρα μας.Έχουμε θέσει ως στόχο τις 20.000 υπογραφές προτού το ελληνικό κοινοβούλιο αποφασίσει για αυτό το σημαντικό θέμα. Ας ενώσουμε τις φωνές μας για να συμπεριληφθεί η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο νομοσχέδιο αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Με την δική σου στήριξη, μπορούμε να τα καταφέρουμε!

- Η ομάδα του BrainGain
40,133 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις   50,000
40,133 Υποστηρικτές

Σώστε την Ήπειρο απ΄ τις εξορύξεις

Zητούμε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την Κυβέρνηση και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, την επείγουσα ψήφιση νομοσχεδίου που θα ακυρώνει την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή της Ηπείρου(1), στην πολυεθνική Repsol S.A. και τις ελληνικές Energean Oil & Gas και Ελληνικά Πετρέλαια.

Οι εργασίες ξεκίνησαν ήδη χωρίς ουσιαστική δημόσια διαβούλευση. Όμως οι εξορύξεις και τα γνωστά συνοδά αναπόφευκτα ατυχήματα θα έχουν αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον για πολλά χρόνια. Επιπλέον, η παγκόσμια φήμη της Ηπείρου κινδυνεύει…

Υπογράψτε για να διαφυλαχθεί το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Ηπείρου ως παρακαταθήκη και κοινό αγαθό για ολόκληρο τον κόσμο.

Η Δωδώνη, το Ζαγόρι, τα Τζουμέρκα, το Σούλι, η Ζίτσα, το Πωγώνι, οι Φιλιάτες, η Ηγουμενίτσα, ο Αμβρακικός, συνολικά η Περιφέρεια της Ηπείρου, είναι η λιγότερο ανεπτυγμένη και μια από τις περιβαλλοντικά καθαρότερες περιφέρειες της Ευρώπης. Η Ήπειρος αξίζει μια καλύτερη μοίρα, από το να "καεί" στον βωμό της απληστίας των πολυεθνικών του πετρελαίου για ακόμη περισσότερη από την, σαφώς παρωχημένη πλέον, βρώμικη αυτή ενέργεια.

Η από δεκαετιών δρομολογημένη προοπτική του τόπου, για την οποία έχουν ήδη επενδυθεί ανυπολόγιστα χρηματικά ποσά από ιδιώτες, Ελληνικό Κράτος και Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κυρίως η ήπια και ποιοτική τουριστική ανάπτυξη. Επίσης η διαρκώς αυξανόμενη αγροτική παραγωγή εξαιρετικών και αγνών τοπικών προϊόντων, αντιμετωπίζει πλέον θανάσιμο κίνδυνο για χάρη ενός παροδικού και ασήμαντου οικονομικού οφέλους.

Η εκτατική κτηνοτροφία της Ηπείρου, η μελισσοκομία, οι αμπελουργικές ζώνες, τα βιολογικά αγροτικά προϊόντα, τα αρωματικά φυτά, τα άγρια μανιτάρια, τα πεντακάθαρα νερά, το μοναδικό φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον και τοπίο απειλούνται. Το ίδιο και με τις πολυάριθμες προστατευόμενες περιοχές της, του ευρωπαϊκού δικτύου Νatura 2000, όπως των ποταμών Καλαμά και Αχέροντα, του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου (με τον Εθνικό Δρυμό Βίκου‐Αώου κτλ.), το Γεωπάρκο της UNESCO. Δηλαδή, ο πραγματικός, παγκόσμιος πλούτος του τόπου μας, καλείται να θυσιαστεί για ένα πρόσκαιρο, μικρό όφελος.

Υπογράψτε για να παραδώσουμε το παρόν ψήφισμα στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους Έλληνες βουλευτές όλων των κομμάτων.

Βλέπε: (1) Π.Δ.: NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4300/2014: https://goo.gl/8seZKT
Σχετικά Links:

Είδες όλα τα προτεινόμενα ψηφίσματα.

Eυχαριστούμε! Τώρα δημιούργησε το δικό σου ψήφισμα και διάδωσέ το παντού: