Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
NIE podwójnemu opodatkowaniu Polaków pracujących za granicą

1,497 podpisało. Niech będzie nas  2,000
1,497 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Tę petycję utworzył/a Polish Express p.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Polish Express p.
kieruje swoją petycję do:
Do Szanownej Pani Premier Beaty Szydło, prezes Rady Ministrów rządu RP
Wraz z Polakami żyjącymi i pracującymi poza granicami naszego kraju apelujemy do rządu Pani Premier Beaty Szydło o zaniechanie prac nad projektem ustawy o ratyfikacji konwencji MLI, która spowoduje, iż polscy imigranci będą podlegać podwójnemu opodatkowaniu.

Redakcja "Polish Express" (polishexpress.co.uk) jest przeciwna zmianom, które są niekorzystne dla Polaków, którzy wyemigrowali do Wielkiej Brytanii i innych krajów Europy i świata.

Z naszym apelem zwracamy się również do Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, Kancelarii Senatu RP (ustawowo zobowiązanego do kontaktu z Polakami za granicą), Ministerstwa Rozwoju i Finansów oraz Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

Zgodnie z doniesieniami "Dziennika Gazety Prawnej" Ministerstwo Finansów zamierza wprowadzić zmianę metody unikania podwójnego opodatkowania. Do tej pory podatnik zarobkujący za granicą może wybrać sposób rozliczania się z fiskusem znad Wisły. Metody są dwie ‐ proporcjonalna lub z wyłączenia. Teraz, według nowego projektu ma obowiązywać tylko ta druga.

Sprawi to, iż pracujący za granicą Polacy będą zmuszeni do wypełniania PITówi, rozliczania się z polskim fiskusem i płacenia kolejnych podatków. Uważamy, że taka sytuacja jest absolutnie niedopuszczalna. Apelujemy do wszystkich naszych rodaków przebywających poza granicami kraju o podpisanie się pod naszym wnioskiem!

Redakcja "Polish Express" (polishexpress.co.uk)