Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Pani Premier Beata Szydło: Protest przeciwko inwazji PiS na stadniny arabskie

25,083 podpisało. Niech będzie nas  30,000
25,083 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Tę petycję utworzył/a Jarek Z.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Jarek Z.
kieruje swoją petycję do:
Pani Premier Beata Szydło
LIST OTWARTY
Protest przeciwko inwazji PiS na stadniny arabskie

Szanowna Pani Premier
Beata Szydło

Agencja Nieruchomości Rolnych jest agendą rządową, w związku z tym na Pani ręce składamy niniejszy protest.

Stadniny koni to nie fermy niosek, hodowla - szczególnie koni arabskich - wymaga prawdziwego kunsztu.
Odwołując wieloletnich szefów najsłynniejszych stadnin czystej krwi: Marka Trelę z Janowa Podlaskiego i Jerzego Białoboka z Michałowa,  Agencja Nieruchomości Rolnych daje dowód, że tego nie rozumie. Nie wie, że w hodowli arabów dopiero w trzecim pokoleniu hodowców widoczne są efekty pierwotnego zamysłu. Dawni miłośnicy koni czystej krwi przekazywali wiedzę z ojca na syna. W Polsce  powojennej ten zwyczaj był kontynuowany dzięki takim pasjonatom jak Andrzej Krzyształowicz, legendarny dyrektor Janowa Podlaskiego i Ignacy Jaworowski, twórca arabskiej stadniny w Michałowie. Obaj mistrzowie  przekazali swoje doświadczenie uczniom: Krzyształowicz Treli a Jaworowski Białobokowi.
To dlatego nasze araby utrzymują najwyższą markę w świecie. Polski koń arabski to trzeci mocny brand obok Jana  Pawła II i Lecha Wałęsy. Rozsławia nas pięknie.
Prawda jest taka, że największym naszym osiągnięciem w hodowli koni jest właśnie stworzenie polskiego typu araba.
Dlatego nie ma naszej zgody na psucie unikatowego dorobku pokoleń.
Szanowna Pani Premier, za sprawą Pani służb Kasztanka się w grobie przewraca.

Joanna Kluzik-Rostkowska - poseł PO, b. Minister Edukacji Narodowej
Bogusław Linda - aktor, reżyser