Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Pani Prezydent Hanna Gronkiewicz-Waltz: Wzywamy Hannę Gronkiewicz-Waltz do naprawy sytuacji w Teatrze Studio

261 podpisało. Niech będzie nas  300
261 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Tę petycję utworzył/a Mirosław Z.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Mirosław Z.
kieruje swoją petycję do:
Pani Prezydent Hanna Gronkiewicz-Waltz
Jesteśmy artystami teatru i filmu. Od wielu miesięcy obserwujemy kryzys w Teatrze Studio. Spór między zespołem artystycznym i dyrekcją jest sporem o formułę Teatru. Agnieszka Glińska, która przywróciła temu miejscu należną mu pozycję, została zmuszona do odejścia. Zespół różnymi metodami protestuje przeciwko wizji teatru i praktyce zarządzania dyrektora naczelnego powołanego przez Miasto Stołeczne Warszawa. Nie jest to protest o przywileje, tylko o kształt teatru i kierunek jego artystycznej działalności.

Konflikt próbuje się rozwiązać siłowo, metodą faktów dokonanych, przez zatrudnianie nowych osób i wyrzucanie z pracy uczestników protestu. Rozumiemy, że organizator ma w stosunku do instytucji prawa i obowiązki. Nie możemy jednak zaakceptować tłumienia krytyki przez wyrzucanie artystów z pracy.

Wyrażamy solidarność ze zwolnionymi kolegami i z zespołem artystycznym Teatru Studio i wzywamy innych artystów do solidarności. Milcząc, wyrażamy nasze przyzwolenie na sytuację, jaka w przyszłości może także nas spotkać.

Wzywamy Panią Prezydent Hannę Gronkiewicz-Waltz do naprawy sytuacji w Teatrze Studio.