Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem

Ogłaszamy alarm:
Dołącz do światowego strajku dla klimatu Piątek, 20 września

Za dofinansowaniem filmów przyrodniczych przez Polski Instytut Sztuki Filmowej

102 podpisało. Niech będzie nas  20,000
102 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Tę petycję utworzył/a Krzysztof K.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Krzysztof K.
kieruje swoją petycję do:
Piotr Tadeusz Gliński, Minister kultury i dziedzictwa narodowego.
Drodzy Rodacy,

Dziedzictwo polskiej kinematografii to nie tylko filmy historyczne, filmy moralnego niepokoju czy dokumenty społeczne, ale również filmy przyrodnicze ukazujące piękno naszej przyrody. Zwracamy się do Was z ogromną prośbą o podpisanie petycji umożliwiającej poszerzenie zakresu priorytetów określających mecenat nad polskimi produkcjami filmowymi o filmy przyrodnicze. Naszym zdaniem sztuka filmowa nie opiera się na wybiórczym patrzeniu na konkretny gatunek filmowy.

PISF (Polski Instytut Sztuki Filmowej) jest instytucją mienia publicznego i finansowana jest z budżetu państwa, czyli każdy z nas płaci na to by taki mecenat w Polsce istniał. Niedopuszczalne jest naszym zdaniem podejście wykluczające niektóre gatunki filmowe. Każdy filmowiec i artysta, który ma dobry pomysł na film wnoszący do polskiej kultury pozytywny wkład powinien mieć szansę na dofinansowanie od społeczeństwa. Głównym celem PISF jest wspieranie produkcji filmowych tzw. niekomercyjnych, czyli tych, które bez wsparcia Polskiego Instytut Sztuki Filmowej, nie mogłyby powstać. W tym przypadku, film przyrodniczy zasługuje na uwagę.

W przypadku filmów przyrodniczych, sytuacja jest o tyle kuriozalna, że Polska ma długie dziedzictwo tego gatunku filmowego. Tym czasem w Polskich kinach i przede wszystkim telewizji publicznej za ogromne pieniądze wykupuje się produkcje zagraniczne, które kosztem wykupu licencji przewyższają niejedną rodzimą produkcję. W Polsce jest spora grupa utalentowanych filmowców przyrody, którzy nie mają szans na profesjonalne podejście do swojej twórczości i muszą kombinować by dosłownie po godzinach tworzyć swoje projekty. Niestety filmy te, mimo iż są pięknymi i mądrymi dziełami, okupionymi wieloma prywatnymi wyrzeczeniami, nie mają większych szans, aby pokazać je polskiemu widzowi.

Poszerzenie tzw. priorytetów w ofercie PISF nie jest postulatem negatywnym, jest raczej zwróceniem uwagi na twórców filmowych, specjalizujących się w filmach przyrodniczych. PISF, podobnie jak Polska Sztuka Filmowa, nieustanie dostosowuje się do potrzeb Polskich artystów i widzów, poszerzając priorytety, i tak w roku 2016, powstały dwa nowe priorytety: Filmy dla Młodego Widza lub Widowni Familijnej oraz Koprodukcje Międzynarodowe Mniejszościowe. Z kolei w 2017, powstał priorytet dla filmów nisko‐budżetowych, Produkcja Filmów Fabularnych Pełnometrażowych Mikrobudżetowych.

Czas więc na stworzenie nowego priorytetu, który uwzględniałby filmy przyrodnicze, do tej pory odrzucane przez PISF z braku właściwego dla nich programu.

Z wyrazami szacunku,

Polscy Twórcy Filmów Przyrodniczych.