Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Kalisz godny obwodnicy!

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Dawid B.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Dawid B.
kieruje swoją petycję do:
Premier RP, GDDKiA, ministrowie, posłowie, Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska
My, kaliszanie, domagamy się pilnego wybudowania obwodnicy Kalisza. Od kilkunastu lat słyszymy obietnice o rychłym wybudowaniu obwodnicy Kalisza – niezwykle potrzebnej arterii dla rozwoju infrastrukturalnego Kalisza. Przez wiele lat urzędnicy i politycy twierdzili, że obwodnica niedługo powstanie. Niestety do tej pory nie widać sukcesów ich pracy, a działania mające na celu rozbudowę Drogi Krajowej nr 25, poprzez stworzenie obwodnicy Kalisza, nieustannie napotykają na różne trudności. Jedną z nich są pomysły o stworzeniu tzw. czwartego wariantu przebiegu obwodnicy, co opóźni proces jej budowy o kolejne kilka lat.

Dlaczego obwodnica jest tak ważna? Przede wszystkim: stutysięczne miasto, jakim jest Kalisz, zasługuje na dobrej jakości połączenia infrastrukturalne. Budowa obwodnicy odciążyłaby główne drogi w mieście, na czele z ulicą Podmiejską i aleją Wojska Polskiego, usprawniając tym samym ruch drogowy Kalisza, który dziś jest spowalniany przez samochody ciężarowe przejeżdżające przez środek naszego miasta.

Dzięki obwodnicy samochody ciężarowe omijałyby Kalisz, emitując mniej spalin i hałasu, co miałoby korzystne skutki dla zdrowia mieszkańców. Nie bez znaczenia jest również większe bezpieczeństwo mieszkańców, szczególnie pieszych.
Jako mieszkańcy Kalisza apelujemy, aby osoby decyzyjne ws. powstania obwodnicy niezwłocznie zajęły się tym tematem. Nie mamy czasu na to, aby znowu dyskutować o kolejnych wariantach przebiegu drogi. Nie chcemy znów usłyszeć, że temat obwodnicy Kalisza został zawieszony i zostanie zrealizowany za kilka czy kilkanaście lat.
Kalisz nie może tyle czekać. Kalisz jest godny obwodnicy!
Opublikowane (Aktualizacja )