Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Do kardynałów, arcybiskupów i biskupów Kościoła rzymskokatolickiego w Polsce

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Bogdan B.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Bogdan B.
kieruje swoją petycję do:
Do kardynałów, arcybiskupów i biskupów Kościoła rzymskokatolickiego w Polsce

My, świeccy katolicy zatroskani o los Kościoła katolickiego w Polsce, dla których wierność Ewangelii jest najważniejsza, apelujemy o podanie się wszystkich polskich biskupów do dymisji, tak jak to uczynili biskupi w Chile . Wierzymy, że Papież Franciszek przyjmie dymisję od tych biskupów, którzy w roli pasterzy naszej wspólnoty się nie sprawdzili, a pozostawi tych, którzy nie zawiedli pokładanego w nich zaufania. Nie chcemy biskupów, którzy zgorszyli nas i całe społeczeństwo swoją pychą i zadufaniem, wykorzystywali wyjątkową pozycję Kościoła katolickiego w Polsce dla własnych egoistycznych celów. Czujemy się oszukani i zdradzeni. Czujemy wstyd za to, co się dzieje w polskim Kościele. Odczuwamy boleśnie niepokój o jego dalsze losy. Bogdan Białek Zofia Sanejko Wojciech Sanejko Jerzy Sosnowski Maja Komorowska Maria Topczewska  Barbara Engelking Michał Mazowiecki Anna Sobolewska Tadeusz Sobolewski Paweł Dobrowolski Jan Turnau Janusz Majcherek Henryk Wujec Andrzej Seweryn Maria Krzysztof Byrski Irena Rzeplińska Andrzej Rzepliński Maria Antonina Ossolińska Jan Rey  Krzysztof Czyżewski Małgorzata Sporek-Czyżewska Roman Graczyk Anna Niżegorodcew Maria Ciechanowicz-Rutkowska Teresa Poniewierska Barbara Górska Anna Kałkowska Anna Piotrowska Maryna Rubach Jerzy Piotrowski Kazimierz Żórawski Tomasz Cyz Dorota Moes Hanna Mijas Jerzy Rubach Alicja Budzyńska Ignacy Dudkiewicz Tomasz Kaczor Maciej Onyszkiewicz Maria Rościszewska Stanisław Zakroczymski Grażyna Siedlecka Agnieszka Kwaśniewicz Ewa Teleżyńska Paweł Sawicki Joanna Śmiałowska Zofia Malcher Andrzej Ziółkowski Anna Sawicka-Białek Andrzej Białek
Opublikowane (Aktualizacja )