Największa na świecie społeczność organizująca kampanie

Apel do władz Rzeczpospolitej Polskiej: NIE PODWÓJNEMU OPODATKOWANIU

Dlaczego ta sprawa jest istotna

Do sejmowej Komisji Finansów Publicznych oraz Komisji Spraw Zagranicznych trafił projekt "Ustawy o ratyfikacji Konwencji wielostronnej implementującej środki traktatowego prawa podatkowego mające na celu zapobieganie erozji podstawy opodatkowania i przenoszeniu zysku, sporządzonej w Paryżu dnia 24 listopada 2016 r."

Razem z tym projektem pojawił się zapis zmieniający "Konwencję między Rzeczpospolitą Polską a Zjednoczonym Królestwem Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej w sprawie unikania podwójnego opodatkowania i zapobiegania uchylaniu się od opodatkowania w zakresie podatków od dochodu i od zysków majątkowych, podpisana w Londynie dnia 20.07.2006 r."

W projekcie ustawy zaproponowano zmianę metody unikania podwójnego opodatkowania – z wyłączenia z progresją na metodę zaliczenia proporcjonalnego, co spowoduje, że Polacy mieszkający w Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej będą musieli rozliczać się z podatku dodatkowo w Polsce i w niektórych przypadkach płacić podatek w obu krajach.

SPRZECIWIAMY SIĘ WPROWADZENIU NOWEJ METODY, która wprowadzi de facto podwójne opodatkownie dla ciężko pracujących za granicami Polski naszych rodaków.

W 2006 roku brytyjska Polonia, niemałym wysiłkiem, wywalczyła zmianę niekorzystnych umów pomiędzy Polską a Wielką Brytanią. Teraz, po jedenastu latach, znowu musimy stanąć do walki o nasze prawo i sprawiedliwość.

Apelujemy do Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Andrzeja Dudy oraz Premier Beaty Szydło o wstrzymanie prac nad ustawą o ratyfikacji Konwencji w obecnej formie oraz usunięcie niekorzystnych dla polskich obywateli pracujących za granicą przepisów podatkowych.

Apelujemy do Marszałka Senatu Stanisława Karczewskiego, Ministra Rozwoju i Finansów Mateusza Morawieckiego, Ministra Spraw Zagranicznych Witolda Waszczykowskiego oraz Szefów Klubów Poselskich o zmianę niekorzystnych dla Polonii przepisów.

Swój Apel składamy również na ręce przedstawicieli polskich władz w Londynie: Ambasadora RP w Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej Arkadego Rzegockiego oraz Konsula Generalnego w Londynie Krzysztofa Grzelczyka.

Redakcje

Tygodnika Cooltura
Portalu Cooltura24
Polskiego Radia Londyn