Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Największa na świecie społeczność organizująca kampanie

Assisi Pax International: Złota Palma nie dla Putina

Ta petycja czeka na zatwierdzenie przez stronę Petycji Obywatelskich
Assisi Pax International: Złota Palma nie dla Putina

Dlaczego ta sprawa jest istotna

Katolickie stowarzyszenie Assisi Pax International planuje przyznanie pokojowej nagrody Złotej Palmy Władimirowi Putinowi za jego rolę w "przywracaniu pokoju" na Bliskim Wschodzie. Trzeba się temu sprzeciwić.
Władimir Putin zdobył władzę w Rosji między innymi dlatego, że eskalował konflikt zbrojny w Czeczenii i innych regionach Kakuazu.
Rządzona przez Putina Rosja sprzeciwiała się wprowadzaniu skutecznych sankcji mających uniemożliwić prowadzenie zaawansowanych programów zbrojeniowych w Iranie i Korei Północnej.
Rosja rządzona przez Władimira Putina wywołała konflikt zbrojny z Ukrainą, który doprowadził do zajęcia przez Rosję Krymu i wojny domowej we wschodniej Ukrainie.
Kreml zaangażował się w wojnę domową w Syrii po stronie dyktatury Asada, w efekcie czego pośrednio lub bezpośrednio odpowiada za zbrodnie między innymi na ludności cywilnej i walczących o prawo do samostanowienia Kurdach.
Rosja jest jednym z największych na świecie producentów i eksporterów uzbrojenia i nie ma hamulców przed dostawami broni do regionów objętych konfliktami zbrojnymi. Wartość eksportu rosyjskiej broni, tylko w 2017 roku, przekroczyła 15 mld USD, z czego większość trafiła na Bliski Wschód, a prawie połowa tylko do Syrii.
Władimir Putin ponosi polityczną i moralną odpowiedzialność za szereg zabójstw o charakterze politycznym, wobec zarówno niezależnych dziennikarzy i przeciwników politycznych w Rosji, jak i tych, którzy wyemigrowali za granicę.

Opublikowane kwietnia 22, 2018
Zgłoś tę petycję jako niewłaściwą
Kliknij, aby skopiować: