Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Pani Premier Beata Szydło: Postulujemy o przywrócenie Marka Treli na stanowisko Prezesa

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Jarosław Z.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Jarosław Z.
kieruje swoją petycję do:
Pani Premier Beata Szydło
LIST OTWARTY
do Pani Premier Beaty Szydło

w sprawie przywrócenia Pana Marka Treli na stanowisko prezesa Stadniny Koni Janów Podlaski

Szanowna Pani Premier,
po raz drugi apelujemy do Pani w tej samej sprawie, czyli sytuacji w polskiej hodowli koni arabskich po odwołaniu ze stanowisk osób od lat ze znawstwem nią zarządzających.
W wyniku  – co najmniej  nierozsądnych - decyzji personalnych hodowla ta znalazła się w kryzysie, z jakim jeszcze nie miała do czynienia. Niekompetencja i brak doświadczenia nowych jej szefów zaowocowały nieodpowiedzialnym wysłaniem wysoko źrebnej klaczy Amra do warszawskiej kliniki na poród. Fachowcy by tego nie zrobili. W rezultacie klacz padła a jej właścicielka Shirley Watts, od lat przyjaciółka i promotorka  Janowa Podlaskiego zabiera pozostałe swoje konie, dotychczas stacjonujące w Janowie Podlaskim, do Wielkiej Brytanii.
Konie padają na kolki, tak jak parę tygodni temu Preria, też klacz Shirley Watts, a wcześniej Pianissima. Koniarze o tym wiedzą. Ale w powstałym w polskich stadninach bałaganie te wypadki nabierają spiskowych kontekstów i interpretacji.
Dlatego budowana przez lata marka wspaniałych polskich arabów w przeciągu kilku ostatnich tygodni legła w gruzach. Hodowcy, pasjonaci, miłośnicy oraz międzynarodowe organizacje  konia arabskiego nie rozumieją dlaczego Polacy sami rujnują swój dorobek.
Szanowna Pani Premier,
pod poprzednią naszą petycją podpisało się ponad 25 000 ludzi. Uważamy, że nie można lekceważyć ich niezgody na psucie wspólnego dziedzictwa Polaków.
Jesteśmy przekonani, że najlepszym rozwiązaniem kryzysu jest przywrócenie na prezesa Janowa Podlaskiego Pana Marka Trelę. W naszej opinii to jedyna szansa na odwrócenie fatalnego trendu. Marek Trela jest człowiekiem o wielkim autorytecie w świecie koni  arabskich. Jego powrót zostałby - przez  nie tylko ten świat – przyjęty z ulgą.

Joanna Kluzik-Rostkowska - poseł PO, b. Minister Edukacji Narodowej

Bogusław Linda - aktor, reżyser