Największa na świecie społeczność organizująca kampanie

Pani Premier Beata Szydło: Protest przeciwko inwazji PiS na stadniny arabskie

Dlaczego ta sprawa jest istotna

LIST OTWARTY
Protest przeciwko inwazji PiS na stadniny arabskie

Szanowna Pani Premier
Beata Szydło

Agencja Nieruchomości Rolnych jest agendą rządową, w związku z tym na Pani ręce składamy niniejszy protest.

Stadniny koni to nie fermy niosek, hodowla - szczególnie koni arabskich - wymaga prawdziwego kunsztu.
Odwołując wieloletnich szefów najsłynniejszych stadnin czystej krwi: Marka Trelę z Janowa Podlaskiego i Jerzego Białoboka z Michałowa,  Agencja Nieruchomości Rolnych daje dowód, że tego nie rozumie. Nie wie, że w hodowli arabów dopiero w trzecim pokoleniu hodowców widoczne są efekty pierwotnego zamysłu. Dawni miłośnicy koni czystej krwi przekazywali wiedzę z ojca na syna. W Polsce  powojennej ten zwyczaj był kontynuowany dzięki takim pasjonatom jak Andrzej Krzyształowicz, legendarny dyrektor Janowa Podlaskiego i Ignacy Jaworowski, twórca arabskiej stadniny w Michałowie. Obaj mistrzowie  przekazali swoje doświadczenie uczniom: Krzyształowicz Treli a Jaworowski Białobokowi.
To dlatego nasze araby utrzymują najwyższą markę w świecie. Polski koń arabski to trzeci mocny brand obok Jana  Pawła II i Lecha Wałęsy. Rozsławia nas pięknie.
Prawda jest taka, że największym naszym osiągnięciem w hodowli koni jest właśnie stworzenie polskiego typu araba.
Dlatego nie ma naszej zgody na psucie unikatowego dorobku pokoleń.
Szanowna Pani Premier, za sprawą Pani służb Kasztanka się w grobie przewraca.

Joanna Kluzik-Rostkowska - poseł PO, b. Minister Edukacji Narodowej
Bogusław Linda - aktor, reżyser
Jerzy Sawka - dyrektor Wrocławskiego Toru Wyścigów Konnych - Partynice

Opublikowane lutego 21, 2016