Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Premier Mateusz Morawiecki: Petycja o włączenie miasta Bielsko-Biała do programu SMOG STOP

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Jarosław K.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Jarosław K.
kieruje swoją petycję do:
Premier Mateusz Morawiecki
Według zapowiedzi, rządowy program „Smog Stop” miał być realizowany w najbardziej dotkniętych smogiem gminach w Polsce. Projekt termomodernizacji budynków ma jednak ruszyć tylko w 22 z 33 polskich miast, które znalazły się na liście 50 miast najbardziej dotkniętych smogiem&excl

Z pilotażu wykluczono miasta, które mają powyżej 100 tys. mieszkańców, czyli m.in. Katowice, Bytom, Chorzów, Gliwice, Rudę Śląską, Tychy, Zabrze, Sosnowiec, Rybnik, Dąbrowę Górniczą, Częstochowę i Bielsko‐Białą. A nie ma wątpliwości, że wszystkie te miasta od lat borykają się z problemem niskiej emisji. Tylko działania kompleksowe dają szansę na poprawę jakości powietrza, a tym samym ograniczenie zagrożeń zdrowotnych dla polskiego społeczeństwa. Smog nie zna granic, nie wybiera, i dla wszystkich jest tak samo szkodliwy, uciążliwy i utrudniający normalne życie.

Dlatego apeluję o zmianę decyzji rządu i rozszerzenie programu na wszystkie miasta znajdujące się na liście WHO, a przede wszystkim na miasto Bielsko‐Biała.

Jarosław Klimaszewski
Przewodniczący Rady Miejskiej w Bielsku‐Białej