Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Największa na świecie społeczność organizująca kampanie

NIE MA ZGODY NA PIERWOTNY MASTERPLAN W PARKU GRABISZYŃSKIM!

Petycja została zamknięta
NIE MA ZGODY NA PIERWOTNY MASTERPLAN W PARKU GRABISZYŃSKIM!

Dlaczego ta sprawa jest istotna

ZZM rozstrzygnął właśnie 4 przetargi dla wykonawców masterplanu dla Parku Grabiszyńskiego, choć raport z konsultacji ma być znany najwcześniej w październiku br.
Masterplan to dokument za niemal 70.000 zł, zakładający przerobienie unikatowego leśnego parku na skupisko „atrakcji”. Nikt przedtem nie zapytał mieszkańców, czy tego chcą.
W tym samym parku z braku funduszy od wielu miesięcy nie można załatać ubytku w zabytkowym murze od ulicy Solskiego, przez który wpada zachodni wiatr, suszący cały teren.

Podczas pięciomiesięcznych konsultacji masterplanu doszło do szeregu manipulacji:
· informacja o konsultacjach nie dotarła do wielu mieszkańców okolic parku, którzy nie korzystają z Internetu
· ta sama osoba mogła wielokrotnie wypełniać ankiety online · konsultacje odbywały się w porach kolidujących z godzinami pracy większości zainteresowanych,
· wnioski z ankiet dopisywano do postanowień z warsztatów
· na samych warsztatach przy każdym stoliku siedziało kilkoro urzędników „w cywilu”.
Mimo to konsultacje dały jasną odpowiedź: NIE CHCEMY TAKIEGO masterplanu. W PARKU NAJWAŻNIEJSZA JEST PRZYRODA. Jeżeli masterplan, to tylko i wyłącznie taki, który ją chroni przed szkodliwymi inwestycjami i rozszerza jej obszar. Ale co to obchodzi urzędników? Przecież rozpoczęli już realizację masterplanu na długo przedtem, nim ktoś o nim usłyszał. Już w 2016 roku latarnie WBO zostały ustawione pod jego kątem. Także paniczny pośpiech, z jakim przeprowadzono wycinkę 2017/2018 wskazuje, że robiono ją pod nie skonsultowany masterplan. Warto nadmienić, że podczas wycinki usunięto o 64 drzewa więcej, niż dopuszczało pozwolenie konserwatorskie, w tym również zdrowe. Ciężki sprzęt rozjeżdżał przy tym krzewy i runo wraz z hibernującymi w nich jeżami. Nikt nie poniósł konsekwencji - tylko dwoje dyrektorów zmieniło departament. Teraz wszystko wskazuje na to, że urzędnicy, lekceważąc jednoznaczne wyniki konsultacji, dalej realizują pierwotny masterplan. Nie pozwólmy im zniszczyć parku!

ROZSZERZENIE PARKU – TAK

INWENTARYZACJE PRZYRODNICZE – JAK NAJBARDZIEJ

TOALETY, ALEJKI BEZ DZIUR, ODPOWIEDNIE KUBŁY NA ŚMIECI – TAK

ZMIANA CHARAKTERU PARKU – NIE!

Opublikowane sierpnia 19, 2018
Zgłoś tę petycję jako niewłaściwą
Kliknij, aby skopiować: