Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Największa na świecie społeczność organizująca kampanie

Wzywamy do interwencji i ochrony osób bezdomnych w związku z projektem zmian w Ustawie o pomocy społecznej

Ta petycja czeka na zatwierdzenie przez stronę Petycji Obywatelskich

Dlaczego ta sprawa jest istotna

W petycji zwracamy się z prośbą o interwencję podczas II czytania projektu Ustawy o zmianie ustawy o pomocy społecznej (druk nr 3550), złożonego przez Komisję Polityki Społecznej i Rodziny Sejmu RP. Treść petycji została zaczerpnięta z pisma Federacji na Rzecz Osób Rozwiązywania Problemu Bezdomności skierowanego do Komisji Polityki Społecznej.

Projekt Ustawy, zgodnie z załączonym przez Komisję uzasadnieniem, oparty jest w części dot. pomocy dla ok. 40 tys. osób bezdomnych w Polsce o Model Gminny Standard Wychodzenia z Bezdomności wypracowany przez koalicję organizacji pozarządowych we współpracy z Ministerstwem Pracy i Polityki Społecznej w ramach projektu systemowego PO KL. Niestety to, co przedstawiła Komisja jest w wielu punktach krańcowo odległe od zaproponowanych przez nas i zaaprobowanych przez Ministerstwo zapisów modelu. Są to propozycje niezwykle niebezpieczne dla systemu pomocy osobom bezdomnym w Polsce.

Szczegółowe uzasadnienie znajduje się w kierowanej do Posłów petycji.Tą drogą chcemy zwrócić uwagę na zagrożenie dla osób bezdomnych i uzyskać interwencję.

Prosimy podpisać i wirtualnie wysłać do Posłów. Każdy głos ma znaczenie!!

Opublikowane czerwca 29, 2015
Zgłoś tę petycję jako niewłaściwą
Kliknij, aby skopiować: