Ενημέρωσε τις Ρυθμίσεις Cookies για να έχεις πρόσβαση σ' αυτή την υπηρεσία.
Επίλεξε «Επιτρέπονται Όλα» ή απλά ενεργοποίησε τα «Διαφημιστικά Cookies»
Συνεχίζοντας, αποδέχεσαι την Πολιτική Απορρήτου του Avaaz, η οποία εξηγεί πώς χρησιμοποιούμε και πώς προστατεύουμε τα δεδομένα σου.
Καταλαβα
Αλλάξτε το πόθεν έσχες

Αλλάξτε το πόθεν έσχες

1 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις
50 Υποστηρικτές

Κλεισιμο

Ολοκλήρωσε την υπογραφή σου

,
Το Avaaz.org προστατεύει τα προσωπικά σου δεδομένα και θα σε ενημερώσει σχετικά με αυτήν ή άλλες παρόμοιες εκστρατείες.
Αυτό το ψήφισμα δημοσιεύθηκε από τον/την Maria N. και μπορεί να μην αντιπροσωπεύει τις απόψεις όλων των μελών του Avaaz.
Δημιουργός ψηφίσματος:
Maria N.
- Παραλήπτες:
Bουλή των Ελληνών
Στηρίξτε την καμπάνια μας στο Αvaaz για αναβάθμιση του νομικού πλαισίου, υπέρ της διαφάνειας και της ενημέρωσης των πολιτών.

Τα προβλήματα με τα πόθεν έσχες σήμερα:
  • Πρόκειται βασικά για δηλώσεις "έσχες" και όχι "πόθεν"
  • Έχουν πολλά σημεία κενά (μη συμπληρωμένες κατηγορίες)
  • Είναι σχεδόν ακατανόητα για το μέσο πολίτη που δεν διαθέτει ειδικές γνώσεις καθώς: περιλαμβάνουν περισσότερους από σαράντα φορολογικούς κωδικούς, χωρίς ονομαστική αντιστοιχία τους σε εισόδημα, ακίνητη περιουσία, μετοχές κ.ο.κ.
  • Αναρτώνται σε "κλειστή" μορφή: φωτογραφίες pdf, μη αναζητήσιμα αρχεία, μη μηχαναγνώσιμα
  • Είναι δημοσιεύσιμα μόνο για τριάντα ημέρες, στη συνέχεια η Βουλή τα "κατεβάζει" από την ιστοσελίδα της
  • Θεωρείται παράνομη η αναπαραγωγή μέρους των δηλώσεων, επιτρέπεται μόνο ολόκληρο το αρχείο, με σκοπό να αποφεύγεται η διασταύρωση των στοιχείων τους με άλλα διαθέσιμα στοιχεία στο διαδίκτυο για το ίδιο πρόσωπο
Τι προτείνουμε:
Το Vouliwatch, στο πλαίσιο του σκοπού του για υποστήριξη και προώθηση της διαφάνειας και της ανοιχτότητας, καλεί, σήμερα την ελληνική Βουλή να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με τα πόθεν έσχες και την πρακτική της αρμόδιας Επιτροπής σχετικά με τον τρόπο και χρόνο δημοσίευσης των δεδομένων αυτών.
Συγκεκριμένα ζητάμε:
  • να επιβεβαιώνεται από την Επιτροπή ότι τηρείται το "πόθεν" , δηλαδή η αναφορά των πηγών εισοδημάτων
  • η Επιτροπή να ορίσει απλό και εύληπτο τρόπο παρουσίασης των στοιχείων (με τίτλους περιγραφής εντός των αρχείων και όχι κωδικούς)
  • η Επιτροπή να “ανοίξει” τα αρχεία που δημοσιεύονται, ώστε να είναι μηχαναγνώσιμα και αναζητήσιμα από τους πολίτες (αρχεία excel, html όχι pdf)
  • η Επιτροπή να ορίσει ότι θα διατηρούνται τα στοιχεία αυτά διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Βουλής μόνιμα σε ειδικό ηλεκτρονικό αρχείο , προσβάσιμο σε όλους
  • να επιτρέπεται νομοθετικά να αναπαράγονται και αποσπασματικά αυτά τα στοιχεία σε άλλες ιστοσελίδες, πέραν της Βουλής, ώστε να είναι δυνατή η διασταύρωση
Με αυτόν τον τρόπο θα κάνουμε ένα συμβολικό βήμα προς την αναγκαία διαφάνεια και λογοδοσία που χρειάζεται να επιδείξει το πολιτικό μας σύστημα. Θα μας στηρίξετε;

Δημοσιεύτηκε (Ενημερώθηκε )