Ενημέρωσε τις Ρυθμίσεις Cookies για να έχεις πρόσβαση σ' αυτή την υπηρεσία.
Επίλεξε «Επιτρέπονται Όλα» ή απλά ενεργοποίησε τα «Διαφημιστικά Cookies»
Συνεχίζοντας, αποδέχεσαι την Πολιτική Απορρήτου του Avaaz, η οποία εξηγεί πώς χρησιμοποιούμε και πώς προστατεύουμε τα δεδομένα σου.
Καταλαβα
Διεκδικούμε πρόσβαση σε αξιοπρεπή και οικονομικά προσιτή στέγη για όλες και όλους

Διεκδικούμε πρόσβαση σε αξιοπρεπή και οικονομικά προσιτή στέγη για όλες και όλους

1 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις
50 Υποστηρικτές

Κλεισιμο

Ολοκλήρωσε την υπογραφή σου

,
Το Avaaz.org προστατεύει τα προσωπικά σου δεδομένα και θα σε ενημερώσει σχετικά με αυτήν ή άλλες παρόμοιες εκστρατείες.
Αυτό το ψήφισμα δημοσιεύθηκε από τον/την Γιώργος Δ. και μπορεί να μην αντιπροσωπεύει τις απόψεις όλων των μελών του Avaaz.
Δημιουργός ψηφίσματος:
Γιώργος Δ.
- Παραλήπτες:
Βουλή των Ελλήνων
Η εποχή της υπομονής και της ανοχής έφτασε στο τέλος της. Τα ύψη των ενοικίων και τα πάγια κόστη στέγασης έχουν ξεπεράσει κάθε λογικό όριο στην Ελλάδα, δοκιμάζοντας τρομακτικά τις αντοχές του λαού.

Ο μέσος πολίτης της χώρας δαπανά πάνω από το ένα τρίτο του μηνιαίου εισοδήματος (34,2%) για να καλύψει τα κόστη στέγασης (Eurostat, 2023). Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, όπου ο μέσος όρος είναι το 19,9%. Παράλληλα, οι νέες και οι νέοι γυρνούν στο παιδικό τους δωμάτιο αδυνατώντας να ανταποκριθούν στην αύξηση του στεγαστικού κόστους.

Οι καιροί απαιτούν κινητοποίηση και δραστικές ενέργειες από την πλευρά της Πολιτείας και της κυβέρνησης, όπως ορίζεται και στο άρθρο 21 του Συντάγματος. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις συνταγματικές επιταγές και, με την ένοχη αδράνειά της, έχει οδηγήσει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς ακινήτων, ευνοώντας μόνο τη μεγάλη ιδιοκτησία και τον τουριστικό κλάδο, σε βάρος όλων των υπολοίπων.

Η πρόσβαση σε αξιοπρεπή και οικονομικά προσιτή στέγη αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα.

Ο τομέας της κατοικίας οφείλει να ρυθμιστεί άμεσα και δραστικά με γνώμονα τις στεγαστικές ανάγκες των πολιτών, όχι της αγοράς. Όλες/οι εμείς, μια ομάδα πολιτών που βρήκαμε «στέγη» στον «Ξεσπιτόγατο», απαιτούμε:
• την άμεση ρύθμιση της αγοράς ενοικίων με προστασία των ενοικιαστών για πρόσβαση σε ποιοτική και προσιτή κατοικία (συμβόλαια με ελάχιστο διάστημα κάλυψης 5ετίας, σύνδεση τιμής ενοικίου με κριτήρια ποιότητας του σπιτιού, όριο στις αυξήσεις κ.ά.),
• τη δημιουργία αποθέματος δημόσιας ή συνεταιριστικής, μη κερδοσκοπικής Κοινωνικής Κατοικίας, ώστε να φτάσει τουλάχιστον στο 6% του συνολικού στεγαστικού αποθέματος (όπως είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ),
• τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb (περιορισμό αδειών σε κορεσμένες περιοχές, υπαγωγή στο καθεστώς των τουριστικών καταλυμάτων, απαγόρευση βραχυχρόνιας μίσθωσης σε νομικά πρόσωπα κ.ά.),
• την απαγόρευση της χορήγησης Golden Visa με αγορά στέγης,
• τη θεσμική και ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής ιδιοκτησίας,
• τη νομοθέτηση ρυθμίσεων για τα άδεια ακίνητα με σκοπό την επαναδιάθεσή τους.

Με το κείμενο αυτό ζητάμε να στηρίξετε τα αιτήματά μας, τόσο με την υπογραφή σας, όσο και με τη φυσική σας παρουσία στον αγώνα που θα ακολουθήσει προκειμένου κάθε έν@ από μας να έχει μια αξιοπρεπή στέγη, με λογικά κόστη διαβίωσης, με τελικό στόχο να επανέλθει η κανονικότητα στις ζωές μας.


Δημοσιεύτηκε (Ενημερώθηκε )