Ενημέρωσε τις Ρυθμίσεις Cookies για να έχεις πρόσβαση σ' αυτή την υπηρεσία.
Επίλεξε «Επιτρέπονται Όλα» ή απλά ενεργοποίησε τα «Διαφημιστικά Cookies»
Συνεχίζοντας, αποδέχεσαι την Πολιτική Απορρήτου του Avaaz, η οποία εξηγεί πώς χρησιμοποιούμε και πώς προστατεύουμε τα δεδομένα σου.
Καταλαβα
Διατήρηση και ανάδειξη του Κονακίου του Γιδά (Αλεξάνδρεια)

Διατήρηση και ανάδειξη του Κονακίου του Γιδά (Αλεξάνδρεια)

1 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις
50 Υποστηρικτές

Κλεισιμο

Ολοκλήρωσε την υπογραφή σου

,
Το Avaaz.org προστατεύει τα προσωπικά σου δεδομένα και θα σε ενημερώσει σχετικά με αυτήν ή άλλες παρόμοιες εκστρατείες.
Αυτό το ψήφισμα δημοσιεύθηκε από τον/την Stergios M. και μπορεί να μην αντιπροσωπεύει τις απόψεις όλων των μελών του Avaaz.
Δημιουργός ψηφίσματος:
Stergios M.
- Παραλήπτες:
Δήμος Αλεξάνδρειας , Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας , Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Το Κονάκι του Γιδά στην Αλεξάνδρεια είναι ένα από τα ελάχιστα ιστορικά κτίρια της περιοχής και από τα τελευταία υλικά τεκμήρια της πολιτισμικής και κοινωνικής ταυτότητας της περιοχής.
Υπήρξε το ιστορικό κέντρο του οικισμού από την ύστερη Οθωμανική περίοδο. Tο Δημαρχείο, το Ειρηνοδικείο και ο σημαντικότερος ναός της πόλης, αλλά και ολόκληρη η πόλη αναπτύχθηκαν γύρω του. Ταυτόχρονα συνδέει την Αλεξάνδρεια με ένα δίκτυο αντίστοιχων κτιρίων στον Δήμο Αλεξάνδρειας, αλλά και στις άλλες πεδιάδες της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ελλάδας και των Βαλκανίων.

Παρόλα αυτά για δεκαετίες ήταν κρυμμένο πίσω από πυκνή βλάστηση και ξεχασμένο, χωρίς καμία συντήρηση ή προστασία.
Από το 2015 χάρη στις προσπάθειες της «Εστίας Ρουμλουκιωτών» και στη διοργάνωση διάφορων εκδηλώσεων μπροστά από το κτίριο, όπως του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Αλεξάνδρειας, από την Λέσχη Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας  το μνημείο έχει αρχίσει να αποκτά ξανά μια θέση στην πόλη.

Ωστόσο, η κατάστασή του εξακολουθεί να είναι αρκετά κρίσιμη καθώς ήδη έχουν καταρρεύσει τμήματά του και η άμεση αποκατάστασή του κρίνεται απόλυτα αναγκαία. Διαφορετικά πολύ σύντομα θα χαθεί το ιστορικό κέντρο της Αλεξάνδρειας και ένα από τα ελάχιστα μνημεία της περιοχής.

Υποστηρίζουμε τη διάσωση του Κονακιού με την κατάλληλη αποκατάστασή του, ώστε να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στην πόλη της Αλεξάνδρειας, για να αποτελέσει πυρήνας τοπόσημο στο δημόσιο χώρο της πόλης και παράδειγμα ανάμεσα στα αντίστοιχα κτίρια στην ελληνική ύπαιθρο και πέρα από αυτή.
Δημοσιεύτηκε (Ενημερώθηκε )