Ενημέρωσε τις Ρυθμίσεις Cookies για να έχεις πρόσβαση σ' αυτή την υπηρεσία.
Επίλεξε «Επιτρέπονται Όλα» ή απλά ενεργοποίησε τα «Διαφημιστικά Cookies»
Συνεχίζοντας, αποδέχεσαι την Πολιτική Απορρήτου του Avaaz, η οποία εξηγεί πώς χρησιμοποιούμε και πώς προστατεύουμε τα δεδομένα σου.
Καταλαβα
Βάλε STOP στην ταλαιπωρία που προκαλούν τα έργα του FLY-OVER! Στήριξε με μία υπογραφή !

Βάλε STOP στην ταλαιπωρία που προκαλούν τα έργα του FLY-OVER! Στήριξε με μία υπογραφή !

1 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις
50 Υποστηρικτές

Κλεισιμο

Ολοκλήρωσε την υπογραφή σου

,
Το Avaaz.org προστατεύει τα προσωπικά σου δεδομένα και θα σε ενημερώσει σχετικά με αυτήν ή άλλες παρόμοιες εκστρατείες.
Αυτό το ψήφισμα δημοσιεύθηκε από τον/την ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ. και μπορεί να μην αντιπροσωπεύει τις απόψεις όλων των μελών του Avaaz.
Δημιουργός ψηφίσματος:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ.
- Παραλήπτες:
Ελληνική Κυβέρνηση
Δώστε στην κυκλοφορία πρώτα το  ΜΕTΡO και τον εξωτερικό δακτύλιο (έστω το δυτικό του τμήμα) και μετά ξεκινήστε το έργο του Fly-Over (αν τελικά, οι μελέτες δείξουν ότι χρειάζεται και δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή) !

Ως πολίτης που μετακινούμαι στην Θεσσαλονίκη, βιώνω κάθε μέρα τις επιπτώσεις του " εγκλήματος " που αποκαλείται Fly-Over.
Δυσφορία, κίνδυνοι και μόνιμη απόγνωση είναι μέρος της καθημερινότητας μου.
Ο λόγος είναι ότι δεν τηρήθηκε το Στρατηγικό Σχέδιο Υποδομών και Μεταφορών του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης !

Το 2010, με ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, συντάχθηκε το Στρατηγικό Σχέδιο Υποδομών και Μεταφορών του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Μετά από αναλυτική διαβούλευση με τους φορείς της περιοχής, την οποία συντόνισε το τμήμα ΤΕΕ - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, υπήρξε εντυπωσιακή ομοφωνία και το Σχέδιο απέκτησε ισχύ νόμου και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.
Τότε, επιπλέον, ήταν δεδομένο ότι η βασική γραμμή του ΜΕΤΡΟ θα λειτουργούσε τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Το Σχέδιο προέβλεπε, με την ακόλουθη σειρά :
α) την αναβάθμιση της δυτικής εσωτερικής περιφερειακής έως το 2015, που ολοκληρώθηκε, με κάποιες δευτερεύουσες ελλείψεις το 2018.

β) την κατασκευή του Εξωτερικού Δακτυλίου, που θα ένωνε την Ευκαρπία, από την περιοχή του ΤΙΤΑΝ, με το Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»  #SKG, μέσω Πεύκων, περιοχής Χορτιάτη και Τριαδίου/Ραιδεστού. Συνολικό μήκος περίπου 30χλμ με δυο λωρίδες ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ.

γ) την κατασκευή του Fly Over , ως αναγκαίου, αλλά συμπληρωματικού, όμως, έργου των προηγούμενων δυο.
Πέραν της ομόφωνης διαβούλευσης , οι κυκλοφοριακές μελέτες επίσης επιβεβαίωναν το ορθό των σχεδιασμών.

Δεδομένου ότι το ΜΕΤΡΟ (η βασική γραμμή) θα δοθεί σε χρήση, μετά από ένα χρόνο τουλάχιστον, ποιος και με ποια κριτήρια αποφάσισε την αλλαγή του χρονοδιαγράμματος και την ταλαιπωρία της πόλης, των κατοίκων και επισκεπτών και τον αυξημένο κίνδυνο από την καθυστερημένη προσέλευση των επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία, αλλά και της πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, λόγω του εκνευρισμού και της μείωσης του πλάτους και του αριθμού των λωρίδων κυκλοφορίας;

Αν προσθέσουμε σε αυτά και το αυξημένο κόστος λόγω των καθυστερήσεων σε μετακινήσεις επιβατών και μεταφορές εμπορευμάτων, κατανάλωσης καυσίμων και φθοράς οχημάτων το ισοζύγιο είναι σαφές προς τα που γέρνει.

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε, ως Περιφερειακή Παράταξη, από την Εγνατία Οδός Α.Ε. τον Αύγουστο του 2023, το κόστος κατασκευής συνολικά του Εξωτερικού Δακτυλίου, είναι μικρότερο από το κόστος του Fly Over !!

Επιπλέον, είναι τόσο ώριμο, από πλευράς μελετών, που θα μπορούσε εντός το πολύ τριών (3) ετών και με κόστος κάτω από 60εκ. ευρώ να έχει κατασκευαστεί το δυτικό του τμήμα, από την περιοχή ΤΙΤΑΝ έως τα Πεύκα και να είναι και λειτουργικά αυτόνομο.

Ικανό δηλαδή να απορροφήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κυκλοφορία από Χορτιάτη, Πανόραμα, Εξοχή, Ασβεστοχώρι, Πεύκα και Φίλυρο και την κίνηση προς/από τα Νοσοκομεία.

Στο ενδιάμεσο θα είχε δοθεί σε χρήση και η βασική γραμμή του μετρό και, συνεπώς, το κυκλοφοριακό κομφούζιο και ό,τι αυτό συνεπάγεται θα ήταν μειωμένο στον ελάχιστο βαθμό.

Τι μένει, ως επιχείρημα, από τους υποστηρικτές της άμεσης υλοποίησης του συμπληρωματικού αυτού έργου;

Οι ρήτρες της σύμβασης και το κόστος από τυχόν σταλίες των μηχανημάτων.
Ο κίνδυνος, δηλαδή, να έχουμε άλλη μια υποθαλάσσια, όπου καταβάλαμε περίπου 100εκ. ευρώ, χωρίς να εκτελεστεί το έργο.

Ελπίζω να μην επιβεβαιωθεί, αντίστροφα, το επιχείρημά τους και, να είναι τελικά, αυτός ο τρόπος και αυτός ο χρόνος, για την κατασκευή του Fly Over, που θα οδηγήσει, στην ακύρωση του έργου και στην καταβολή των αποζημιώσεων.

Θέλω να πιστεύω ότι, αν αυτό συμβεί, θα είναι επιβεβαίωση της πολιτικής και επιχειρησιακής ανεπάρκειας όσων το αποφάσισαν και όχι ένα καλά οργανωμένο “έγκλημα” …




Δημοσιεύτηκε (Ενημερώθηκε )