Ενημέρωσε τις Ρυθμίσεις Cookies για να έχεις πρόσβαση σ' αυτή την υπηρεσία.
Επίλεξε «Επιτρέπονται Όλα» ή απλά ενεργοποίησε τα «Διαφημιστικά Cookies»
Συνεχίζοντας, αποδέχεσαι την Πολιτική Απορρήτου του Avaaz, η οποία εξηγεί πώς χρησιμοποιούμε και πώς προστατεύουμε τα δεδομένα σου.
Καταλαβα
Η Παύλιανη εκπέμπει SOS! OXI στο Υδροηλεκτρικό!

Η Παύλιανη εκπέμπει SOS! OXI στο Υδροηλεκτρικό!

1 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις
50 Υποστηρικτές

Κλεισιμο

Ολοκλήρωσε την υπογραφή σου

,
Το Avaaz.org προστατεύει τα προσωπικά σου δεδομένα και θα σε ενημερώσει σχετικά με αυτήν ή άλλες παρόμοιες εκστρατείες.
Αυτό το ψήφισμα δημοσιεύθηκε από τον/την Μορφωτικός Κ. και μπορεί να μην αντιπροσωπεύει τις απόψεις όλων των μελών του Avaaz.
Δημιουργός ψηφίσματος:
Μορφωτικός Κ.
- Παραλήπτες:
Κάθε αρμόδιο φορέα
Αυτές τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες της επέλασης κάποιων συμφερόντων που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον της Παύλιανης! Συγκεκριμένα, η εταιρεία  «ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΝΤΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. PRO ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» αγνοώντας προκλητικά την θέληση όλων των κατοίκων, αγνοώντας τις αντιδράσεις και τις προσφυγές της τοπικής κοινωνίας μετά από έναν μακροχρόνιο αγώνα δεκαπέντε χρόνων, έφερε την μπουλντόζα εκτελώντας εργασίες για την κατασκευή ενός Μικρού Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου 0,83 MW στο ρέμα του χωριού. Στα σχέδια της εταιρείας είναι να πάρει το νερό για 3.360μ, το νερό που αποτελεί για την Παύλιανη το συγκριτικό της πλεονέκτημα, αυτό που την καθιέρωσε ως τόπο αναψυχής και ήπιας οικοτουριστικής ανάπτυξης.

Η μπουλντόζα της εταιρείας ισοπεδώνει, σκοτώνει τις ελπίδες και τις προσπάθειες των ανθρώπων της Παύλιανης να προχωρήσουν στο μέλλον και να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια αξιοποιώντας τα αγαθά που πλούσια προσφέρει η φύση: τα νερά, το δάσος, το βουνό, τα χρώματα και η ομορφιά του τοπίου. Η Παύλιανη που έγινε πλέον γνωστή ως προορισμός για ήπιο ορεινό τουρισμό, τουρισμό αναψυχής, σε όλη την Ελλάδα. Η Παύλιανη με τις νεράιδες, με την μουσική γέφυρα, το iron throne, το πρότυπο παρκάκι αναψυχής που αγαπήσαμε ως εθελοντές δημιουργοί, αλλά και ως φίλοι ή επισκέπτες, το παρθένο μαγευτικό ελατόδασος με τη σπάνια πανίδα και χλωρίδα του όρους Οίτη, τους καταρράκτες, τις κρεμαστές γέφυρες και τα αιωνόβια σκιερά πλατάνια. Η Παύλιανη με το Κέντρο Ενημέρωσης για την βιοποικιλότητα της Οίτης. Η οργή ξεχειλίζει!

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ήπιες πηγές παραγωγής ενέργειας πρέπει να είναι συμβατές με την προστασία της φύσης και να μην αποτελούν απειλή για τη βιοποικιλότητα. Να κατασκευάζονται με τις λιγότερες και μικρότερες επιβαρύνσεις στο τοπίο και στο περιβάλλον, με σεβασμό στα οικοσυστήματα κ αι με σεβ α σμ ό στην ά ποψη της τοπ ι κ ή ς κο ι νων ία ς . Εδώ πώς είναι δυνατόν αυτό να γίνει, όταν και μόνο η κατασκευή αυτής της εγκατάστασης με την διάνοιξη νέων δρόμων, την κατασκευή αγωγού και κτιρίου, το κόψιμο των δέντρων και της βλάστησης, το σκυρόδεμα κλπ το αποτέλεσμα εκτιμάμε πως θα είναι λιγότερο «πράσινο» από το αντιστάθμισμα της παραγόμενης «καθαρής ενέργειας» των 0,83 MW. Η εγκατάσταση και η λειτουργία δε στη συνέχεια του ΜΥΗΕ είναι σίγουρο ότι θα βλάψει τα μέγιστα την ποτάμια και παραποτάμια βλάστηση και τα αιωνόβια πλατάνια. Κατ’ επέκταση θα απαξιώσει τα περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων, θα υπονομεύσει τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής και θα βλάψει τις προοπτικές μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης διώχνοντας ουσιαστικά όσους θα ήθελαν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να επενδύσουν στον τομέα αυτό.

Με δεδομένο λοιπόν ότι:
  • δεν υπάρχει συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, αλλά πλήρης εναντίωση,
  • το χωριό και η περιοχή έχει μεγάλη επισκεψιμότητα λόγω της ομορφιάς και του εξαιρετικού φυσικού τοπίου για δράσεις εναλλακτικού τουρισμού και αναψυχής,
  • αν προχωρήσει το έργο, η καταστροφή της περιοχής είναι προφανής,
  • καμιά τοπική, κοινωνική, περιβαλλοντική, οικονομική και αναπτυξιακή ανάγκη δεν εξυπηρετεί αυτό το έργο (ΜΥΗΕ 0,83 MW) ώστε να δικαιολογείται η μη αναστρέψιμη επιβάρυνση και καταστροφή που θα φέρει στο ποτάμι, στο νερό, στο δάσος, στο τοπίο.  

Εμείς που υπογράφουμε:
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ αντίθετοι στην δημιουργία αυτού του εργοστασίου στο ρέμα της Παύλιανης και δεν πρέπει να επιτραπεί.
Ζητάμε να σταματήσει ΤΩΡΑ η εταιρεία την δραστηριότητά της και οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στην ακύρωση των όποιων αδειών εκδόθηκαν ως τώρα.
Ζητάμε από την κυβέρνηση, τους βουλευτές, τα κόμματα και τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν απέναντι σ’ αυτό που μεθοδεύεται να γίνει.
Ζητάμε την υποστήριξη όλων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και των φίλων και των των χιλιάδων επισκεπτών της Παύλιανης κάθε Σαββατοκύριακο.
Καλούμε σε διαρκή ετοιμότητα τους ανθρώπους της Παύλιανης και των χωριών της Οίτης και κάθε ευαίσθητο πολίτη. Ο αγώνας είναι πολυεπίπεδος: νομικός, πολιτικός, θεσμικός, κινηματικός.
Δηλώνουμε έτοιμοι για όλα…
Δημοσιεύτηκε (Ενημερώθηκε )