Ενημέρωσε τις Ρυθμίσεις Cookies για να έχεις πρόσβαση σ' αυτή την υπηρεσία.
Επίλεξε «Επιτρέπονται Όλα» ή απλά ενεργοποίησε τα «Διαφημιστικά Cookies»
Συνεχίζοντας, αποδέχεσαι την Πολιτική Απορρήτου του Avaaz, η οποία εξηγεί πώς χρησιμοποιούμε και πώς προστατεύουμε τα δεδομένα σου.
Καταλαβα

Βοήθεια

Πώς να ελέγξεις την εγκυρότητα του ψηφίσματός σου

Γιατί πρέπει να κάνω έλεγχο εγκυρότητας;

Η υπογραφή ενός ψηφίσματος είναι μια πράξη εμπιστοσύνης και η εγκυρότητα είναι βασική προϋπόθεση για όλες τις πληροφορίες που δημοσιοποιούνται στα Ψηφίσματα Πολιτών του Avaaz. Επίσης είναι βασικός όρος χρήσης της σελίδας που επισημαίνεται στους χρήστες κατά τη διαδικασία δημιουργίας του ψηφίσματος αλλά και στις Προδιαγραφές Περιεχομένου.

Πώς να κάνεις έλεγχο εγκυρότητας

 

ΒΡΕΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΠΗΓΕΣ

Ψάξε στο ίντερνετ για να βρεις αξιόπιστες πηγές (όπως επίσημα έγγραφα και άρθρα από έμπιστα μέσα ενημέρωσης) ώστε να διασταυρώσεις κάθε πληροφορία ή ισχυρισμό που παρουσιάζεις ως γεγονός. Τα καθιερωμένα μέσα ενημέρωσης μπορεί να μην είναι τέλεια, αλλά οι πληροφορίες που δημοσιεύουν είναι πιο αξιόπιστες από ένα ανώνυμο blog ή μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα.

 

ΑΠΟΨΗ ‘Η ΓΕΓΟΝΟΣ

Το γεγονός είναι ένας ισχυρισμός ο οποίος μπορεί να διασταυρωθεί. Η άποψη είναι η έκφραση μιας υποκειμενικής γνώμης ή πεποίθησης. Για παράδειγμα: «Το χωριό μου έχει ένα μαγαζί που πουλάει παγωτό κεράσι, το οποίο λατρεύω» -- εμπεριέχει δύο γεγονότα και μία άποψη.

 

ΜΗ ΚΑΝΕΙΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΘΟΥΝ

Για παράδειγμα, απόφυγε να πεις «Η κατασκευή της νέας λεωφόρου θα σκοτώσει όλες τις αρκούδες», αν δεν έχεις στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν. Εναλλακτικά θα μπορούσες να πεις «Ο νέος αυτοκινητόδρομος μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την επιβίωση των αρκούδων» . Ή χρησιμοποίησε την εκτίμηση κάποιου ειδικού «Ειδικοί από τον Αρκτούρο λένε ότι το οικοσύστημα των αρκούδων θα χωριστεί στα δύο απ’ τον νέο αυτοκινητόδρομο, εμποδίζοντάς τες να μετακινηθούν για να βρουν τροφή και βάζοντας σε κίνδυνο την επιβίωσή τους».

 

ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΠΗΓΕΣ;

Αν δεν βρίσκεις δημόσια έγγραφα ή άρθρα από αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης για να διασταυρώσεις το κείμενό σου, αναρωτήσου γιατί; Είσαι σίγουρος/η ότι οι πληροφορίες που παρουσιάζεις είναι ακριβείς; Τι στοιχεία έχεις; Προσπάθησε να είσαι διαφανής με τις πηγές σου. Αν πχ. το ψήφισμά σου έχει να κάνει με κάτι στο οποίο ήσουν εσύ μάρτυρας, πες το, και γράψε όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς. Και χρησιμοποίησε το αληθινό σου όνομα, εκτός κι αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος για να μην το κάνεις (μόνο το μικρό όνομα εμφανίζεται δημόσια στη σελίδα, μαζί με το αρχικό γράμμα του επωνύμου).


Δες ένα παράδειγμα διασταυρωμένου ψηφίσματος:

 

Όχι στις εξορύξεις πετρελαίου στις ακτές της Αλγκάρβε!

 

Η Αλγκάρβε προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες [1] με τις υπέροχες παραλίες της, την καλή κουζίνα και τον όμορφο καιρό της [2]. Αυτή η περιοχή ζει απ’ τον τουρισμό [3], ο οποίος βασίζεται σε ένα καθαρό περιβάλλον και καθαρά νερά.

Η πετρελαϊκή εταιρία ENI/Galp πήρε άδεια [4], ενάντια στην κοινή γνώμη, [5], για να κάνει εξορύξεις πάνω στην αποδημητική διαδρομή που ακολουθούν δελφίνια και φάλαινες, χωρίς να προηγηθεί περιβαλλοντική μελέτη [6]. Και είναι περιοχή με υψηλή σεισμική επικινδυνότητα [7].

Είμαστε άνθρωποι της θάλασσας, όχι καθαριστές πετρελαιοκηλίδων. Πρόκειται για ένα πιθανό έγκλημα – όπως η τραγωδία στον Κόλπο του Μεξικού. Βοήθησε να το σταματήσουμε!


ΠΗΓΕΣ:

[1] Αλήθεια: Η Αλγκάρβε είχε περισσότερους από 4 εκατ. τουρίστες το 2016
https://en.wikipedia.org/wiki/Tourism_in_Portugal

[2] Αυτός ο ισχυρισμός δεν χρειάζεται να διασταυρωθεί, γιατί εκφράζεται ως άποψη, όχι ως γεγονός. Το αν κάτι είναι όμορφο, υπέροχο, λάθος ή σωστό είναι άποψη.

[3] Αλήθεια: Ο τουρισμός είναι η βάση της οικονομίας στην Αλγκάρβε:
https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/regional-innovation-monitor/base-profile/algarve-region-portugal-0

[4] Αλήθεια: Η ENI/Galp πήρε άδεια για εξορύξεις στα ανοιχτά της ακτής της Αλγκάρβε:
http://www.theportugalnews.com/news/algarve-oil-drilling-approved/45624

[5] Μπορεί να ισχυριστεί ότι μιλάει για λογαριασμό της κοινής γνώμης; Σ’ αυτή την περίπτωση ναι, καθώς στην δημόσια διαβούλευση για την ανάγκη περιβαλλοντικής μελέτης, 100% των συμμετεχόντων (42.000 πολίτες) δήλωσαν ότι την θεωρούν αναγκαία, παρόλο που τελικά δεν διεξήχθη από την περιβαλλοντική υπηρεσία:
https://www.dn.pt/lusa/interior/petroleo-lpn-indignada-subscreve-receios-de-plataforma-algarve-livre-de-petroleo-9352627.html

- Η τελική μελέτη "Relatório de Consulta Pública":
http://participa.pt/consulta.jsp?loadP=2160
- Ο κρατικός φορέας για τον τουρισμό στην Αλγκάρβε (RTA) δήλωσε επίσης ενάντια σε οποιαδήποτε εξόρυξη για την οποία δεν έχει προηγηθεί περιβαλλοντική μελέτη:
https://www.dn.pt/lusa/interior/petroleo-avanco-do-furo-sem-estudo-poe-em-risco-habitantes-do-algarve---turismo-9351924.html
- 16 πόλεις στην περιοχή διαδήλωσαν ενάντια στις άδειες εξορύξεων:
https://www.dn.pt/lusa/interior/municipios-do-algarve-criticam-governo-e-pedem-fim-da-prospecao-de-petroleo-9110491.html

[6] Αλήθεια: Η κυβέρνηση έδωσε τις άδειες χωρίς περιβαλλοντική μελέτη:
https://algarvedailynews.com/news/14246-no-environment-impact-assessment-needed-oil-drilling-to-go-ahead-off-aljezu

[7] Αλήθεια: Η Αλγκάρβε και η Λισαβόνα είναι οι πιο σεισμογενείς περιοχές στην Πορτογαλία:
http://www.theportugalnews.com/news/new-study-shows-algarve-and-lisbon-are-most-prone-to-earthquakes-as-small-tremor-hits-faro/40939