Συνεχίζοντας, αποδέχεσαι την Πολιτική Απορρήτου του Avaaz, η οποία εξηγεί πώς χρησιμοποιούμε και πώς προστατεύουμε τα δεδομένα σου.
Καταλαβα

Βοήθεια

Επιλέγοντας ένα αρμόδιο πρόσωπο

Απεύθυνε το ψήφισμά σου στα σωστά πρόσωπα

Ο αρμόδιος είναι το άτομο που δημόσια του ζητάς να δράσει. Η επιλογή του σωστού αρμοδίου μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σ' ένα πετυχημένο ψήφισμα και σ' ένα που περνάει απαρατήρητο. Πολλές φορές δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δες παρακάτω κάποιες ιδέες για το πως να διαλέξεις τους πιο κατάλληλους αρμόδιους:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ:

• Ο αρμόδιος θα πρέπει να έχει τη δύναμη να πάρει την τελική απόφαση. Αν χρειάζεται έγκριση από κάποιον ανώτερο, τότε ίσως να χρειάζεται να απευθύνεις το ψήφισμά σου σε εκείνον. Για παράδειγμα, ο υπεύθυνος για την αγορά πρώτων υλών μιας βιομηχανίας παραγωγής επίπλων θα πρέπει να πάρει άδεια απ' το αφεντικό για να αλλάξουν προμηθευτές και να δεσμευτούν για αγορά ξυλείας φιλική προς το περιβάλλον. Όταν είσαι ανάμεσα σε δύο επιλογές, τότε καλύτερα να απευθύνεις το ψήφισμά σου στο άτομο με την περισσότερη δύναμη και επιρροή.
  • Ο αρμόδιος πρέπει να είναι ένα φυσικό πρόσωπο, όχι ομάδα ούτε οργανισμός. Πρέπει να απευθυνθείς στον επικεφαλής μιας επιτροπής, όχι στην επιτροπή, στο δήμαρχο, όχι στην πόλη, στο γενικό διευθυντή, όχι στην εταιρία. Είναι ΟΚ να απευθυνθείς σε περισσότερα άτομα, όπως για παράδειγμα σε δυο αναποφάσιστους δημοτικούς συμβούλους.
  • Ο αρμόδιος είναι άνθρωπος. Αυτό σημαίνει πως έχει αισθήματα, φιλοδοξίες, επαγγελματικούς στόχους, φίλους, οικογένεια και όλα όσα έχει ο κάθε άνθρωπος. Σκέψου λοιπόν τι έχει μεγαλύτερη σημασία γι' αυτον/η και πως μπορεί αυτό να επηρεάσει την απόφασή του/της πάνω στο αίτημά σου. Για παράδειγμα, αν γνωρίζεις ότι ο αρμόδιος σκοπεύει να βγει σε σύνταξη και δεν ενδιαφέρεται να επανεκλεγεί αλλά τον/την νοιάζει η παρακαταθήκη που θα αφήσει, χρησιμοποίησέ το προς όφελός σου.

ΑΝΑΡΩΤΗΣΟΥ:

Ποιος έχει τη δύναμη να πραγματοποιήσει το αίτημά σου;
- Ο αρμόδιος πρέπει να είναι το άτομο με την δύναμη να σου δώσει αυτό που ζητάς.
- Ο αρμόδιος πρέπει να σχετίζεται με τη λύση που προτείνεις.

Θα λάβεις απάντηση;
Όσο υψηλότερη θέση κατέχει ο αρμόδιος τόσο πιο δύσκολο είναι να σε ακούσει. Όχι όμως ακατόρθωτο.
- Σε μία ιδιωτική εταιρία: ο Γενικός Διευθυντής είναι πιθανά ο πιο κατάλληλος αρμόδιος για το ψήφισμά σου, αλλά μπορεί να είναι πολύ απασχολημένος. Παρόλο που ο αρμόδιος πρέπει να είναι εκείνος που παίρνει τις τελικές αποφάσεις, είναι καλό να έρθεις σε επαφή και με άλλους στην εταιρία, όπως για παράδειγμα με το γραφείο τύπου. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να σιγουρευτείς πως το αίτημα σου έφτασε στα αυτιά του αρμόδιου μέσα από εκείνους που έχουν άμεση πρόσβαση σ' αυτόν/ή.
- Σε μία κυβέρνηση: ο πρωθυπουργός έχει συνήθως την μεγαλύτερη δύναμη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλες οι αποφάσεις της χώρας περνούν από αυτόν. Είναι το θέμα σου τόσο σημαντικό ώστε να βρίσκεται στην ατζέντα του πρωθυπουργού; Ή μήπως είναι καταλληλότερο να απευθυνθείς σε έναν/μία υπουργό, δήμαρχο ή νομάρχη;