Ενημέρωσε τις Ρυθμίσεις Cookies για να έχεις πρόσβαση σ' αυτή την υπηρεσία.
Επίλεξε «Επιτρέπονται Όλα» ή απλά ενεργοποίησε τα «Διαφημιστικά Cookies»
Συνεχίζοντας, αποδέχεσαι την Πολιτική Απορρήτου του Avaaz, η οποία εξηγεί πώς χρησιμοποιούμε και πώς προστατεύουμε τα δεδομένα σου.
Καταλαβα
Όχι στη βιομηχανοποίηση του λόφου της Φιλερημου !

Όχι στη βιομηχανοποίηση του λόφου της Φιλερημου !

1 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις
50 Υποστηρικτές

Κλεισιμο

Ολοκλήρωσε την υπογραφή σου

,
Το Avaaz.org προστατεύει τα προσωπικά σου δεδομένα και θα σε ενημερώσει σχετικά με αυτήν ή άλλες παρόμοιες εκστρατείες.
Αυτό το ψήφισμα δημοσιεύθηκε από τον/την Φίλοι Φ. και μπορεί να μην αντιπροσωπεύει τις απόψεις όλων των μελών του Avaaz.
Δημιουργός ψηφίσματος:
Φίλοι Φ.
- Παραλήπτες:
Περιφέρεια Δωδεκανήσου -Δήμος Ρόδου
Στους πρόποδες της Φιλερήμου 100 μέτρα πριν από την είσοδο στο λόφο και σε επαφή με αυτό το ΤΙΦΚ ( Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους) που όλοι επισκεπτόμαστε τακτικά, εκδόθηκε οικοδομική άδεια για την κατασκευή ενός μεταλλικού κτιρίου επιφάνειας 1000 περίπου m2 και όγκου 5000 m3 , ακριβώς στη γωνία της οδού Φιλερήμου και του δρόμου που οδηγεί στο κοιμητήριο . Το κτίριο αυτό ,10 φορές μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο υπάρχον στην περιοχή κτίσμα, - εκτός ίσως από το Κλειστό Γυμναστήριο που όμως δεν φαίνεται σχεδόν καθόλου από οπουδήποτε - θα στεγάζει Βιοτεχνία με αντικείμενο “Επεξεργασία και συντήρηση ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων - Κατασκευή πλαστικών ειδών συσκευασίας - Πλυντήριο βιομηχανικού τύπου - Παραγωγή μη βρώσιμου πάγου”.
Το κτίριο ευρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων από τις κατοικίες της περιοχής .
Τόσο ο ίδιος ο λόφος , οποίος έχει χαρακτηρισθεί ιστορικός τόπος και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με την Υ.Α. Φ21/8596/822/10-7-1974), αλλά και ο γύρω δομημένος και μη χώρος, θα υποστούν σημαντική αλλοίωση και αισθητική επιβάρυνση. Αν κρίνουμε από τη δραστηριότητα της Βιοτεχνίας υπάρχουν και άλλου είδους αναμενόμενες επιβαρύνσεις ( οσμές , θόρυβοι, επιβάρυνση της κυκλοφορίας κλπ ).
Η άδεια όπως πληροφορούμαστε έχει εκδοθεί νομότυπα. Αν και δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για το αν έχουν πραγματικά εξετασθεί όλα τα ζητήματα σε σχέση με την ιδιαιτερότητα της περιοχής στην οποία θα αναγερθεί αυτή η Βιοτεχνία.
Στην περιοχή δεν απαγορεύεται η ίδρυση Βιοτεχνιών !! γιατί … οι προβλεπόμενες πιθανές προστατευτικές διατάξεις με βάση τον χαρακτηρισμό του λόφου σαν τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, δεν θεσπίσθηκαν ποτέ. Παρέμεινε σαν μοναδικό φίλτρο , εκτός από τις αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες, η γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής που είναι αναγκαία για όλες τις εκτός σχεδίου κατασκευές, το οποίο όμως μαθαίνουμε ότι συμφώνησε για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.
Ζητάμε από τον πρόεδρο του ΣΑ να δημοσιοποιήσει την απόφαση , και την επιχειρηματολογία με βάση την οποία συμφώνησε με τη μελέτη. Έγιναν προτάσεις βελτίωσης για την ένταξη του κτιρίου και ποιες ;
Ζητάμε από το ΤΕΕ και το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις των εκπροσώπων τους στο ΣΑ και την επιχειρηματολογία με την οποία εκείνοι συμφώνησαν ή διαφώνησαν με την μελέτη.
Τέλος όσον αφορά την όχληση υπάρχουν δύο διατάξεις που αγνοήθηκαν και οι δύο με βάση οριακά κριτήρια.
1. Σύμφωνα με τη νομολογία του ,Συμβουλίου της Επικρατείας και τη σχετική εγκύκλιο του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε (υπ’αριθ. 31255/1987), απαγορεύεται εντός των ορίων οικισμών και σε ακτίνα 500 μέτρων από τα όριά τους η ανέγερση οχλουσών βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων ασχέτως από το βαθμό όχλησης (χαμηλής, μέσης, υψηλής) που προκαλούν στο περιβάλλον” , Η απαγόρευση αυτή αγνοήθηκε γιατί η απόσταση της επένδυσης από τα όρια του οικισμού είναι 510μ.!! σύμφωνα με τη μέτρηση του τοπογράφου του επενδυτή.
2. Σύμφωνα με την ΚΥΑ 3137/191/Φ15 ΝΑCE 10.20 , και τη δυναμικότητα της μονάδας - είναι 4 ΜΤ / ημέρα κατά δήλωση του επενδυτή !! - απαλλάσσεται από τη σύνταξη ΜΠΕ. Αν ήταν 5 ΜΤ / ημέρα !! θα έπρεπε να συνταχθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Πόσο άδικο ή δυσβάσταχτο θα ήταν για τον επενδυτή αν το Τμήμα Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών πόρων της Δ /σης Ανάπτυξης Δωδ /σου , λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα της περιοχής και των οριακών συνθηκών απαλλαγής ( παρ. 1 ) ζητούσε τη σύνταξη ΜΠΕ ;
Ζητάμε από το ΤΒΕ& ΦΠ να απαιτήσει συμπληρωματικά εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου.
Ζητάμε μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες να μην ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του έργου.

Δημοσιεύτηκε (Ενημερώθηκε )