Συνεχίζοντας, αποδέχεσαι την Πολιτική Απορρήτου του Avaaz, η οποία εξηγεί πώς χρησιμοποιούμε και πώς προστατεύουμε τα δεδομένα σου.
Καταλαβα
Όχι στις εξορύξεις αντιμονίου στην Χίο

1 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις
50 Υποστηρικτές

Κλεισιμο

Ολοκλήρωσε την υπογραφή σου

Το Avaaz.org προστατεύει τα προσωπικά σου δεδομένα και θα σε ενημερώσει σχετικά με αυτήν ή άλλες παρόμοιες εκστρατείες.
Αυτό το ψήφισμα δημοσιεύθηκε από τον/την Γιάννης Μ. και μπορεί να μην αντιπροσωπεύει τις απόψεις όλων των μελών του Avaaz.
Δημιουργός ψηφίσματος:
Γιάννης Μ.
- Παραλήπτες:
ΥΠΕΝ, Δήμος Χίου, Περιφέρεια ΒΑ

Οι πολίτες που υπογράφουμε το παρόν είμαστε μόνιμοι ή εποχιακοί κάτοικοι της νήσου Χίου, ζούμε στο νησί ή έχουμε καταγωγή από εδώ, έχουμε ιδιοκτησίες στη Χίο και έννομο συμφέρον και δηλώνουμε την απόλυτη διαφωνία μας στα σχέδια του ΥΠΕΝ για παραχώρηση σε εταιρεία, με προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, του δικαιώματος έρευνας και εξόρυξης αντιμονίου στον Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο Κεράμου Αγιασμάτων και στην ευρύτερη περιοχή της δημοτικής ενότητας Αμανής, Natura και μη, που εκτείνεται από την βόρεια ακτογραμμή του νησιού μας στα Αγιάσματα και περικλείεται δυτικά από τα χωριά Εγρηγόρος, Κέραμος, Χάλανδρα, Αφροδίσια, Ποταμιά, ανατολικά απο τα χωριά του όρους Πελινναίο και νότια φτάνει μέχρι την Χωρή της Βολισσού.Διαφωνούμε διότι ενδεχόμενη εξορυκτική διαδικασία, είτε επιφανειακή είτε υπόγεια είναι ασύμβατη με την κλίμακα και την φυσιογνωμία του νησιού και της περιοχής, θα λειτουργήσει εις βάρος της φύσης, του τοπίου, των υπόγειων υδάτων, των ιαματικών πηγών, του μικροκλίματος και των ανθρώπων που ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή και με ήπιες μορφές τουριστικής ανάπτυξης στο νησί, όπως ιαματικό, φυσιολατρικό, περιπατητικό, πολιτισμικό, λογοτεχνικό τουρισμό, καθώς φυσικά και όλων των ανθρώπων που χαίρονται κάθε εποχή τη φύση.
Η περιοχή χρειάζεται μέριμνα κοινωνική και κρατική μόνον ως προς την διατήρηση του πλεονεκτήματος του απαράμιλλου και σπάνιου φυσικού της κάλλους, καλλιέργειας και αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων της, επίσης για την ουσιαστική αναβάθμιση του δημοτικού υδροθεραπευτηρίου, που λειτουργεί εκεί  καθώς και για την κήρυξη των παλαιών μεταλλείων ως προστατευόμενων στοιχείων πολιτισμικής κληρονομιάς με ταυτόχρονη δημιουργία θεματικού Μεταλλευτικού Μουσείου.
Καλούμε την κυβέρνηση και τον δήμο της Χίου να ασχοληθούν ενεργά με τα παραπάνω και όχι με τις συμβάσεις καταστροφικών "επενδύσεων" για "αξιοποίηση" των κοιτασμάτων αντιμονίου. Τους καλούμε να προστατεύσουν τη φύση, την ιστορία, το πολιτισμικό κεφάλαιο του νησιού μας, παραδίδοντάς τα ως ανεκτίμητη κληρονομιά στις επόμενες γενιές.

Δημοσιεύτηκε (Ενημερώθηκε )