Συνεχίζοντας, αποδέχεσαι την Πολιτική Απορρήτου του Avaaz, η οποία εξηγεί πώς χρησιμοποιούμε και πώς προστατεύουμε τα δεδομένα σου.
Καταλαβα
Το Μουσείο "Πλουμιστό Ψωμί" να αποκτήσει στέγη - Help the Decorated Bread Museum of Cyprus

1 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις
50 Υποστηρικτές

Κλεισιμο

Ολοκλήρωσε την υπογραφή σου

Το Avaaz.org προστατεύει τα προσωπικά σου δεδομένα και θα σε ενημερώσει σχετικά με αυτήν ή άλλες παρόμοιες εκστρατείες.
Αυτό το ψήφισμα δημοσιεύθηκε από τον/την KATERINA V. και μπορεί να μην αντιπροσωπεύει τις απόψεις όλων των μελών του Avaaz.
Δημιουργός ψηφίσματος:
KATERINA V.
- Παραλήπτες:
Υφυπουργείο Πολιτισμού και Δήμος Λεμεσού
Φίλες και φίλοι

Το μήνυμα που ακολουθεί σας αφορά
Αφορά κάθε άνθρωπο που νοιάζεται για τον τόπο του, τον πολιτισμό, την πνευματική καλλιέργεια, την ταυτότητα του τόπου και την λαϊκή πολιτιστική μας κληρονομιά.
Αφορά επίσης το Υπουργείο Παιδείας, το Υφυπουργείο Πολιτισμού και τον Υφυπουργό, το Δήμαρχο Λεμεσού, πολιτιστικούς οργανισμούς, πνευματικούς ανθρώπους και διανοούμενους, άλλους οργανωμένους φορείς της πόλης μας και την πολιτεία εν γένει.
Απευθύνουμε ένα μήνυμα κρίσιμο για την επιβίωση του Μουσείου ΤΟ ΠΛΟΥΜΙΣΤΟ ΨΩΜΙ καθώς η συνέχιση της λειτουργίας του απειλείται από την απώλεια της στέγης που είχε μέχρι σήμερα.
Δυστυχώς κατέστη ανάγκη το Μουσείο να εγκαταλείψει το ενοικιασμένο κτήριο όπου στεγάζόταν, λόγω ιδιοκατοίκησης του και παρά τις όποιες προσπάθειές μας δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κατάλληλου χώρου, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι συλλογές και τα εκθετήρια να βρίσκονται συσκευασμένα εν αναμονή μετεγκατάστασης.

Λίγα λόγια για τη δράση του μουσείου
Το Πλουμιστό Ψωμί ιδρύθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία από την Δωρίτα Βοσκαρίδου το 2011. Είναι επιστέγμασμα μακροχρόνιας έρευνας, μελέτης και καταγραφών της Δωρίτας Βοσκαρίδου σχετικών με την παραδοσιακή τέχνη του πλουμίσματος της διακόσμησης δηλαδή του ψωμιού που συναντάται στην Κύπρο και χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Είναι ένας ιδιαίτερος πλούτος του τόπου μας, γιατί αν και η τέχνη αυτή εμφανίζεται και σε άλλα μέρη του ελληνισμού, των βαλκανίων και της Κάτω Ιταλίας, η Κύπρος διαθέτει τα δικά της ιδιαίτερα σχέδια, σύμβολα και πλουμίδια που είναι μοναδικά στον κόσμο.
Από της ιδρύσεως του το Πλουμιστό Ψωμί στέγασε μια πλούσια συλλογή παραδοσιακών σχεδίων πλουμιστών ψωμιών ταξινομημένη βάσει επιστημονικών κριτηρίων.
Αποστολή του είναι να μελετήσει, να διατηρήσει, να αναπτύξει και να προβάλει τον πλούτο της Κύπρου μέσα από μια τέχνη που αναδεικνύει την ταυτότητα μας, προάγει την αισθητική, ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή μέσα από το κοινό βίωμα, προάγει την συμπεριληπτικότητα στις δράσεις και τις εκδηλώσεις του.
Δέχεται επισκέψεις από χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, τόσο ντόπιους όσο και ξένους που κυριολεκτικά μαγεύονται από τη μοναδικότητα της τέχνης αυτής και των δημιουργημάτων και την αισθητική των Κυπρίων που αποτυπώνεται στο ζυμάρι με πολύ μεράκι.
Έχει αναπτύξει εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από το νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο, ειδικά διαμορφωμένα για κάθε ηλικία. Επίσης προγράμματα ειδικού ενδιαφέροντος για ομάδες και ομίλους.
1. Άλλες δράσεις και εκδηλώσεις για το ψωμί, τη λαογραφία και την παράδοση
2. Φιλοξενία των εκδηλώσεων και δράσεων του οργανισμού Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο (συμπεριλαμβανομένου του Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης Κύπρου)
3. Φιλοξενία άλλων εκδηλώσεων τρίτων οργανισμών και υποστήριξη της διοργάνωσή τους. Το αρχείο εκδηλώσεων περιλαμβάνει πέραν των 300 δράσεων.

Πέραν των πιο πάνω σημειώστε ότι από το 2011:
• Δόθηκε έμφαση στην πολιτιστική διπλωματία.
• Δράσεις του αποτέλεσαν συμμετοχές στα προγράμματα ERASMUS και οδήγησαν σε διακρίσεις μαθητών.
• Εντάχθηκε η λειτουργία του στο πρόγραμμα Heartland of Legends που εγκαινίασε το Υφυπουργείο Τουρισμού από το 2021 και προβάλλεται από τα σχετικά προγράμματα
• Έχει δεχθεί πολλές δωρεές από ιδιώτες, εμπλουτίζοντας τη συλλογή του σε αντικείμενα και βιβλία λαογραφικού ενδιαφέροντος.
• Διατηρεί βιβλιοθήκη αναφοράς
• Έχει κερδίσει αναγνώριση του κοινού και έχουν δημοσιευθεί δεκάδες άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες, ταξιδιωτικούς οδηγούς και υπάρχουν πλέον αναφορές του στην βιβλιογραφία γενικότερα.
Για όλα τα πιο πάνω αλλά πρωτίστως για τη συγκίνηση και τη χαρά που αισθάνεται ο επισκέπτης και τη βιωματική εμπειρία του να μάθει για το πλούμισμα των ψωμιών της Κύπρου στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα όπως συμβάλουν οι αρμόδιοι φορείς να εξευρεθεί μια στέγη για να στεγάσει αυτό το σπουδαίο πολιτιστικό αγαθό, το Πλουμιστό Ψωμί της Κύπρου.

The Decorated Bread Museum in Limassol Cyprus "Ploumisto Psomi"  has to leave its premises as requested by the owners of the building and now needs a new space to be hosted. We request Limassol Municipality and the Deputy Minister of Culture of Cyprus to take the necessary actions so that an appropriate space for the Museum is offered and the continuation of its operations is secured.

Δημοσιεύτηκε (Ενημερώθηκε )