Ενημέρωσε τις Ρυθμίσεις Cookies για να έχεις πρόσβαση σ' αυτή την υπηρεσία.
Επίλεξε «Επιτρέπονται Όλα» ή απλά ενεργοποίησε τα «Διαφημιστικά Cookies»
Συνεχίζοντας, αποδέχεσαι την Πολιτική Απορρήτου του Avaaz, η οποία εξηγεί πώς χρησιμοποιούμε και πώς προστατεύουμε τα δεδομένα σου.
Καταλαβα
Επίδομα γάμου σε όλους τους ιδιωτικούς υπαλλήλους! || #είμαστε_όλοι_οικογένεια

Επίδομα γάμου σε όλους τους ιδιωτικούς υπαλλήλους! || #είμαστε_όλοι_οικογένεια

1 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις
50 Υποστηρικτές

Κλεισιμο

Ολοκλήρωσε την υπογραφή σου

,
Το Avaaz.org προστατεύει τα προσωπικά σου δεδομένα και θα σε ενημερώσει σχετικά με αυτήν ή άλλες παρόμοιες εκστρατείες.
Αυτό το ψήφισμα δημοσιεύθηκε από τον/την Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε Ο. και μπορεί να μην αντιπροσωπεύει τις απόψεις όλων των μελών του Avaaz.
Δημιουργός ψηφίσματος:
Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε Ο.
- Παραλήπτες:
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Δόμνα Μιχαηλίδου
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο, αναλαμβάνει πρωτοβουλία και ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ από τη νέα Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δόμνα Μιχαηλίδου να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για την υποχρέωση όλων των εργοδοτών της χώρας ώστε: « Επί του κάθε φορά κατώτατου, ή και υπέρτερου του κατώτατου με ατομική ή συλλογική σύμβαση εργασίας βασικού μισθού -ημερομισθίου, να καταβάλλεται επίδομα γάμου ανερχόμενο σε ποσοστό 10%.  
Οι διατάξεις το εργατικού δικαίου, κεντρικό αντικείμενο του οποίου αποτελεί η ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν τον καθορισμό του μισθού, έχουν δεχθεί αλλεπάλληλες μεταβολές με κύρια δικαιολογητική βάση την οικονομική, πολιτική και τελικά κοινωνική κρίση την οποία διήλθε η χώρα μας. Οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις, οι οποίες εισήχθησαν σταδιακά, επέφεραν ριζική ανατροπή του βασικού προστατευτικού ρόλου του εργατικού δικαίου και έδρασαν αντίθετα προς θεμελιώδεις αρχές του, όπως η αρχή της εύνοιας και της συλλογικής αυτονομίας. Η Ελλάδα εισήλθε σε μια φάση διαρκούς λιτότητας, με την εφαρμογή σκληρών μέτρων δημοσιονομικών προσαρμογής, για τη μείωση των δαπανών και τον έλεγχο του χρέους. Τα μέτρα «εξυγίανσης» είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων, τη μείωση της κατανάλωσης και την ταχεία αύξηση της ανεργίας. Πλήθος νομοθετημάτων και αποφάσεων, δίνουν πλέον τη δυνατότητα κρατικής παρέμβασης στη διαμόρφωση των κατώτατων μισθών και στο πεδίο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, στη διαμόρφωση όρων διευκόλυνσης της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και των όρων απασχόλησης και συνθηκών εργασίας καθώς στο τομέα των απολύσεων των εργαζομένων.
Το πλήγμα στις κατακτήσεις των εργαζομένων που συντελέστηκε ειδικά το 2012 παραμένει καίριο παρά την πολυδιαφημιζόμενη έξοδο από τα μνημόνια και την επιστροφή στην κανονικότητα. Είναι πλήγμα στους θεσμούς διασφάλισης των ορίων ασφαλείας στην αμοιβή και τους όρους εργασίας όλων των εργαζομένων στην ελληνική επικράτεια, που μέσω αυτών κατορθώθηκε στη δίνη της κρίσης να διατηρηθεί το επίδομα γάμου μόνο για όσους εργοδότες δεσμεύονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η πλειοψηφία των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων πολυκαταστημάτων, εμπορικών κέντρων, μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων, ελληνικών και πολυεθνικών, σουπερμάρκετς και εταιρειών παροχής υπηρεσίων, οι οποίοι απασχολούν περί τους 300.000 εργαζόμενους , με πρόφαση τη μη συμμετοχή τους στους εργοδοτικούς φορείς που θεσμικά δεσμεύονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΒΕ), ν’ αποφεύγουν την υποχρέωση καταβολής του επιδόματος γάμου σε ποσοστό 10% επί του κατώτατου βασικού μισθού.
Έτσι, το επίδομα γάμου παραμένει «παγωμένο» για 300.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, εκ των οποίων οι 130.000 δεν λάμβαναν και εξακολουθούν να μην λαμβάνουν το επίδομα γάμου , καθόλη την περίοδο 2012-2024, δημιουργώντας όχι μόνο μισθολογικές ανισότητες μεταξύ εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα - δικαιούχων του επιδόματος γάμου που παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες, αλλά και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων!
Και είναι απορίας άξιον πώς γίνεται, ενώ έχουμε βγει από τα Μνημόνια, να ισχύουν όλοι οι μνημονιακοί και οι αντεργατικοί εφαρμοστικοί τους νόμοι, που επιτρέπουν στην εκάστοτε κυβέρνηση να καθορίζει μονομερώς το ύψος τού κατώτατου μισθού «γυμνού», χωρίς τα κατά νόμο επιδόματα. Πως γίνεται σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Σεπτέμβρη, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι σε όλη την ΕΕ δουλεύοντας 41 ώρες τη βδομάδα, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι οι 37,5 ώρες και να μην απολαμβάνουν στοιχειωδών όρων αμοιβής και εργασίας. Πως γίνεται την ίδια στιγμή που ο μισθός των Ευρωπαίων εργαζομένων εξακολουθεί να μειώνεται σε πραγματικούς όρους και οι ίδιοι υποφέρουν από τις επιπτώσεις της ακρίβειας σε τρόφιμα, βασικά προϊόντα, ενέργεια κλπ, ταυτόχρονα, η πλειοψηφία των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων πολυκαταστημάτων, εμπορικών κέντρων, μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων, ελληνικών και πολυεθνικών, σουπερμάρκετς και εταιρειών παροχής υπηρεσίων, να σημειώνουν κέρδη πέραν του πληθωρισμού. Πως γίνεται επιχειρήσεις που καταγράφουν ρεκόρ υπερκερδών, πολύ πιο πάνω από τον πληθωρισμό, να αρνούνται στους εργαζομένους τους την αυτονόητη χορήγηση του επιδόματος γάμου.
Η μισθολογική αυτή ανισότητα σε βάρος των χαμηλόμισθων του ιδιωτικού τομέα πρέπει άμεσα να αρθεί. Αυτό επιβάλλεται από λόγους ισότητας στην αμοιβή τής εργασίας αλλά και από δημογραφικούς λόγους, αφού το δημογραφικό, όπως όλοι δέχονται τον τελευταίο καιρό, εξελίσσεται ως το πιο σημαντικό ζήτημα και θα επηρεάσει τόσο το επίπεδο μισθών και των συντάξεων αλλά και γενικώς τη συνοχή των σύγχρονων κοινωνιών στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Η Κυβέρνηση και η Υπουργός Εργασίας οφείλουν να φέρουν προς ψήφιση ρύθμιση για την καθολική επαναφορά του επιδόματος γάμου σε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
Για το λόγο αυτό αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία μέσω της πλατφόρμας ψηφοφοριών AVAZ και καλούμε όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας να προσυπογράψουν το σχετικό ψήφισμα και να το κοινοποιήσουν στα social media το αναγράφοντας στον τίτλο: «Επίδομα γάμου σε όλους τους ιδιωτικούς υπαλλήλους!» , με αναπαραγωγή του hashtag #είμαστε_όλοι_οικογένεια To link της ψηφοφορίας παρακάτω: https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/upourgeio_ergasias_kai_koinonikes_asphalises_protoboulia_gia_ten_katholike_upokhreose_khoregeses_tou_epidomatos_gamou/?cfXUKtb&utm_source=sharetools&utm_medium=copy&utm_campaign=petition-1718815-protoboulia_gia_ten_katholike_upokhreose_khoregeses_tou_epidomatos_gamou&utm_term=cfXUKtb%2Bel
Η πρωτοβουλία μας όμως δεν θα σταματήσει μόνο στο παραπάνω ψήφισμα. Η ΟΣΕΥΠΕ, θα συντονίσει τις προσπάθειες της με το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων του ιδιωτικού τομέα και πρωτίστως με την τριτοβάθμια ΓΣΕΕ, ώστε, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών κινητοποιήσεων της συνομοσπονδίας, να επανέλθει το θεσμικό πλαίσιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στα προ μνημονίων επίπεδα. Η επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στα χέρια των κοινωνικών διαπραγματευτών, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, συνιστά επιτακτική ανάγκη και καθολικό αίτημα του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

Δημοσιεύτηκε (Ενημερώθηκε )