Συνεχίζοντας, αποδέχεσαι την Πολιτική Απορρήτου του Avaaz, η οποία εξηγεί πώς χρησιμοποιούμε και πώς προστατεύουμε τα δεδομένα σου.
Καταλαβα
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΓΙΝΕ Η ΦΩΝΗ ΜΟΥ!

1 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις
50 Υποστηρικτές

Κλεισιμο

Ολοκλήρωσε την υπογραφή σου

Το Avaaz.org προστατεύει τα προσωπικά σου δεδομένα και θα σε ενημερώσει σχετικά με αυτήν ή άλλες παρόμοιες εκστρατείες.
Αυτό το ψήφισμα δημοσιεύθηκε από τον/την Nevronas T. και μπορεί να μην αντιπροσωπεύει τις απόψεις όλων των μελών του Avaaz.
Δημιουργός ψηφίσματος:
Nevronas T.
- Παραλήπτες:
ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΑμεΑ: «…γένος ανυπεράσπιστο;» ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Δε θέλουμε περισσότερες Επιτροπές και περισσότερους νόμους. Θέλουμε περισσότερες ΠΡΑΞΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ!

Το Nevronas.gr και η ΑΜΚΕ Music&Art4All, ενώνουμε δυνάμεις και ζητάμε τη συμβολή σου, στη συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών Κατά της Κακοποίησης ΑμεΑ (Ευχαριστούμε την κα Χριστίνα Υψηλάντη, μητέρα αυτιστικού παιδιού και Νομικός Σύμβουλος στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού του ΓΕΕΘΑ με παιδαγωγικές και νομικές σπουδές, για την πολύτιμη συνεισφορά της).

Έρχονται στιγμές που βλέπεις να συμβαίνει κάτι και δεν το χωράει ο νους σου. Θεωρείς δεδομένο το αυτονόητο και καταδικάζεις το απάνθρωπο.Τα τελευταία χρόνια, σχεδόν καθημερινά, έρχονται στην δημοσιότητα περιστατικά κακοποίησης παιδιών και ενηλίκων, που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε τι στο καλό πάει λάθος και κάποιοι φτάνουν στο σημείο να μην υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη υπόσταση.

Υπόγραψε κι εσύ τις προτάσεις που θέτουμε προς συζήτηση. Στόχος μας να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές. Δεν είμαστε μόνο αριθμοί, αλλά σπάζοντας τη σιωπή μας, μπορούμε να ενωθούμε και να γίνουμε η Φωνή των συμπολιτών μας που έχουν κακοποιηθεί.

Απευθυνόμαστε σε ΟΛΟΥΣ/ΕΣ/Α όσους/ες/α αισθάνονται τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος ενάντια στην οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης των ανάπηρων συνανθρώπων μας.

Σήμερα είναι αυτός/ή/ό, αύριο είσαι εσύ!

Μην κλείνεις τα μάτια, μην κλείνεις τα αυτιά, μη φοβάσαι, μίλα!
Η ισχύς εν τη ενώσει!

Η λίστα με τις υποθέσεις κακοποίησης μεγάλη…
  • Γονείς διακεκριμένου αθλητή των Special Olympics κατήγγειλαν 5 εργαζόμενους ιδρύματος- κέντρου κατάρτισης ατόμων με νοητική αναπηρία, για σεξουαλική κακοποίηση και αποσιώπηση εγκλήματος.
  • Η μητέρα ενός 4χρονου ΑμεΑ, κατήγγειλε Βοηθό Φυσικοθεραπευτή που εργάζεται σε κέντρο στη Χαλκίδα, για κακοποίηση του παιδιού της.
  • Ένα αυτιστικό κορίτσι υπήρξε θύμα cyber bullying, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από ανήλικους συμμαθητές της.
  • Ο 19χρονος Πάρης ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, στο ίδρυμα Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης, όπου σε παρελθόντα χρόνο έχει καταδικαστεί εργαζόμενος για ξυλοδαρμό 3 παιδιών.
  • Ένας Φυσικοθεραπευτής κλώτσησε στο πρόσωπο 10χρονο αυτιστικό αγόρι σε ιδιωτικό κέντρο θεραπειών στην Αττική.
  • Ο 61χρονος Τίμος πέθανε, δεμένος σε κρεβάτι νοσοκομείου και απομονωμένος, γιατί ήταν αυτιστικός... και δεν ήταν ο μόνος.
  • Καταδικασμένος Εργοθεραπευτής για ασέλγεια σε αυτιστικό αγόρι, διατηρούσε τρία ιδιωτικά κέντρα και εργαζόταν σε Νοσοκομείο Παίδων.
  • Δύο ιερείς στην Κοζάνη καταδικάστηκαν με αναστολή, για ασέλγεια σε ανήλικο με νοητική αναπηρία.
  • Υπόθεση κακοποίησης παιδιού από Λογοθεραπευτή, σε ειδικό σχολείο της Αττικής, σέρνεται από αναβολή σε αναβολή σε δικαστική εκκρεμότητα χρόνων.
  • Τραυματιοφορέας σε νοσοκομείο Παίδων κακοποίησε σεξουαλικά δύο κοριτσάκια.
  • Φιλόλογος ασελγούσε 7 χρόνια σε αυτιστικό αγόρι.
  • Δύο ιερείς στον Πλατανιά Χανίων προφυλακίστηκαν για κατ’ εξακολούθηση σεξουαλική κακοποίηση 19χρονου με νοητική αναπηρία.
  • Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε ορφανοτροφείο με εμπλοκή εργαζομένων.
  • Υπόνοιες ότι τετράχρονο αυτιστικό αγόρι έχασε την ζωή του, σε δομή στα Γιάννενα.
  • Τρεις τουλάχιστον θάνατοι αυτιστικών ανθρώπων και νοητικά ανάπηρων στο πρώην Λοιμωδών στην Αγία Βαρβάρα, σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, υγιεινής και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής.

Και, δυστυχώς, δεν είναι μόνο αυτά…

Λαμβάνοντας υπόψη τη ζοφερή αυτή πραγματικότητα που σκιαγραφείται από τη σωρεία των καταγγελιών κακοποίησης σωματικά, ψυχικά και νοητικά ευάλωτων συνανθρώπων μας...

Απαιτούμε:
  1. Την έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών, από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την εγκατάσταση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης κατά τη διάρκεια των ατομικών και ομαδικών συνεδριών θεραπείας σε ιδρύματα περίθαλψης ατόμων με αναπηρία και σε παρόμοιους φορείς και κέντρα παροχών υγείας και ειδικής αγωγής (Κέντρα Ειδικών Θεραπειών, ΚΔΑΠ ΑμεΑ, ΚΔΗΦ, κτλ) του δημοσιου και ιδιωτικού δικαίου.
  2. Ως ουσιώδη προϋπόθεση αδειοδότησης λειτουργίας των ιδρυμάτων περίθαλψης ατόμων με αναπηρία, παρόμοιων φορέων, κέντρων αποθεραπείας αποκατάστασης, κέντρων παροχών υγείας και ειδικής αγωγής (Κέντρα Ειδικών Θεραπειών, ΚΔΑΠ ΑμεΑ, ΚΔΗΦ, κτλ) του δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου να αποτελεί η εγκατάσταση συστήματος βιντεοεπιτήρησης κατά τη διάρκεια ατομικών και ομαδικών συνεδριών θεραπείας/εκπαίδευσης και ορισμού ή πρόσληψης προσώπου ως Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων. Η εν λόγω λειτουργία θα ορίζεται και θα περιγράφεται αναλυτικά και στους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας όλων των ανωτέρω φορέων.
  3. Σε κάθε περίπτωση υπόνοιας ή ύπαρξης σοβαρών ενδείξεων κακοποιητικής συμπεριφοράς θα πρέπει άμεσα να διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) από τους αρμόδιους φορείς και να κινείται η διαδικασία απόδοσης πειθαρχικών ευθυνών και κυρώσεων στους υπαίτιους με αποστολή του φακέλου της ΕΔΕ για ποινική αξιολόγηση στην αρμόδια Εισαγγελία.
  4. Να υπάρχει πρόβλεψη στους Κανονισμούς των επαγγελματικών σωματείων ως πειθαρχική ποινή η αναστολή άδειας εργασίας των κατηγορουμένων για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, σωματικής βλάβης και κατάχρησης περιθαλπόμενων, εκπαιδευόμενων και ωφελουμένων ΑμεΑ που διαπράχθηκαν στις Δομές παροχών υγείας και ειδικής αγωγής (Κέντρα Ειδικών Θεραπειών, ΚΔΑΠ ΑμεΑ, ΚΔΗΦ, κτλ) του δημοσιου και ιδιωτικού δικαίου, από εργαζόμενους στις εν λόγω Δομές.
  5. Τα κλαδικά όργανα των συναφών επαγγελματικών σωματείων με τον δράστη του πειθαρχικού παραπτώματος να ενεργοποιούν τις αρμόδιες πειθαρχικές επιτροπές και να αναστέλλεται η άδεια εργασίας αυτών που οι πράξεις τους πέρα από πειθαρχικά παραπτώματα αξιολογήθηκαν ως ποινικά κολάσιμες και ασκήθηκε σε βάρος τους ποινική δίωξη.
  6. Την υποχρεωτικότητα και άμεση εκτελεστότητα της διάταξης του αρμόδιου εισαγγελέα για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας των κατηγορουμένων στις περιπτώσεις, εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας, σωματικής βλάβης και κατάχρησης περιθαλπόμενων, εκπαιδευόμενων και ωφελουμένων ΑμεΑ, από τους εργαζόμενους στις εν λόγω Δομές.
  7. Να πάψουν να υφίστανται ως ασκήσεις επί χάρτου θεσμικά όργανα και Επιτροπές για την προστασία των ΑμεΑ, όπως…
  • Ο κοινωνικός σύμβουλος της Περιφέρειας ανταποκρίνεται εν τέλει πλήρως στο ρόλο και τα καθήκοντα που ο νόμος ορίζει (παρ. 4 του άρθρου 1 ν 2345/95); Ο κοινωνικός σύμβουλος που δεν πραγματοποιεί αυτοψίες, που δεν ασκεί συστάσεις και υποδείξεις στους εμπλεκόμενους φορείς… που δεν εξασφαλίζει εν τέλει και εκ του αποτελέσματος όχι μόνο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά ούτε και τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα των περιθαλπόμενων και εκπαιδευόμενων ατομων.
  • Η Εθνική Αρχή προσβασιμότητας του άρθρου 2 του ν 4780/21… που την καλούμε να συστήσει ομάδα εργασίας από εξειδικευμένο προσωπικό για την επαναξιολόγηση και την αναγκαιότητα ενός νέου πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας όλων των παρόχων υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης σε ΑμεΑ.
  • Η Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου… που την καλούμε ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ! Καθώς η κακοποιητική βάναυση και ταπεινωτική συμπεριφορά κατά των ΑμεΑ καταλύει τον πυρήνα της έννοιας του εξανθρωπισμού… από τον κυκεώνα της βαναυσότητας κινδυνεύει στο τέλος πάντα ο άνθρωπος ως έλλογη προσωπικότητα…
  • Η Επιτροπή Ελέγχου προστασίας των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών υγείας του άρθρου 59 ν 4368/16… θα αναλάβει δράση;
  • Τον κο Υπουργό Επικρατείας ως συντονιστή και θεματοφύλακα (άρθρο 69 ν 4488/17) των δικαιωμάτων των ΑμεΑ να συντονίσει και να ταρακουνήσει όλο το θεσμικό σύστημα… γιατί η αλληλεγγύη και ο σεβασμός των «αδυνάμων» είναι η κατεξοχήν πρωτόλεια μορφή ανθρωπισμού αλλά και ουσιώδες επιστέγασμα πολιτισμού και παιδείας.
Ζητάμε ακόμη...

Αυστηροποίηση των ποινών σε όλα τα εγκλήματα που το θύμα αποτελεί ωφελούμενο/περιθαλπόμενο ή εκπαιδευόμενο σε Δομές παροχών υγείας και ειδικής αγωγής (Κέντρα Ειδικών Θεραπειών, ΚΔΑΠ ΑμεΑ, ΚΔΗΦ, κτλ) του δημοσιου και ιδιωτικού δικαίου, και ο/η δράστης είναι εργαζόμενος στις εν λόγω Δομές.

Αυστηροποίηση των ποινών για θέματα συγκάλυψης τέτοιων ενεργειών. Οι περιπτώσεις συγκάλυψης ή μη αποτροπής τέτοιων αδικημάτων να αποτυπωθούν στον Ποινικό Κώδικα ως γνήσια εγκλήματα παραλείψεως με διακεκριμένη ποινή.

Το σημαντικότερο που επιβάλλεται να κάνουμε όλοι μας, είναι να σπάσουμε τη σιωπή και να μιλήσουμε.

Η σιωπή είναι συνενοχή, η συγκάλυψη είναι συνέργεια.

Σ’ ένα κόσμο αναγκαιότητας και ατομικισμού, ας τολμήσουμε να έχουμε συνείδηση, να νιώσουμε, να σκεφτούμε, να απαιτήσουμε λύσεις δικαιοσύνης, να πράξουμε αλληλέγγυα εκεί όπου οι άλλοι καταρρέουν σε διλήμματα όπου "οφείλουν αλλά δεν μπορούν"...

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΓΙΝΕ Η ΦΩΝΗ ΜΟΥ!

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ:

ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ/ΤΜΗΜΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ/ΤΜΗΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
EΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ