Ενημέρωσε τις Ρυθμίσεις Cookies για να έχεις πρόσβαση σ' αυτή την υπηρεσία.
Επίλεξε «Επιτρέπονται Όλα» ή απλά ενεργοποίησε τα «Διαφημιστικά Cookies»
Συνεχίζοντας, αποδέχεσαι την Πολιτική Απορρήτου του Avaaz, η οποία εξηγεί πώς χρησιμοποιούμε και πώς προστατεύουμε τα δεδομένα σου.
Καταλαβα
Άμεση αναδάσωση στα Γεράνεια Όρη

Άμεση αναδάσωση στα Γεράνεια Όρη

1 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις
50 Υποστηρικτές

Κλεισιμο

Ολοκλήρωσε την υπογραφή σου

,
Το Avaaz.org προστατεύει τα προσωπικά σου δεδομένα και θα σε ενημερώσει σχετικά με αυτήν ή άλλες παρόμοιες εκστρατείες.
Αυτό το ψήφισμα δημοσιεύθηκε από τον/την Eleni M. και μπορεί να μην αντιπροσωπεύει τις απόψεις όλων των μελών του Avaaz.
Δημιουργός ψηφίσματος:
Eleni M.
- Παραλήπτες:
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπουργός Κώστας Σκρέκας, Υφυπουργός Γιώργος Αμυράς
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Πρόσφατα νιώσαμε μεγάλη θλίψη για τη φωτιά που κατέστρεψε ολοσχερώς τα Γεράνεια Όρη. Η φωτιά έκαψε πάνω από 70.000 στρέμματα παρθένου δάσους και σύμφωνα με ανάλυση των πρόσφατων δορυφορικών δεδομένων από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ),είναι η πιο καταστροφική πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας , από άποψη καμένης δασικής έκτασης. Χάθηκε έτσι ένα δάσος και μαζί μ’ αυτό χάθηκαν πάνω από 1.000 είδη χλωρίδας, περισσότερα από 80 είδη που είχαν χαρακτηριστεί ενδημικά και η πανίδα που έβρισκε καταφύγιο στα Γεράνεια Όρη.

Ο ρόλος μας πρέπει να είναι ενεργός για να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν η ζωή στα Γεράνεια, να αναγεννηθούν σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος και του νόμου τα κατεστραμμένα από την φοβερή πυρκαγιά δάση και οι δασικές εκτάσεις αλλά και ν’ αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών που ευνοούν στην περιοχή την κλιματική αλλαγή που ήδη είναι μπροστά μας.

ΖΗΤΑΜΕ

από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Υπουργό Κώστα Σκρέκα και τον Υφυπουργό Γιώργο Αμυρά, την άμεση εφαρμογή:
  1. του άρθρου 117 παρ. 3 του Συντάγματος που επιβάλλει την υποχρέωση αναδάσωσης.
  2. του άρθρου 38 του νόμου 998/1979 «περί προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων» περί αναδασώσεως.
  3. του άρθρου 120 του ν. 1892/1990 περί υποχρεωτικής αναδάσωσης δασικών εκτάσεων από το Δημόσιο.
  4. του άρθρου 205 του Δασικού Κώδικα (νομοθετικό διάταγμα 86/1969) για θέματα αναδασώσεων.

Και
Να τηρηθεί ο Κανονισμός 841/2018 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που έχει άμεση εφαρμογή σε όλα τα κράτη μέλη και η παράβασή του σημαίνει παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και υψηλά πρόστιμα). Με τον Κανονισμό αυτόν τέθηκε ρητά η υποχρέωση των κρατών μελών της ΕΕ για τη δημιουργία νέων δασών και την αειφορική διατήρηση των υφισταμένων, με τη λογική ότι τα δάση είναι ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Συμπερασματικά
το κράτος έχει πλέον υποχρέωση όχι μόνο να δημιουργήσει νέα δάση αλλά και να διατηρήσει τα υφιστάμενα. Επομένως αν καεί ένα δάσος υπάρχει άμεση
υποχρέωση αποκατάστασής του στη μορφή που είχε πριν καεί.
Δημοσιεύτηκε (Ενημερώθηκε )