Ενημέρωσε τις Ρυθμίσεις Cookies για να έχεις πρόσβαση σ' αυτή την υπηρεσία.
Επίλεξε «Επιτρέπονται Όλα» ή απλά ενεργοποίησε τα «Διαφημιστικά Cookies»
Συνεχίζοντας, αποδέχεσαι την Πολιτική Απορρήτου του Avaaz, η οποία εξηγεί πώς χρησιμοποιούμε και πώς προστατεύουμε τα δεδομένα σου.
Καταλαβα
ΕΠΙΚΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

ΕΠΙΚΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

1 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις
50 Υποστηρικτές

Κλεισιμο

Ολοκλήρωσε την υπογραφή σου

,
Το Avaaz.org προστατεύει τα προσωπικά σου δεδομένα και θα σε ενημερώσει σχετικά με αυτήν ή άλλες παρόμοιες εκστρατείες.
Αυτό το ψήφισμα δημοσιεύθηκε από τον/την member-anonymized και μπορεί να μην αντιπροσωπεύει τις απόψεις όλων των μελών του Avaaz.
Δημιουργός ψηφίσματος:
member-anonymized
- Παραλήπτες:
Υπουργείο Υγείας
Την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου, το οποίο θα εξυπηρετεί τους ογκολογικούς ασθενείς όλης της Δωδεκανήσου κατέδειξε το lockdown.Τα ταξίδια των ασθενών που έπρεπε να υποβληθούν σε ακτινοβολία σε μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα, δημόσια και ιδιωτικά κέντρα σε Αθήνα, Θεσσσαλονίκη και Κρήτη κυρίως, γίνονται όλο αυτό το διάστημα μετ΄εμποδίων λόγω του περιορισμού των πτήσεων και των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, με τους ασθενείς των μικρότερων νησιών να είναι σε ακόμα δυσχερέστερη θέση.
Παρότι έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από την λειτουργία του Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου που εξυπηρετεί ασθενείς οι οποίοι είτε παρακολουθούνται γιατί έχουν τελειώσει τις θεραπείες τους είτε λαμβάνουν κάποιας μορφής θεραπεία, οι οποίοι ανέρχονται σε 1.382 ασθενείς από 1.132 ασθενείς μέχρι τον 12/2018 (22% αύξηση σε σχέση με το 2018!), εντούτοις για το Ακτινοθεραπευτικό δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα.
Συνολικά έγιναν στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ρόδου για το 2019, 2.100 χημειοθεραπείες, εξετάστηκαν 1.084 ασθενείς στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και 1.194 ασθενείς στα έκτακτα εξωτερικά ιατρεία (σύνολο εξετασθέντων ασθενών στα ιατρεία του Τμήματος 2.278!).
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Μαρία Κρητικού, η ολοκλήρωση της περιόδου της καραντίνας θα σηματοδοτήσει την έναρξη της νέας προσπάθειας για την δημιουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου, η οποία «πάγωσε» στη διάρκεια της θητείας του πρώην υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου στη «δ», ο τότε υπουργός Υγείας, είχε συνδέσει την δημιουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος με τον αριθμό των ασθενών, εκτιμώντας ότι ήταν μικρός και δεν μπορούσε να στηρίξει τη λειτουργία του, παρότι θα εξυπηρετούσε γεωγραφικά έναν μεγάλο αριθμό νησιωτών που αναγκάζονται να μετακινούνται είτε με πλοία είτε με αεροπλάνα, είτε πολλές φορές και με τα δύο, προκειμένου να υποβληθούν σε ακτινοβολίες.
«Η λειτουργία Ακτνοθεραπευτικού Τμήματος στη Ρόδο είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Οι ογκολογικοί ασθενείς που χρήζουν ακτινοβολιών είναι πολλοί και δυστυχώς ο αριθμός τους βαίνει αυξανόμενος. Ο κ. Πολάκης είχε “παγώσει” τη διαδικασία, επειδή ο αριθμός των ασθενών τότε ήταν μικρός. Δεν ξέρω αν έτσι πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις, βάζοντας δηλαδή τους αριθμούς πάνω από τους ανθρώπους, αλλά -δυστυχώς- πλέον θεωρώ ότι δικαιολογούν τη λειτουργία του. Ολο αυτό το διάστημα της καραντίνας, οι καρκινοπαθείς δυσκολευτήκαμε πάρα πολύ. Πέρα από το γεγονός ότι ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες, εκείνοι που έπρεπε να ταξιδέψουν για να κάνουν τις ακτινοβολίες τους σε μεγάλα νοσοκομεία, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το έκαναν με κίνδυνο της υγείας τους και σε κάποιες περιπτώσεις και της ζωής τους, αφού το ενδεχόμενο να προσβληθούν από τον ιό στη διάρκεια της μετακίνησης ήταν πολύ πιθανό», λέει η κ. Μαρία Κρητικού.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον εκλιπόντα καθηγητή και πρώην βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινό, σημειώνοντας ότι ο Σύλλογος έχασε έναν πολύτιμο σύμμαχο και συμπαραστάτη. «Εμείς οι καρκινοπαθείς, έχουμε έναν επιπλέον λόγο να λυπούμαστε για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού, διότι ήταν αρωγός στους αγώνες μας και σύμμαχός μας στη δημιουργία του Ογκολογικού και Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος. Είχε φέρει το θέμα πολλές φορές στη Βουλή καταθέτοντας σχετικές ερωτήσεις. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι ο λόγος που αποδέχθηκε να είναι εκ νέου υποψήφιος το 2019 ήταν για να ολοκληρωθεί η λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, το οποίο είχε χαρακτηρίσει ως στόχο ζωής. Μπορεί ο ίδιος να μην είναι σήμερα μαζί μας, αλλά ο αγώνας δεν σταματά. Μόλις αρθούν και τα τελευταία περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό θα επαναφέρουμε ακόμα πιο δυναμικά το θέμα. Εχουμε κοντά μας σε αυτή την προσπάθεια την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον ίδιο τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, ο οποίος στάθηκε δίπλα μας από την πρώτη στιγμή», αναφέρει η κ. Μ. Κρητικού.
Μάλιστα, παρέθεσε έναν ακόμα σημαντικό λόγο για την λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου, σημειώνοντας πως στα μεγάλα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, ζητούν χρήματα από τους καρκινοπαθείς για να υποβληθούν σε ακτινοβολίες παρότι καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. «Δυστυχώς το ζούμε και αυτό. Να ζητούν χρήματα από τους καρκινοπαθείς ιδιωτικές κλινικές για να υποβληθούν σε ακτινοβολίες, ενώ αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Στους νησιώτες καρκινοπαθείς, να ξέρετε ότι η “δωρεάν” θεραπεία τους κοστίζει πολύ ακριβά σε όλα τα επίπεδα.
Βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη σε σχέση με καρκινοπαθείς που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Γι αυτό πέρα από τον μεγάλο στόχο που έχουμε θέσει ως Σύλλογος, της λειτουργίας δηλαδή του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος παράλληλα με το Ογκολογικό, έχουμε θέσει ήδη τις βάσεις για τη λειτουργία Ξενώνα που θα φιλοξενεί ασθενείς και συνοδούς τους, που έρχονται από άλλα νησιά για τις χημειοθεραπείες τους στη Ρόδο. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα», ανέφερε η κ. Μ. Κρητικού.
Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως έχει δηλώσει ο κ. Γ. Χατζημάρκος, στηρίζει την δημιουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, οικονομικά αλλά και μελετητικά και η λειτουργία του σε συνδυασμό με το Ογκολογικό Τμήμα, θα παρέχει στους ογκολογικούς ασθενείς που συνεχώς αυξάνονται στην περιοχή μας επαρκή περίθαλψη στον τόπο τους.



Δημοσιεύτηκε (Ενημερώθηκε )