Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Do wszystkich środowisk kobiecych: Wzywamy do wspólnego działania w obronie praw kobiet w Polsce

6,769 podpisało. Niech będzie nas  7,500
6,769 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Tę petycję utworzył/a Koalicja Mam P.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Koalicja Mam P.
kieruje swoją petycję do:
Do wszystkich środowisk kobiecych
Wyrażamy sprzeciw wobec odmawiania kobietom podstawowych praw człowieka. Nie zgadzamy się na odbieranie kobietom prawa do godności, decydowania o swoim życiu i swojej rodzinie.

Ostatni rok pokazał, że konieczna jest ciągła obrona naszych praw, wydawałoby się tak oczywistych. Jesteśmy świadkami zamachu na Polki poprzez m.in.: likwidację rządowego programu finansowania zabiegów in vitro, próbę wprowadzenia całkowitego zakazu aborcji, zapowiadane zmiany prawa mające na celu ograniczenie dostępu do antykoncepcji czy wreszcie próby wypowiedzenia Konwencji Rady Europy o zapobieganiu i zwalczaniu przemocy wobec kobiet i przemocy domowej, a także likwidację przepisów gwarantujących prawo do godnego porodu oraz przestrzegania standardów opieki okołoporodowej.

W związku z tym, widzimy konieczność wspólnego działania na rzecz praw Polek. Będziemy wspólnie dążyć do tego, aby każda kobieta w Polsce mogła powiedzieć

#MAMPRAWO
  • do życia bez przemocy, w tym przemocy ekonomicznej
  • do rodzenia po ludzku
  • do publicznego finansowania in vitro
  • do legalnej aborcji
  • do antykoncepcji
  • do wychowania i edukacji dzieci, zgodnie ze swoim sumieniem
  • do leczenia i ratowania własnego życia
Niniejsza deklaracja, przygotowana przez Koalicję Mam Prawo, zostanie przekazana Ministrowi Zdrowia.

Celem Koalicji Mam Prawo jest walka o ochronę praw kobiet do decydowana o swoim życiu intymnym oraz posiadaniu lub nieposiadaniu dzieci.

Do udziału w Koalicji zostali zaproszeni przedstawiciele środowisk lekarskich (seksuolodzy, ginekolodzy), prawnicy, przedstawiciele organizacji pozarządowych działających na rzecz praw kobiet oraz edukatorzy seksualni.

WWW:

Opublikowane: 18 stycznia 2017 (Aktualizacja: 10 marca 2017)