Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Europejski Tydzień Mobilności - zamiast Europejski Tydzień Zrównoważonego Transportu

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Bartosz D.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Bartosz D.
kieruje swoją petycję do:
Ministerstwo Infrastruktury
Od 16 do 22 września 2019 r. trwa Europejski Tydzień Mobilności (European Mobility Week).  W Polsce to niezwykle ważne wydarzenie jest oficjalnie określane jako Europejski Tydzień Zrównoważonego Transportu . Jest to błędne i szkodliwe zarazem tłumaczenie anglojęzycznej nazwy. Dlatego postuluję, aby od przyszłorocznej edycji akcji posługiwać się wyłącznie nazwą poprawną, czyli Europejski Tydzień Mobilności.

Dlaczego nazwa Europejski Tydzień Zrównoważonego Transportu jest błędna? Świetnie pokazuje to temat przewodni tegorocznej edycji, który brzmi " Walk with us ", a w tłumaczeniu MInisterstwa Infrastruktury - " Chodź z nami ". Europejska akcja w tym roku zachęca do chodzenia (czyli bez używania środków transportu), a Polska organizuje promocję chodzenia w ramach akcji sugerującej używanie środków transportu. Zresztą podobnie było w roku ubiegłym, gdy akcja odbywała się pod hasłem " Mix and Move! ", co sugerowało poruszanie się nie tylko autobusem czy rowerem, ale również pieszo.

Dlaczego to oficjalne tłumaczenie jest szkodliwie? Język ma znaczenie. Wpływa na postrzeganie przez nas świata. Jeśli powtarzamy do znudzenia, że po miastach trzeba poruszać się przy pomocy środka transportu, to eliminujemy ze świadomości odbiorców takich komunikatów najważniejszy, najstarszy, najzdrowszy i najbardziej naturalny sposób poruszania się - przy pomocy naszych nóg. Detal? Być może. Ale świat składa się z detali.

Dlatego zwracam się do Ministerstwa Infrastruktury o rozważenie zmiany polskiej nazwy tego wspaniałego wydarzenia - na Europejski Tydzień Mobilności.

Z poważaniem,
Bartosz Dominiak