Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Prezydent Warszawy: Dostosowanie godzin pracy Urzędu Dzielnicy Ursynów do potrzeb mieszkańców

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Otwarty U.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Otwarty U.
kieruje swoją petycję do:
Pani Hanna Gronkiewicz-Waltz Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy
Szanowna Pani Prezydent,

zwracamy się z uprzejmą prośbą o podjęcie działań mających na celu zmianę godzin pracy Urzędu Dzielnicy Ursynów, tak aby lepiej odpowiadały potrzebom mieszkańców.

Jako mieszkańcy Dzielnicy Ursynów, uważamy, iż obecna siatka godzinowa pracy Urzędu m.st. Warszawy (w tym oczywiście Urzędu Dzielnicy Ursynów) nie odpowiada oczekiwaniom mieszkańców. Urząd pracuje w godzinach od 8.00 do 16.00, jedynie w poniedziałki, w godzinach od 16.00 do 18.00 dodatkowe dyżury pełnią: Wydział Obsługi Mieszkańców, Wydział Działalności Gospodarczej i Zezwoleń, kasy Wydziału Budżetowo-Księgowego, Delegatura Biura Administracji i Spraw Obywatelskich. Dla wielu osób takie godziny otwarcia Urzędu skutkują brakiem możliwości załatwienia niezbędnych spraw, bez wzięcia wolnego dnia w pracy.

Urząd powinien przede wszystkim koncentrować się na potrzebach mieszkańców i elastycznie się do nich dostosowywać – zgodnie z zasadą, iż urząd jest dla mieszkańca, a nie mieszkaniec dla urzędu. Godziny otwarcia powinny umożliwiać załatwianie spraw z uwzględnieniem potrzeb mieszkańców pracujących do późniejszych godzin, na przykład do 17.00, czy 18.00. Mimo, iż zaliczamy się do zwolenników rozwiązań, które umożliwiają załatwianie jak największej liczby spraw przez Internet, to zdajemy sobie sprawę, iż nie da się wszystkiego załatwić tą drogą. Dodatkowo, należy mieć na względzie, iż duża część społeczeństwa, wybiera jednak osobistą wizytę w Urzędzie. Zwracamy ponadto uwagę, iż w Warszawie wskazać już można przykład rozwiązania bardziej przyjaznego dla mieszkańców. Mowa tu o Urzędzie Dzielnicy Białołęka, który pilotażowo czynny jest w poniedziałki i czwartki do czwartku w godzinach 8:00 – 19:00, zaś w pozostałe dni tygodnia, w godzinach 8:00 – 16:00.

Biorąc powyższe pod uwagę, wnosimy o podjęcie działań mających na celu zmianę godzin pracy Urzędu Dzielnicy Ursynów. Takie działania należy oczywiście poprzedzić analizami oraz konsultacjami społecznymi, tak, aby jak najlepiej zdefiniować potrzeby społeczne i wybrać najlepszy z możliwych wariantów dostosowania siatki godzinowej otwarcia Urzędu do oczekiwań mieszkańców, respektując oczywiście regulacje zawarte w kodeksie pracy, którymi objęci są pracownicy Urzędu. Jesteśmy przekonani, że wydłużenie godzin jego otwarcia przynajmniej w część dni tygodnia stanowiłaby duże ułatwienie dla osób chcących załatwić sprawy urzędowe i spotkałaby się z bardzo pozytywnym przyjęciem mieszkańców naszej Dzielnicy.

Liczymy na przychylne potraktowanie naszej prośby.

----
Petycja przygotowana przez stowarzyszenie Otwarty Ursynów.

Opublikowane (Aktualizacja )