Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Podpisz: Apel do Premier Szydło o dymisję winnych tuszowania śmierci Igora we Wrocławiu

4,647 podpisało. Niech będzie nas  100,000
4,647 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Tę petycję utworzył/a Jarosław K.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Jarosław K.
kieruje swoją petycję do:
Podpisz

My, podpisani pod poniższą petycją obywatele Rzeczypospolitej Polskiej apelujemy do rządu naszego kraju i Pani Premier Beaty Szydło o zdymisjonowanie ludzi uwikłanych w tuszowanie śmierci Igora Stachowiaka na komendzie policji we Wrocławiu. Człowiek ten był bity, straszony i rażony paralizatorem. Z komendy policji po kilku godzinach od zatrzymania wyjechał w worku martwy. Apelujemy o wyciągnięcie konsekwencji służbowych i wydalenie z organów stojących na straży bezpieczeństwa ludzi, zwierzchników policjantów, którzy dopuścili się tortur we Wrocławiu. Media donoszą, że komendanci dolnośląscy dostali awanse i niebotyczne nagrody finansowe. Komendant Arkadiusz Golanowski dostał wielotysięczną nagrodę pieniężną ‐ 17 000 zł, a jego zastępca komendant Krzysztof Niziołek nagrodę w wysokości 12 000 zł. Media piszą o "układzie wrocławskim" i ujawniają niejasne powiązania tego układu z politykami.

Tortury miały miejsce także w Siedlcach. Jedna z ofiar nie żyje, 19‐letni Jędrzej Kryszkiewicz. Ofiary bito, polewano wodą, poddawano elektrowstrząsom z użyciem paralizatora, rażono jądra ofiary prądem, zgniatano genitalia szufladą ‐ tak relacjonowały media. "Przesłuchamy cię jak w Guantanamo" ‐ policjanci mówili do ofiary. Zdarzenia miały miejsce, gdy Policją w Siedlcach kierowali kom. Marek Fałdowski i kom. Janusz Celiński. W roku 2017 zostali awansowani. Marek Fałdowski na rektora Wyższej Szkoły Policji w Szczytnie a kom. Januszowi Celińskiemu powierzono pełnienie obowiązków szefa policji w Siedlcach. Opinię publiczną znowu bulwersuje "układ siedlecki". Niejasne powiązania wymiaru sprawiedliwości z politykami zachodzą także tutaj.

Pani Premier, tu nie chodzi o politykę. Tu chodzi o bezpieczeństwo Polaków. Osoby takie jak Golanowski, Niziołek, Fałdowski, Celiński muszą zostać wydalone ze służby w organach mających chronić bezpieczeństwo ludzi. Ci, którzy ich awansowali, nie mogą pełnić funkcji publicznych.

Żądamy dymisji min. Mariusza Błaszczaka i jego zastępcy min. Jarosława Zielińskiego. Apelujemy o zapobieżenie dalszym przypadkom tortur przez policjantów. Min. Błaszczak i min. Zieliński nie dają gwarancji, że tortury w Polsce nie będą stosowane. Min. Zbigniew Ziobro nie daje gwarancji skutecznego ścigania takich przestępstw. Pani Premier! Polska to nie Guantanamo.
Opublikowane: 5 czerwca 2017 (Aktualizacja: 13 czerwca 2017)