Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Prezes Rady Ministrów Beata Szydło, Sejm Rzeczypospolitej Polskiej: Domagamy się odwołania ministra środowiska Jana Szyszko

49,068 podpisało. Niech będzie nas  50,000
49,068 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Tę petycję utworzył/a Dawid W.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Dawid W.
kieruje swoją petycję do:
Prezes Rady Ministrów Beata Szydło, Sejm Rzeczypospolitej Polskiej
My, obywatele Rzeczypospolitej Polskiej, domagamy się od rządu Rzeczypospolitej Polskiej odwołania z funkcji ministra środowiska Jana Szyszko. Działania ministra Szyszko są sprzeczne z zapisami konstytucyjnymi o ochronie środowiska naturalnego i doprowadzą do zniszczenia Puszczy Białowieskiej będącej kompleksem leśnym odznaczającym się dużymi walorami historycznymi i przyrodniczymi Polski.

Puszcza Białowieska jest miejscem szczególnym, gdyż znajduje się w niej ostatni nizinny las w Europie, który ma charakter naturalny. Puszcza jest kompleksem będącym schronieniem dla wielu gatunków zwierząt i roślin. Stanowi ona część dziedzictwa narodowego Polski. Przypominamy również, że Puszcza Białowieska została wpisana na listę UNESCO jako Obiekt Światowego Dziedzictwa. Nie zgadzamy się na zniszczenie Puszczy przez nieodpowiedzialne decyzje Jana Szyszko, które dodatkowo mają motyw ekonomiczny. Zgoda na przeprowadzenie wycinki drzew w Puszczy Białowieskiej jest wbrew woli obywateli i obywatelek oraz organizacji pozarządowych zajmujących się ochroną środowiska naturalnego na terenie Rzeczypospolitej Polskiej.

Dlatego też domagamy się odwołania Jana Szyszko z pełnionej funkcji w Ministerstwie Środowiska.
Opublikowane: 25 marca 2016 (Aktualizacja: 9 stycznia 2019)