Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Nie dla Ordo Iuris w ONZ

4,037 podpisało. Niech będzie nas  5,000
4,037 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Tę petycję utworzył/a Ewa W.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Ewa W.
kieruje swoją petycję do:
Mr. Frederick Musiiwa Makamure Shava, President of the Economic and Social Council, United Nations,
Economic and Social Council, United Nations
Ordo Iuris, radykalnie prawicowa grupa, znana z autorstwa obywatelskiego projektu ustawy zakazującego aborcji, który wywołał masowe protesty kobiet w październiku 2016 roku, uzyskała właśnie status konsultacyjny przy Radzie EkonomicznoSpołecznej ONZ.

Działania tej organizacji są sprzeczne ze wszystkim, o co ONZ jako organizacja stojąca na straży praw człowieka walczy od lat
i dlatego musimy dzisiaj razem zaprotestować przeciwko tej decyzji!

Ordo Iuris swoją wątpliwą sławę zyskało dzięki propozycji karania kobiet więzieniem za dokonanie aborcji, jak również innymi wystąpieniami świadczącymi o pogardzie, z jaką traktują fundamentalne wartości godności, równości i sprawiedliwości, które leżą u podstaw systemu Organizacji Narodów Zjednoczonych.

Aby uzyskać status konsultacyjny Ordo Iuris musiało przedstawić się jako organizacja ekspercka pracująca w celu ochrony praw człowieka, np. praw kobiet oraz równości płciowej. To odrażające kłamstwo biorąc pod uwagę to, że Ordo Iuris popiera całkowity zakaz aborcji, sprzeciwia się związkom partnerskim i innym prawom osób LGBT, a nawet podważa potrzebę zwalczania przemocy wobec kobiet.

Uzyskanie statusu konsultacyjnego przy ECOSOC oznacza, że Ordo Iuris może wpływać na spotkania, proces tworzenia dokumentów i planowania działań. Bardzo możliwe, że posłużą się tym statusem w ich kolejnej próbie ograniczenia praw polskich kobiet.

Ordo Iuris jest grupą fanatyków, powiązanych z pseudoreligijnymi, ultrakonserwatywnymi sektami międzynarodowymi. Jako konsultanci ECOSOC będą dążyć do zmiany obecnego kształtu systemu ochrony praw człowieka na taki, który będzie odpowiadał ich radykalnej ideologii. Dlatego też dziś musimy znów stanąć razem i sprzeciwić się możliwości wpływu tej grupy na jakiekolwiek prace ONZu – organizacji odpowiedzialnej za ochronę naszych praw, a nie słuchanie ludzi, którzy chcą je ograniczyć. Podpisując tę petycję wspierasz walkę o prawa polskich kobiet.

Łączymy się w kobiecej solidarności -
Wielka Koalicja za Równością i Wyborem
Opublikowane: 6 czerwca 2017 (Aktualizacja: 21 czerwca 2017)