Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Rzecznik Praw Obywatelskich, Adam Bodnar: O odwołanie p. Sylwii Spurek, Z-cy RPO ds Równego Traktowania

388 podpisało. Niech będzie nas  500
388 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Tę petycję utworzył/a Maciej W.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Maciej W.
kieruje swoją petycję do:
Rzecznik Praw Obywatelskich, Adam Bodnar
Osoba mająca pilnować równości okazala sie być feministyczną aktywistką, skrajnie stronniczą, wrogo nastawioną do mężczyn i publicznie głoszącą falszywe, krzywdzące stereotypy.

Stanowisko Zastępcy Rzecznika Praw Obywatelskich do spraw Równego Traktowania powinno w założeniu stać na straży równego traktowania, zgodnie z własna nazwą. Tymczasem zajmuje je osoba, która nie daje takiej gwarancji wobec połowy społeczeństwa, a konkretnie wobec mężczyzn. Pani Sylwia Spurek na swoim profilu w serwisie społecznościowym Facebook swoje zdjęcie profilowe opatrzyła hasztagiem (hasłem) #trzymamstronekobiet. To mniej więcej tak, jak gdyby sędzia piłkarski wybiegł na boisko w szaliku jednej z drużyn, których mecz ma sedziować. A wczesniej ów sędzia musiałby jeszcze wypowiedzieć się dla mediów na temat, że ta druga drużyna (ta, której szalika nie założył), to samo zło. Ta "zła" drużyna odmówiłaby - i słusznie - gry. Pani Sylwia Spurek, zamiast zwalczać fałszywe stereotypy płciowe, sama je publicznie powiela. Skandaliczna jest jej wypowiedź, cytuję: "Przemoc ma płeć. Ofiarami są kobiety i dzieci, a sprawcami są mężczyźni". Jest to przykład najczystszej postaci seksizmu, mizoandrii i mowy nienawiści. Pani Sylwia Spurek absolutnie nie ma prawa pozostawać na stanowisku wymagającym zaufania społecznego i bezstronnosci, gdyz udowodniła, że bezstronna być nie potrafi, a nawet sama stala się tym, co w założeniu miała zwalczać: seksistką powielajacą fałszywe stereotypy i atakujacą ludzi ze wzgledu na płeć. Apeluję o natychmiastowe odwołanie pani Sylwii Spurek ze stanowiska. Obecnie połowa społeczeństwa nie ma dostępu do Rzecznika w sprawach dotyczących równości, co jest niedopuszczalne.
Opublikowane: 23 grudnia 2017 (Aktualizacja: 20 kwietnia 2018)