Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Petycja została zamknięta
Tak, dla drzew na bydgoskim Starym Rynku!

Petycja została zamknięta
50 podpisało

Daniel K.
kieruje swoją petycję do:
Wojewódzki Konserwator Zabytków - delegatura w Bydgoszczy
Do: Kierownik bydgoskiej delegatury Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, pani Elżbieta Dygaszewicz

Szanowna pani kierownik

Z dużym smutkiem i rozgoryczeniem - jako mieszkańcy Bydgoszczy, przyjęliśmy informację, iż bydgoski Stary Rynek po remoncie będzie pozbawiony drzew. Jeszcze większe oburzenie budzi argumentacja wykluczająca drzewa z nowej płyty serca miasta. Fakt, że wiek temu drzew na Starym Rynku nie było nie oznacza, że teraz ich tam być nie może!

Wiek temu nie było tam m.in. ogródków piwnych, dyskontów i  stacji roweru miejskiego. Dziś jednak one tam są. Tak jak powszechna w mieście jest elektryczność czy samochody. Oczywiście przez ostatni wiek z bydgoskiego Starego Rynku i okolic pewne rzeczy zniknęły. Nie ma pomnika pruskiego króla, nie ma tramwajów czy znanych i cenionych ówcześnie marek. Czy tylko to, co tam było, może się pojawić po remoncie?

Drzewa w mieście to bardzo ważna sprawa! Pomagają one nie tylko filtrować powietrze, ułatwiają odprowadzanie wody, obniżają temperaturę w okolicy ale i daja cień. W sytuacji gdy smog jest coraz bardziej dotkliwy, a zmiany klimatyczne są coraz bardziej widoczne, walka z drzewami zakrawa na absurd.

Dlatego właśnie apelujemy do Państwa o zmianę decyzji i wydanie zgody na posadzenie drzew w obrębie Starego Rynku.

Daniel Kaszubowski - Partia Zieloni
Opublikowane (Aktualizacja )